Terveys 23.5.2018
KUVAT iStock

Riittääkö käsienpesu perusvoiteella vai tarvitaanko saippuaa?

Voiko saippuan korvata kokonaan iholle ystävällisemmällä perusvoiteella?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Perusvoide on monikäyttöinen aine. Ihon rasvaamisen lisäksi monet ovat kuulleet vinkkejä siitä, miten rasvalla voi puhdistaa meikit, korvata suihkugeelin, ja myös käsienpesu perusvoiteella onnistuu.

Erityisesti lasten herkän tai atooppisen ihon kokovartalopesussa suositellaan rasvaa saippuan sijasta. Onko saippua turhake, jos kerran perusvoiteella puhdistuvat niin kasvot, vartalo kuin kädetkin?

Rasva ei puhdista yhtä tehokkaasti

Perusvoiteen plussa on, ettei se kuivata tai ärsytä ihoa samalla tavalla kuin vahvasti hajustetut saippuat.

Perusvoiteen avulla iholta lähtee pois näkyvä lika ja rasva, mutta bakteerien torjunnassa se ei ole yhtä tehokas kuin saippua. Tämän takia saippuaa ei kannata korvata perusvoiteella käsienpesussa.

Jos kädet ovat kotioloissa vain hieman likaiset, veden alla huuhdellessa rasvaa voi joskus käyttää. Rasva estää käsien kuivumista, jos niitä joutuu jatkuvasti huuhtelemaan.

Käsien pesuun on kuitenkin olemassa tavallista saippuaa hellävaraisempia vaihtoehtoja, kuten perusvoidemerkkien pesuöljyjä tai -nesteitä. Ne poistavat bakteerit tehokkaasti mutta ovat tavallisia käsisaippuoita miedompia vaihtoehtoja lasten käsille.

Käytä siis perusvoidetta vartalon kosteutukseen ja puhdistukseen, mutta saippuaa tai pesuöljyä käsille, etteivät tartuntataudit pääse leviämään!

käsienpesu perusvoiteella

Vaikka perusvoiteella voi korvata muita pesuaineita, käsienpesussa saippua on edelleen ykkönen.

Lähde: Yliopiston apteekki

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: