Lapsen terveys 16.03.2017 Päivitetty 26.06.2023

Tunnista lapsen masennus: jopa vauva voi masentua

Lapsen masennus johtuu samoista syistä kuin aikuisen. Tunteiden ailahtelu kuuluu lapsen normaaliin kehitykseen. Jos lapsi sulkeutuu täysin tai saa pahoja raivokohtauksia, kyse voi olla masennuksesta.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Lasten masennus on luultua yleisempää. Psykiatrian erikoislääkäri Matti Huttunen kertoo Duodecimin artikkelissa, että jopa vauva voi masentua, jos hän joutuu traumaattisesti eroon hoivaajastaan. Alle kouluikäisistä 0,5−1 prosenttia on masentuneita. Alakoulussa määrä nousee 2 prosenttiin ja murrosiässä 5 prosenttiin.

Huttusen mukaan masennus on hieman yleisempää tytöillä. Amerikkalaistutkimusten mukaan tyttöjen masennukseen liittyy enemmän itsetuhoisia ajatuksia, mutta pojat vahingoittavat itseään useammin kuin tytöt.

Noin 10 prosenttia lasten masennustiloista kestää useita vuosia. Ensimmäisen masennuksen parantumisennuste on hyvä ja uusiutumisriski pienentyy, jos lapsi saa hoitoa ajoissa. Jos vanhemmat kärsivät mielenterveysongelmista, myös lapsen masennusriski kasvaa.

Keskustele: Onko 7-vuotias poikani masentunut?

Yksinäisyys, pelko ja perheongelmat masentavat

Lapset masentuvat samoista syistä kuin aikuiset. Masennus voi johtua traumaattisista tapahtumista, perheongelmista, hoivan vähäisyydestä, kiusaamisesta ja oppimisvaikeuksista. Myös häiriöt aivojen välittäjäaineenvaihdunnassa altistavat masennukselle.

Masennus voi olla myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön oire. Tällöin masennusta seuraa yliaktiivinen kausi eli hypomania. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön arvioidaan olevan lapsilla harvinaisempaa kuin aikuisilla, mutta lapsen mielialojen ailahtelu voi olla rajumpaa.

Keskustele: Masentuuko lapsi vanhempien erosta vai riitelystä?

Terapia on tehokkain apu

Vanhemman on haettava lapselle apua, jos masennusoireet jatkuvat useita viikkoja. Apua voi pyytää neuvolasta, kouluterveydenhoitajalta tai -psykologilta tai nuorisopsykiatrian poliklinikalta.

Joskus avuksi riittää keskustelu esimerkiksi koulupsykologin kanssa tai lapsen arjen helpottaminen sopivilla tukipalveluilla. Puhe- ja toimintaterapiasta voi olla apua, jos lapsella on kehityshäiriöitä tai oppimisvaikeuksia.

Yksinäisyys voi olla lapsen masennuksen oire tai sitä voimistava tekijä.

Yksinäisyys voi olla lapsen masennuksen oire tai sitä voimistava tekijä.

Vaikeaa masennusta hoidetaan ensisijaisesti tiiviillä psykoterapialla. Pikkulasten terapiassa hyödynnetään leikkiä ja toimintaa, ja terapiaa voidaan tehdä lapsen kotona. Jos perheen vuorovaikutussuhteessa on ongelmia, terapeutti voi opastaa perheenjäseniä tunneilmaisussa ja auttaa vanhempia lapsen hoivaamisessa.

Lapsen masennusta hoidetaan lääkkeillä esimerkiksi silloin, kun se johtuu kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Lasten ja nuorten on kuitenkin huomattu hyötyvän lääkehoidosta aikuisia vähemmän. Masennuslääkkeet voivat jopa lisätä nuoren ahdistusta.

Lue myös: Jari Sinkkonen: Kiintymyssuhde on vauvalle elinehto

Lapsen masennus on koko perheen asia

Lapsen masennuksen hoitoa ei voi ulkoistaa vain terapian tai lääkkeiden varaan. Aikuisen on kyseltävä lapselta tämän tunteista, kavereista ja koulun sujumisesta. Leikki-ikäisetkin osaavat sanoittaa tunteitaan, mutta aikuisen on autettava tässä.

Murrosiässä masennukseen voi liittyä tuskaa elämän tarkoituksesta ja omasta identiteetistä. Vanhemman yritykset ratkoa nuoren ongelmia käytännöllisesti voivat tuntua pinnallisilta. Nuori voi kokea, ettei vanhempi ota häntä vakavasti. Aikuisen on kuitenkin kestettävä nuoren kyynisyys ja otettava tähän kontaktia.

Vanhempien kannattaa myös miettiä, tarvitsevatko he tukea. Jos vanhemmat eivät jaksa huolehtia lapsen perustarpeista ja menettävät elämänuskonsa, heidän on haettava apua, sillä vanhempien ongelmien hoitaminen on myös lapsen hoitamista.

Lue myös: Syömishäiriötä 20 vuotta sairastanut äiti: ”Vasta lapsi teki minusta terveen”
Keskustele: Voidaanko lapset ottaa pois vanhemman masennuksen vuoksi?

Lähteet: FinFami, Duodecimin terveyskirjasto, Healthy Children, Masennusinfo, WebMD

Lue myös

Kommentit (3)

Varmaankaan siksi ei mainita kun ne eivät vaikuta lapsen masennukseen.

Miksi näissä ei ikinä mainita, että myös hivenaineiden ja vitamiinien puute vaikuttaa mielenterveyteen.
Ensin ne testiin ja arvot kuntoon ennen kuin lääkitään.

Onkohan kukaan miettinyt, kun aina pienempiä lapsia viedään päiväkotiin ja erotetaan liian aikaisin hoivaajastaan, että tämä olisi syynä lasten masennuksiin, jotka voivat heijastua jopa aikuisikään saakka. Joku on pahasti pielessä, jos vauva tai taapero on masentunut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X