Lapsen terveys 06.09.2017 Päivitetty 13.08.2019

Korvatulehduksesta uusi hoitosuositus – toimi näin ennen kuin viet lapsen lääkäriin!

Uusi korvatulehduksen hoitosuositus painottaa tulehdukseen liittyvän kivun hyvää hoitoa. Influenssarokotuksen ja ksylitolin on todettu jopa ehkäisevän korvatulehduksien syntymistä.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Korvatulehdus on tavallinen vaiva erityisesti 6–24 kuukauden ikäisillä lapsilla: noin 70 prosenttia lapsista on kahteen ikävuoteen mennessä sairastanut vähintään yhden korvatulehduksen (lääkärikielellä välikorvantulehduksen). Sen hoidosta on nyt tehty uusi hoitosuositus, joka korostaa tulehdukseen liittyvän kivun tehokasta lievittämistä.

– Jos kipua pystytään hoitamaan kotona, ei ole tarvetta lähteä yöaikaan lääkäriin pelkästään mikrobilääkityksen aloitusta varten, kertoo Käypä hoito -suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtaja, professori Terho Heikkinen.

Ibuprofeeni helpottaa tulehduskipulääkkeenä tehokkaammin korvakipua kuin parasetamoli. Ibuprofeenia saa nesteeseen hajoavina tabletteina ja makeutettuina liuoksina, joita voi antaa 3–4 kertaa vuorokaudessa. Suun kautta annosteltuna vaikutus tulee nopeammin ja tehokkaammin kuin peräpuikkoja käytettäessä.

Apteekeista saa myös puuduttavia korvatippoja, joita kannattaa pitää lääkekaapissa, jos lapsi kärsii toistuvista korvatulehduksista.

Korvatulehdus vauvalla – näin ehkäiset ja hoidat sen

Jos diagnoosi on varma, mikrobilääkitystä suositellaan

Käypä hoito -suosituksen mukaan äkillisen välikorvatulehduksen oikeaan diagnoosiin tulee myös kiinnittää erityistä huomiota, koska se vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten tautia hoidetaan. Pienen lapsen korvatulehdusta ei voi luotettavasti diagnosoida pelkkien oireiden perusteella, vaan diagnoosiin tarvitaan lääkärin tekemä korvan tutkimus, jossa tärykalvo ja sen tilanne nähdään.

– Jos diagnoosi on varma ja äkillisen välikorvatulehduksen kriteerit täyttyvät, suositellaan yleensä mikrobilääkehoitoa, koska sen teho on nykyään hyvin osoitettu, kertoo Heikkinen.

Mikrobilääkehoitoa ei pidä aloittaa vain varmuuden vuoksi silloin, jos diagnoosi on epäselvä. Jos mikrobilääkitystä ei aloiteta, lapsi tulee tutkia uudelleen 2–3 päivän kuluttua, jollei hän ole selvästi paranemassa.

Käypä hoito -suosituksen mukaan korvien jälkitarkastuksen tarve tulee arvioida yksilöllisesti lapsen ikä huomioiden. Jälkitarkastuksia ei tarvita etenkään isommille lapsille, joilla ei epäillä kuulon alenemaa, jos he ovat parantuneet oireettomiksi.

Keskustele: Onko putkituksesta apua?

Korvatulehduksia voi ehkäistä

Kaikki keinot, joilla lasten sairastumista ylähengitystieinfektioon pystyttäisiin vähentämään, ehkäisisivät todennäköisesti myös korvatulehduksia.

– Influenssarokotuksella voidaan estää huomattava osa influenssan jälkitauteina syntyvistä korvatulehduksista, joten rokotetta suositellaan erityisesti pienimmille lapsille, Heikkinen korostaa.

Käypä hoito -suosituksessa todetaan myös, että säännöllisesti viisi kertaa päivässä käytetyn ksylitolipurukumin tai -mikstuuran on osoitettu vähentävän välikorvatulehduksen ilmaantumista. Leikkauksella tulehdusta ei kannata ruveta yleensä ehkäisemään.

– Kitarisaleikkaus ei ole toistuvien välikorvatulehdusten ehkäisyssä rutiinimainen toimenpide, vaan sen tulee perustua jokaisen lapsen kohdalla erittäin huolelliseen yksilölliseen harkintaan, muistuttaa Heikkinen.

Käypä hoito -suosituksen tavoitteena on parantaa korvatulehduksen hoidon laatua ja yhtenäistää hoitokäytäntöjä. Suositus ottaa kantaa erityisesti alle kouluikäisten lasten äkillisten välikorvatulehdusten hoitoon.

Tutustu päivitettyyn Välikorvantulehduksen Käypä hoito -suositukseen, jonka on laatinut Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin, Korva-, nenä- ja kurkkutaudit – Pään ja kaulan kirurgia ry:n, Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n ja Suomen Yleislääketieteen yhdistys ry:n asettama työryhmä.

Lue myös:

Korvatulehdukset voivat haitata lapsen kielen kehitystä

Influenssa lapsella – näin hoidat oikein

Näin hoidat flunssan ja muut lastentaudit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X