Terveys 19.12.2016
TEKSTI Saga Wiklund
KUVAT iStock

Diabeteksen oireet lapsella – reagoi näihin hälytysmerkkeihin

Lisääntynyt juominen ja virtsaaminen sekä väsymys ja huono ruokahalu voivat olla lapsen diabeteksen oireita. Joskus tauti alkaa salakavalasti vain vähäisin oirein.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Lapsuuden diabeteksen tyypillisiä oireita ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen sekä väsymys ja huono ruokahalu. Aina oireet eivät kuitenkaan ole näin selviä: myös poikkeuksellinen väsymys, laihtuminen tai / ja kastelu voivat kieliä taudista.

Lapsen oireet voivat kehittyä joko nopeasti tai vähitellen, ja mitä nopeammin niihin reagoidaan, sitä parempi. Jos oireita ei huomata, lapselle voi kehittyä ketoasidoosi, jossa veren happamuus lisääntyy, ilmaantuu vatsakipua, hengitys muuttuu tiheäksi ja lopulta tajunta heikkenee.

Lue myös: Puhkesiko raskausdiabetes? Näin hoidat sen hyvin

Lasten diabetes on melko yleinen

Suomessa on noin 4 000 lapsidiabeetikkoa, ja vuosittain ilmenee useita kymmeniä uusia tapauksia. Lapsuuden diabetes johtuu valtaosalla haiman insuliinituotannon sammumisesta eli kyse on yleensä tyypin 1 diabeteksesta, jota ei voi ehkäistä. Sen syntyyn vaikuttavat sekä perimä että ulkoiset tekijät, kuten virusinfektiot. Tyypin 1 diabeteksen puhkeamiselle ei ole tyypillistä ikää; sairaus voi puhjeta vauvana, kouluiässä tai nuorena aikuisena.

Pieni osa lapsidiabeetikoista sairastaa tyypin 2 diabetesta; tällöin tautiin on myös olemassa perinnöllinen alttius. Kakkostyypin diabetestä voi pyrkiä ehkäisemään terveellisellä ruokavaliolla ja liikuntaa lisäämällä.

Lue myös: Näin saat lapsen syömään terveellisesti

Jos epäilet diabetestä, vie lapsi lääkäriin

Jos sinulla herää epäily lapsen diabeteksesta, kannattaa lääkäriin hakeutua saman tien. Diabeteksen toteaminen on helppoa ja se voidaan tehdä veritestillä tai virtsakokeella. Diabetekseen sairastunut lapsi ohjataan saman tien lastensairaalaan jatkohoitoon.

Ensivaiheen hoito voi vaatia 1–2 vuorokauden tehohoitojakson, jonka aikana lapsen nestetasapaino, happamuus ja veren glukoosiarvot saadaan korjattua. Lasten diabeteksen hoito muodostuu insuliinipistoksista ja ruokavaliohoidosta, jossa aterioiden hiilihydraattipitoisuuksia pitää tarkkailla.

Lapsen iästä riippuen insuliinia voidaan annostella kahdesti tai useamman kerran päivässä. Nykyiset ”insuliinikynät” mahdollistavat joustavan annostelun kouluikäisillä lapsilla ja nuorilla. Myös insuliinipumppujen käyttö on helpottanut diabeteksen hoitoa. Diabeetikkolapsi voi hyvän hoidon ansiosta elää normaalia, täysipainoista elämää.

Lähteet: Hannu Jalangon artikkeli Diabetes lapsella (Duodecim) 
Suomen Diabetesliiton artikkeli lasten diabeteksesta

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: