Lapsi 12.12.2019 Päivitetty 29.01.2021

Seuraatko lapsesi tarhapäivää somesta? Yhä useampi vanhempi voi tehdä niin – päiväkodit siirtyvät joukolla Instagramiin

On niin paljon, mitä ei pystytä sanoin kertomaan vanhemmille, kun he tulevat hakemaan lapsiaan. Näin päiväkodin johtaja kuvaa somettavan päiväkodin hyötyjä.

Teksti
Natalia Kisnanen
Kuvat
iStock

Samaan aikaan kun moni yksittäinen päiväkoti tai kunta luopuu valokuvauspäivästä, ilahduttaa yhä useampi päiväkoti Instagramissa.

Jos on koskaan hakenut Instagramista tunnisteella #päiväkoti, on huomannut ihania tunnelmakuvia suomalaisten päiväkotilasten tavallisista hoitopäivistä. Some-arkeen on siirtynyt joukoittain päiväkoteja eri puolilta Suomea.

Arjen jakaminen kuvina kuuluu nykyelämänmenoon, ja moni vanhempi haluaisi omienkin lastensa päiväkodin tekevän niin.

Heitä saattaa lohduttaa, että tähän suuntaan ollaan pikku hiljaa menossakin. Ennen pitkää niin moni päiväkoti on mennyt trendiin mukaan, että loppujen voi olla pakko seurata perässä vanhempien vahvasta tahdosta.

Luultavin syy muutoksen hitauteen on monia päiväkoteja vaivaava käytännön vajaamiehitys. Koska valokuvien jakaminen somessa ei ole pakollista, sen toteuttaminen jää väliin, ellei henkilökunnalla ole tähän erityistä intoa tai kroonisessa käsiparipulassa aikaa.

Myös päivähoitoalueen esimiehen innostusasteella on merkitystä.

Päiväkoti Instagramissa: Kasvojen peittäminen vie aikansa

Helsinkiläisellä päivähoitoyksikkö Inkivääri-Sakarinmäellä on kaksi toimipistettä. Toisessa niistä jokainen ryhmä jakaa ahkerasti somemateriaalia vanhemmille ja muille kiinnostuneille. Toisessa vain osa ryhmistä. Miksi, päiväkotien johtaja Päivi Sirkka?

– Kyse on vain siitä, ettei joka ryhmään olla vielä saatu osaamista Instagram-tilin luomiseen ja ylläpitämiseen. Useimmissa ryhmissä on joku, joka sen yleensä tekee. Varsinkin nuoremman sukupolven työntekijät ovat olleet tässä käteviä, he selailevat ja laittavat kuvat nettiin nopeasti, Sirkka vastaa.

– Tarkoitus on, että kaikki ryhmämme tulevat Instagramiin. Digilaitteet ovat tehneet siitä entistä helpompaa. Nyt joka ryhmässä on älypuhelimetkin eli ei edes tarvitse mennä tietokoneelle kuvia siirtämään.

Päiväkoti Sakarinmäki on ollut etujoukoissa someviestinnän kanssa. Se alkoi jakaa valokuvia Facebookissa neljä vuotta sitten. Myöhemmin jakaminen on siirtynyt pitkälti Instagramiin.

– Neljä vuotta sitten Facebook oli yleisemmin vanhempien käytössä, nyt sen suosio näyttää laskeneen. Instagram tuntuu nopeammalta ja helpommalta. Neljä vuotta sitten sitä ei vielä tunnettu niin hyvin kuin nykyään, Sirkka perustelee väylää.

Kuvajako tehdään työn dokumentointiin, arviointiin ja kehittämiseen tarkoitetulla työajalla.

– Eniten aikaa vie kuvien muokkaaminen niin, etteivät lapset ole tunnistettavissa niistä. Ja tietysti sekin vie aikaa, jos haluaa kuvatekstissä avata, minkä takia teimme näin, eli kirjoittaa pedagogisia perusteluja kuvan tapahtumille, Päivi Sirkka sanoo.

Sovelluksessa kasvoja ei tarvitse peittää

Vaihtoehdon julkisille kuville, joista lapsia ei voi tunnistaa, tarjoavat sisäänkirjautumisen vaativat sovellukset. Joissakin päiväkodeissa on käytössä Brightweel, joka antaa päiväkodin työntekijän valita, keille käyttäjille mikäkin kuva jaetaan. Näin vanhemmat saavat nähtäväkseen omat lapsensa kasvonilmeineen päivineen.

Silloin ei tosin täyty yksi somettavien päiväkotien tavoitteista: näyttää koko maailmalle, miten tärkeää työtä me teemme!

Päivi Sirkan mukaan vanhempien palaute somevalokuvista on ollut pelkästään positiivista.

– On niin paljon, mitä ei pystytä kertomaan vanhemmille, kun he tulevat hakemaan lapsiaan. Nyt he saavat nähdä keskellä päivää, mitä lapset puuhaavat, ja kuvathan kertovat usein enemmän kuin sanat, Sirkka pohtii.

– Monesti vanhemmat kertovat lapsia hakiessaan ilahtuneensa siitä, mitä olivat kuvissa nähneet päivän aikana.

Joskus vanhempien pyynnöstä päiväkoti Sakarinmäessä tulostetaan kuvia tai laitetaan niitä muistitikuille niin, että lasten kasvotkin näkyvät. Toki aina löytyy vastapainoksi niitäkin vanhempia, jotka eivät koskaan käy katsomassa lastensa päiväkotikuvia.

– Meille on tästä sekin etu, että näissä kuvissa säilyy pedagogisena dokumentointina tallessa, mitä vuoden aikana on tehty. Vaikka toki meillä on edelleen tavallisiakin valokuvia seinillä ja albumeissa, päiväkodinjohtaja Päivi Sirkka summaa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X