Terveys 22.1.2017
TEKSTI Taru Taipale
KUVAT iStock

Lapsen allergia – nämä 5 perusasiaa on hyvä tietää

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

1. Miksi allergiat ovat yleistyneet Suomessa?

Allergioiden uskotaan yleistyneen vauraissa maissa siksi, että kun perinteiset taudinaiheuttajat on saatu hävitettyä, on elimistömme alkanut reagoida täysin viattomiin ravinnon proteiineihin. Tätä kutsutaan hygieniahypoteesiksi. Allergioita lisää se, että olemme ylipäänsä vähemmän kosketuksessa luontoon, joten emme saa enää kaikkia hyödyllisiä mikrobeja.

2. Ovatko allergiat periytyviä?

Kyllä, sekä allergiat että astma ovat hyvin periytyviä. Jos molemmilla vanhemmilla on allergiaa, on todennäköistä, että lapsellakin on. Todennäköisyys on pienempi, jos vain toisella vanhemmista on allergia.

Lue myös: 8 faktaa lapsen ruoka-allergioista

3. Mitä eroa on välittömällä ja viivästyneellä allergiareaktiolla?

Välitön reaktio tapahtuu minuuteissa tai muutamassa tunnissa. Esimerkiksi anafylaktinen reaktio on välitön. Viivästyneessä reaktiossa elimistö reagoi vasta, kun elimistössä on riittävästi allergiaa aiheuttavaa proteiinia. Kun määrä lisääntyy asteittain päivien kuluessa, oireetkin lisääntyvät. Suolioireet ovat tyypillisiä viivästyneitä reaktioita.

4. Miten allergioita hoidetaan?

Välittömät allergiset oireet lievitetään antihistamiinilla ja anafylaksian kaltaiset voimakkaat reaktiot hoidetaan lihakseen pistettävällä adrenaliinilla. Ruoka-aineallergiassa hoito perustuu oireita aiheuttavan ruoka-aineen välttämiseen. Se, pitääkö ruoka-ainetta välttää kokonaan vai sietääkö potilas pieniä määriä tai ruoan esimerkiksi kuumentamisen jälkeen, selvitetään verikokein ja / tai lääkärin valvonnassa tehtävällä ruoka-ainealtistuksella.

Tiesitkö: Näin tunnistat vauvan allergian

5. Mitä eroa on laktoosi-intoleranssilla ja allergialla tai keliakialla ja allergialla?

Laktoosi-intoleranssi on maitosokerin imeytymishäiriö. Maitoallergiassa taas on kysymys siitä, että elimistö ei siedä maidon valkuaisaineita eli maidon proteiinia. Maitoallerginen ei voi käyttää mitään maitotuotteita. Myös vilja-allergiassa elimistö reagoi viljan proteiinille. Keliakia taas ei ole allergia vaan toisentyyppinen immunologinen sairaus.

Lue vielä: peukun imeminen voi ehkäistä allergioita

Kysymyksiin vastasi Terveystalon lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Peter Csonka.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: