Lapsen terveys 24.09.2016 Päivitetty 07.12.2022

Kun lapsi pissaa housuun - 3 toimivaa keinoa hoitaa vaivaa

Kastelusta puhutaan vasta, kun lapsi on täyttänyt viisi vuotta. Kastelua hoidetaan tapaohjauksella: huolehtimalla juomisesta ja siitä, että lapsi käy pissalla riittävän usein.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Kastelu on varsin yleinen vaiva: koulun aloittavista noin viidenneksellä on yö- ja / tai päiväkastelua. Erikoissairaanhoitaja, uroterapeutti Anneli Saarikosken mukaan kastelu liittyy usein arjen tapoihin.

– Osa lapsista juo päiväkodissa todella vähän, vaikka vain kolme desiä koko päivän aikana. Jos lapsi sitten juo illalla paljon, hän kastelee helpommin yöllä.

Joskus kastelu liittyy myös keskimääräistä hitaampaan kypsymiseen.

1. Vessarutiinit kuntoon

Kasteleva lapsi tarvitsee säännölliset pissa-ajat, ja siksi vanhempia pyydetään pitämään aluksi vessapäiväkirjaa, josta saadaan selville lapsen vessarutiinit. Joskus selviää, että lapsi ei leikeiltään malta lähteä vessaan, pidättelee pissaa jatkuvasti ja sitten yllättäen housuun saattaa lirahtaa pissaa päivällä.

Päiväaikainen pidättely on usein myös yökastelun taustalla. Kastelevaa lasta ohjataankin käymään pissalla heti herättyään, aina ulos lähtiessään ja aterioiden jälkeen.

Kastelu on lähes aina arkisiin tapoihin liittyvä vaiva.

– Kasteluun liittyvät elimelliset viat ovat harvinaisia. Jos lapsella on yksikin kuiva päivä, vika ei ole elimellinen, ja pelkkään yökasteluun ei käytännössä koskaan liity elimellistä syytä, Anneli Saarikoski kuvaa.

Liian vähäinen juominen altistaa kastelulle, erityisesti päiväkastelulle, mutta sillä on vaikutusta myös yöhön. Vahva pissa ärsyttää rakkoa ja saa sen tyhjenemään herkemmin.

Lue myös:
Näin hoidat lapsen ummetusta – 13 tärkeää faktaa
Kouluikäisen yökastelun syynä voi olla pelko tai malttamattomuus

2. Hitaan kypsymisen merkki

Yökastelu voi liittyä myös keskimääräistä hitaampaan kehitykseen, sikeäunisuuteen, perinnölliseen taipumukseen ja rakon pieneen tilavuuteen. Ensisijaista on hoitaa kuntoon päiväajan toiminta eli juominen, pissa-ajat ja suolen toiminta.

Ongelmaa helpottaa osalla yökastelevista lapsista Minirin-lääke, joka vähentää aivolisäkkeen kautta virtsan eritystä. Erityisesti isommilla lapsilla se helpottaa kodin ulkopuolisia yöpymisiä. Usein yökastelu jää pois itsestään iän myötä.

Osa lapsista saa apua kasteluhälyttimestä, joka reagoi kosteuteen ja alkaa hälyttää, kun pissaa alkaa tulla. Tavoitteena on, että lapsi heräisi, sulkisi laitteen ja menisi vessaan. Osa lapsista säikähtää ja oppii pidättämään pissaa äänimerkin avulla.

Lue myös: Näin opetat lapsen eroon yövaipasta

3. Kastelu ja ummetus liittyvät yhteen

Noin puolet kastelevista lapsista kärsii myös ummetuksesta. Kakan kertyminen suolen loppuosaan painaa virtsarakkoa, ja lapsi voi kastella tästäkin syystä.

Anneli Saarikosken mukaan lapsia lähetetään edelleen liian herkästi psykologille tilanteissa, joissa ensin pitäisi paneutua arkisiin tapa-asioihin.

– Vessapulmat ovat psyykkisesti kuormittavia, ja niistä voi seurata käytöshäiriöitä, mutta harvemmin toisin päin. Lapset kokevat vessapulmat noloina ja hävettävinä asioina, jotka pitää kaikin keinoin salata muilta. He myös usein kuvittelivat olevansa ainoita, joilla on näitä ongelmia, vaikka näin ei olekaan, Saarikoski lohduttaa.

Lue myös: Sähkösimulaatiosta apua yökasteluun

Keskustele: Apua yökasteluun

Lisätietoa Pissarakonpomoksi-sivustolta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X