Terveys 29.12.2016
TEKSTI Saga Wiklund
KUVAT iStock

Influenssa lapsella – näin hoidat oikein

Influenssa-aalto on kohta huipussaan. Pieni influenssapotilas pitää hoitaa tarkasti, sillä pikkulapset saavat muita herkemmin jälkitauteja. Rokotteen tautia vastaan voi vieläkin ottaa. Lue 5 faktaa taudista.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

1. Influenssaa kannattaa epäillä,  jos lapsella on kova kuume ja lihassärkyä

Lääkärikään ei kykene ilman laboratoriotestejä erottamaan influenssaa flunssasta, sillä influenssan oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin flunssan. Ne ovat kuitenkin ankarammat, ja tautiin liittyy usein korkeaa kuumetta ja lihassärkyjä.

Influenssa on virusten aiheuttama hengitystietulehdus, joka tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteiden välityksellä. Itämisaika on 1–3 vuorokautta. Tartunnan saaneista vain noin puolet sairastuu.

Usein influenssa-aikana myös hengitystieinfektioiden määrä on kaksin-kolminkertaistunut, ja yli puolet hengitystieinfektioista on kuitenkin tavallisia nuhakuumeita.

2. Influenssaan voi liittyä myös nuhaa, kurkkukipua ja silmätulehdusta

Sama influenssavirus voi aiheuttaa laajan kirjon erilaisia oireita nuhasta kurkkukipuun, silmän sidekalvon tulehdukseen, särkyihin ja kuumeeseen. Pientä influenssapotilasta hoitaessaan kannattaa siksi tarkkailla: Punoittavatko ja rähmivätkö silmät? Onko nenä tukossa? Harooko lapsi korviaan tai valittaako niiden kipeytymistä? Influenssavirus voi aiheuttaa myös välikorvatulehduksia.

Lapsen kuumetta, kipua ja särkyä kannattaa lievittää parasetamolilla. Jos tämä lääke ei laske yksistään kuumetta riittävästi, parasetamolia voi antaa vuorotellen ibuprofeenin kanssa. Kuumetta on hyvä alentaa lääkkeellä viimeistään silloin, kun lämpö nousee yli 38,5 celsiusasteeseen. Muista tarkistaa jokaisesta lääkkeestä, millainen annostelu sopii lapselle.

Lue myös: Korkea kuume lapsella – kuinka hoitaa oikein?

3. Jos lapsi on kovin sairas, viruslääkkeestä voi olla hyötyä

Lapsen influenssaa hoidetaan kuten flunssaa: runsaalla juomisella, levolla ja tulehduskipulääkkeillä sekä nenän tukkoisuutta lievittämällä (keittosuolatipat tai nenää avaavat suihkeet).

Influessaan on olemassa myös kaksi eri viruslääkettä, mutta perusterveillä niiden hyöty katsotaan vähäiseksi. Lääkkeitä määrätään lääkärissä lähinnä silloin, kun lapsi on kovin sairas tai jos hänellä on perussairauksia, jotka voivat tehdä influenssasta pahemman tai lisätä jälkitautien riskiä.

Jos lääkäri päätyy määräämään viruslääkettä, se lyhentää taudin kestoa päivällä tai parilla ja vähentää jälkitautien riskiä.

4. Kuume ja säryt häviävät yleensä 3-5 päivässä

Influenssa paranee yleensä itsestään, niin että kuume ja säryt häviävät 3–5 päivässä. Tämä tieto voi lohduttaa taudin rankimman vaiheen aikana.

Yskä tai nuha voivat jatkua muutaman viikonkin lieventyen vähitellen.

Lue myös: Näin hoidat flunssan ja muut lastentaudit

5. Influenssa aiheuttaa flunssaa herkemmin jälkitauteja

Influenssaviruksen jälkitautina voi tulla bakteeritauteja, kuten keuhkokuumetta, poskiontelotulehdusta tai välikorvatulehdusta. Näitä on syytä epäillä, jos oireet pahenevat tai palaavat, kun taudin alusta on jo kulunut 5–7 päivää. Silloin kannattaa hakeutua lääkäriin.

Suurin jälkitautien riski on niillä, joilla on yleiskuntoa heikentäviä perussairauksia, kuten astma. Jälkitaudeista etenkin bakteerikeuhkokuume ja pneumokokkibakteerin aiheuttama verenmyrkytys voivat olla vakavia.

Lähde: Infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumion artikkeli Influenssa (Duodecim). 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: