Lapsen terveys 16.01.2018 Päivitetty 17.01.2024

Lapsen kuume: Nämä oireet vaativat lääkärikäyntiä – korkea kuume voi olla vaarallinen

Lapsen kuumeen hoitoon on olemassa monenlaisia lääkkeitä. Listasimme vinkit, kuinka hoitaa lapsen kuume sekä tilanteet, joissa lapsi olisi hyvä viedä lääkäriin.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
istock

Lapsen kuume liittyy yleensä hänen saamaansa infektioon. Hoito kannattaa aloittaa huoneen viilentämisestä ja siitä, että pyyhkii ihoa haaleassa vedessä kostetulla pyyhkeellä. Kuumeiselle lapselle on myös hyvä antaa runsaasti kylmää juotavaa.

Lapsen kuumeen mittaaminen

Kuumeella ei ole virallisesti hyväksyttyä raja-arvoa. Peräsuolesta mitattuna kuumeena on yleisesti pidetty 38 astetta. Nykyään lapsen kuume mitataan kuitenkin yleensä kainalosta tai korvakuumemittarilla, ja silloin kuumeen rajana voidaan pitää 37,5 astetta. Kainalomittaus on mittaustavoista luotettavampi vaihtoehto, sillä korvamittaus saattaa antaa ajoittain liian korkeita arvoja.

Muista, että vähäinenkin liikkuminen nostaa kehon lämpötilaa herkästi. Lapsen kuume tulisikin aina mitata niin, että lapsi on levossa.

Lue myös: Nämä ovat kuumeen rajat ja normaali ruumiinlämpö vauvalla, lapsella ja aikuisella

Kuinka lääkitä lapsen kuume?

Kuumelääkettä on syytä antaa viimeistään, kun lapsen kuume nousee yli 38,5 asteeseen. Lääkehoidoksi suositellaan ensisijaisesti parasetamolia painon mukaan annosteltuna.

– Jos parasetamoli ei alenna kuumetta riittävästi, anna vuorotellen parasetamolia ja ibuprofeenia. Aspiriinia eli asetyylisalisyylihappoa ei suositella alle 17-vuotialle maksavaurioriskin vuoksi, kertoo lastentautien erikoislääkäri, dosentti Jorma Komulainen.

Parasetamoli ja ibuprofeeni ovat yhtä tehokkaita lapsen kuumeen alentajia. Parasetamoli tepsii kipuun ja kuumeeseen, mutta ibuprofeeni helpottaa tulehduskipulääkkeenä tehokkaammin korva-, kurkku- ja hammaskipua.

Parasetamolia ja ibuprofeenia saa nesteeseen hajoavina tabletteina ja makeutettuina liuoksina, joita voi antaa 3–4 kertaa vuorokaudessa. Suun kautta annosteltuna vaikutus tulee nopeammin ja tehokkaammin kuin peräpuikkoja käytettäessä. Vauvan kuumetta voi joutua kuitenkin lääkitsemään peräpuikoilla.

Lapsen kuume alenee tulehduskipulääkkeillä noin 1,5 astetta, ja vaikutus kestää muutaman tunnin. Näiden lisäksi on olemassa reseptilääke naprokseeni, jonka vaikutus on pitkäaikainen, joten sitä annostellaan vain kaksi kertaa vuorokaudessa. Jos lapsella on korkea kuume, voi yöunta turvata naprokseenilla.

Korkea kuume lapsella on vaarallinen – Milloin lääkäriin?

Lapsen kuume voi joissakin virusinfektioissa kestää jopa viikon, eikä varsinaista rajaa sille ole, milloin kuumeinen lapsi tulisi viedä lääkäriin. Lapsen yleisvointi on tärkein mittari: jos lapsella on kuumetta mutta hän on hyväkuntoinen ja flunssan oireet ovat selviä, tilannetta voidaan seurata muutama päivä kotona.

Vie lapsi lääkäriin, jos

1. Alle kolmen kuukauden ikäiselle lapselle nousee kuume (yli 38 astetta).

2. Kuumeisella lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, voimakasta päänsärkyä tai vatsakipuja.

3. Kuumeinen lapsi on sekava tai muuten poikkeuksellisen oloinen.

4. Lapsen kuume jatkuu ja kuumeiselle pikkupotilaalle ilmaantuu mustelmia tai parin millimetrin läpimittaisia punaisia pisteitä ihoon.

5. Kuumeinen lapsi alkaa ontua tai jokin nivel turpoaa.

6. Pieni kuumepotilas juo poikkeuksellisen runsaasti ja pissaa paljon.

7. Kuumeisella lapsella on veriripulia.

8. Kuumeen syy on epäselvä.

9. Lapsen kuume kestää yli viikon.

10. Lapsella esiintyy 3–4 viikon välein kuumevaiheita ilman muita oireita.

11. Jos olet vielä epävarma, yleisvointi ratkaisee: jos lapsi on poikkeuksellisen väsynyt ja sairaan oloinen, hänet kannattaa toimittaa lääkäriin ensimmäisenä kuumepäivänä. Toisaalta flunssaisen mutta hyväkuntoisen lapsen viideskään kuumepäivä ei välttämättä edellytä lääkärissäkäyntiä. Vanhemmat tuntevat yleensä lapsensa parhaiten, joten luota omaan arviointikykyysi. Jos olet epävarma tilanteesta, ota yhteyttä oman alueesi päivystykseen.

Lähde: Hannu Jalangon artikkeli Kuume lapsella (Duodecimin Terveyskirjasto).

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X