Lapsen terveys 29.01.2019 Päivitetty 01.02.2021

Milloin lapsi voi pestä hampaat sähköhammasharjalla? Tehovinkit hammaspesuun!

Sähköhammasharja on niin lapselle kuin aikuiselle tehokkain tapa pitää hampaat puhtaina ja terveinä. Hammaslääkärit kertovat meille vinkkinsä lapsen sähköhammasharjan käyttöön.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kun halutaan torjua hammaspeikkoja, lapsen hampaiden tunnollinen ja säännöllinen huolto on tärkeää.

Sähköhammasharja sopii tarkoitukseen hyvin, sillä se puhdistaa hampaiden pinnan tarkemmin sekä tasaisemmin kuin perinteinen hammasharja.

Mutta milloin sähköhammasharjan voi ottaa lapselle käyttöön, ja mitä siinä pitää huomioida?

Odota maitoposkihampaiden puhkeamista

Myös lapsille sähköhammasharja on perushammasharjaa parempi vaihtoehto.

Hammaslääkärit Laura Fröjdö sekä Outi Hagqvist Turun HammasMehiläisestä toteavat, että tutkimusten mukaan sähköhammasharja on manuaalista hammasharjaa tehokkaampi.

Aivan ensimmäisten hampaiden puhjettua sitä ei kannata kuitenkaan käyttää, vaan sähköhammasharjaan kannattaa siirtyä vasta, kun lapsen maitoposkihampaat ovat puhjenneet. Tämä tapahtuu 2–3 ikävuoden tienoilla.

Kun aikuinen sitten pesee pienen lapsen hampaita sähköhammasharjalla, mitä tulisi ottaa huomioon?

Fröjdön sekä Hagqvistin kokemusten mukaan vanhempien tulisi kiinnittää huomiota siihen, että kaikki hampaiden pinnat pestään yhtä huolellisesti. Lapsen hampaiden harjaus kannattaa aloittaa hankalimmasta kohdasta eli takahampaiden sisäpinnoilta, sillä niiden peseminen on usein myös lapselle tuskastuttavinta.

 

Sähköhammasharja lapselle.

Vanhemmalla on vastuu lapsen hyvästä suuhygieniasta. Vaikka vanhempi lapsi vakuuttaisikin osaavansa kaiken jo itse, tulee aikuisen välillä tarkistaa, että hampaiden harjaus todella sujuu niin kuin pitää.

Erityishuomiota tulisi kuitenkin kiinnittää ienrajoihin, sillä myös ne jäävät helposti heikommalle huomiolle. Ienrajoihin jää helposti plakkia, joten sähköhammasharjaa tulisi kuljettaa myös lähellä hampaan tyveä.

Sähköhammasharjalla pesu:

  • Etene rauhallisesti harjaspäätä hampaalta toiselle liikuttaen
  • Nytkyttävää tai pyörittävää liikettä ei tarvita; hammasharjan harjasosa tekee nopeaa puhdistusliikettä
  • Hammasharjaa ei tarvitse juurikaan painaa – pidä harjaspäätä hammasta vasten ja liikuta hampaan pintojen mukaisesti. Liika painallus voi aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, joka on elinikäinen vaiva.
  • Käytä lapsille tarkoitettua, pientä ja pehmeää harjaspäätä

Pese kouluikään saakka

Hampaiden harjaus kestää 2–3 minuuttia niin, että hampaiden etu-, taka- ja purupinnat sekä kieli on käyty harjalla läpi. Hampaat harjataan myös pieneltä lapselta kahdesti päivässä.

Fröjdö sekä Hagqvist suosittelevat, että aikuinen harjaisi lapsen hampaat kahdesti päivässä siihen asti, kun lapsi on vähintään kouluikäinen. Tämä pätee sekä sähköhammasharjan että käsiharjan käytössä.

– Ikäsuositus vaihtelee lapsen hienomotoriikasta riippuen. Suositusten mukaan yläkouluikään asti vanhemmilla on kuitenkin vastuu kontrolloida pesutulos.

Vanhemman on siis säännöllisesti tarkistettava, että pesutulos on varmasti puhdas ja harjaamiseen käytetty aika riittävä – lapsi ei ole välttämättä aina kovin innostunut tai kärsivällinen hampaidenpesijä.

Varsinkin tällöin sähköhammasharjan käyttö kannattaa: käsillä tehtävä tarkka työ on pienemmässä osassa, ja puhdasta tulee todennäköisemmin.

Valitse sopiva hammastahna

Hammastahnasuositukset kasvavat lapsen iän mukaan. Kun hampaita tulee esiin, ne harjataan kaikenikäisiltä kahdesti päivässä hammastahnalla.

Alle kolmevuotiaiden hampaat pestään pienellä sipaisulla lasten hammastahnaa.

Noin kolmivuotiaasta eteenpäin lapsi osaa jo sylkeä, jolloin hammastahnan nieleminen on vähäisempää. Tällöin hammastahnaa voi annostella harjalle jo enemmän.

Lasten ei tarvitse käyttää hammaslankaa säännöllisesti kuten aikuisten. Jos lapsella on kuitenkin reiänalkuja tai reikiä hampaiden väleissä, puhdistetaan lapsen hammasvälit kaksi kertaa viikossa.

Lähde: Opas neuvolaikäisen lapsen suunhoitoonSuomen hammaslääkäriliitto

Päivitetty 1.2.2021: Alle 3-vuotiaiden suositus hammastahnan käytöstä on muuttunut vuonna 2020.

Kommentit (1)

Suositukset ovat muuttuneet, nykyään suositellaan molempien hammasharjausten yhteydessä käytettävän hammastahnaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X