Lapsi 08.01.2018 Päivitetty 05.08.2021

Tapaturma kotona – osaatko hoitaa lastasi oikein? 5 yleistä vaaratilannetta

Suomen Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne kertoo toimintaohjeet vakaviin vahinkoihin. Varautuminen on kuitenkin paras keino ehkäistä onnettomuuksia, siksi huolellisuus ja varovaisuus lapsen kanssa on tärkeää.

Teksti
Saara Kärki
Kuvat
iStock

1. Lapsi saa verta vuotavan haavan

Kaikki vuotavat haavat tyrehdytetään painamalla vuotokohtaa. Jos verta tulee ihan pulputtamalla, haavaan pitää saada paineside. Laita puhdas tuppo haavan päälle, kääri se napakasti kiinni siteellä ja kohota, jos mahdollista, sydämen tason yläpuolelle. Sen jälkeen lähde lääkäriin.

Pienemmistä haavoista huuhdotaan lika pois viileällä, mutta ei liian kylmällä vedellä. Laita tilanteen mukaan haavan päälle suoja, kuten laastari. Jos herää epäily, pitäisikö haava ompeluttaa vai ei, niin lähde käymään lääkärissä.

Lääkäriin on hyvä lähteä muutaman tunnin sisällä haavan syntymisestä, sillä vanhoja haavoja ei voi ommella tai liimata ja hoidosta tulee huomattavasti hankalampaa. Haava vanhenee 6–18 tunnissa riippuen sen alkuperäisestä likaantumisesta.

Siistireunainen viiltohaava voidaan sulkea pienellä viipeelläkin. Lääkäriin on syytä lähteä herkästi silloin, kun haava on kasvoissa tai kädessä, se on yli kaksisenttinen, vuoto on runsasta tai herää epäily syvästä haavasta.

Älä koskaan jätä vauvaa yksin mihinkään, mistä hän voi pudota.

2. Vauva putoaa hoitopöydältä

Alkaako lapsi välittömästi itkeä? Koska pieni lapsi ei osaa ilmaista itseään muulla tavoin kuin itkemällä, on välitön itku hyvä merkki. Pienen lapsen pään vammoja on hankala arvioida, joten jos lapsi on yhtään epänormaali tai jos hänen voinnistaan on epävarmuutta, kannattaa lähteä käymään lääkärissä.

Ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää: Älä jätä pientä vauvaa yksin mihinkään, mistä hän voi tippua. Pienten lasten kohdalla varautuminen on paras tapa ehkäistä onnettomuuksia.

Vaaralliset aineet on syytä säilyttää paikassa, jonne lapsi ei pääse.

3. Lapsi saa myrkytysoireita

Tyypillisimmin lapselle aiheuttavat myrkytysoireita lääkkeet tai kasvit. Jos lapsella on jotakin suussa, poista se sormin. Selvitä, mistä aineesta on kysymys. Soita sen jälkeen Myrkytystietokeskukseen (0800 147 111) ja kerro, mitä lapsi on syönyt tai niellyt.

Pienten lasten perheissä kannattaa olla lääkehiiltä varalta, sillä usein ohjeena on sen syöminen. Lääkehiili on tehokasta ja sitä annetaan lapsen painokilojen mukaan. Jos lapsen käytös on normaalista poikkeavaa, hän on sekava tai saa kouristuksia, pitää soittaa hätänumeroon (112).

Lapset maistelevat kaikenlaista.

4. Lapsi meinaa tukehtua

Jos lapsi alkaa sinertää eikä hengitä nieluun joutuneen tukkeen seurauksena, hänet otetaan polvien päälle, pää hiukan alaspäin ja lyödään lapaluiden väliin viisi kertaa.

Jos onnettomuuspaikalla on joku toinen, hän soittaa välittömästi hätäkeskukseen.

Jos olet paikalla yksin, soita hätäkeskukseen lyöntien jälkeen ja aseta puhelin kaiutintoiminnolle ohjeita varten. Käännä lapsi selälleen ja paina keskeltä rintakehää viidesti.

Jos lapsi muuttuu elottomaksi, täytyy aloittaa painelu-puhallus- elvytys hätäkeskuksen ohjeiden mukaan. Rytmi riippuu lapsen iästä.

5. Lapsi saa sähköiskun

Sähköiskun saaminen on hyvin harvinaista. Jos lapsi on kiinni laitteessa, josta hän iskun sai, on tärkeintä katkaista ensin virta ja sitten irrottaa lapsi laitteesta.

Tutki, onko lapsi hereillä ja ovatko elintoiminnot normaalit. Sähköiskujen jälkeen tulee aina lähteä lääkäriin.

Tarkista, että kotona on asianmukaiset ja ehjät sähkövälineet. Minimoi mahdollisuudet sähköiskuihin ja suojaa pistokkeet tulpilla.

Lisätietoa: punainenristi.fi/opi-ensiapua

Lähteenä käytetty myös Hannu Jalangan artikkelia Haava lapsella (Duodecimin Terveyskirjasto)

Juttua on päivitetty 5.8.2021 klo 10.31 vaihtamalla Myrkytystietokeskuksen nykyinen numero entisen numeron tilalle.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X