Milloin lapsi voi alkaa käyttää tyynyä? Käytösmerkit kertovat, että taapero on valmis nukkumaan pää tyynyllä

Alle 1-vuotiaille ei suositella varsinaisia tyynyjä vielä lainkaan. Oikeaan tyynyyn voi siirtyä, kun lapsi kasvaa ja kehittyy.

Teksti Johanna Jantunen
Kuvat iStock
Lapsen tyyny on syytä valita huolella.
Motoristen taitojen, kuten seisomis- ja kävelytaidon kehittymisen myötä lapselle voi alkaa tarjota tyynyä turvallisesti.

Tyynyn tarkoituksena on tukea yön aikana kaularangan eli niskan neutraaliasentoa. Tyynyn käytöstä on siis ihmiselle hyötyä. Tiettyä ikää, jolloin olisi aika hankkia tyyny lapselle, ei kuitenkaan ole olemassa.

– Tyynyn käyttämättömyydestä ei sinänsä ole haittaa pienille lapsille, ja tyynyn käytön aloitus vaihtelee yksilöittäin, fysioterapeutti Janne Niskakangas Terveystalosta kertoo.

Tietyt merkit voivat kuitenkin viitata siihen, että lapsi voisi alkaa hyötyä tyynyn käytöstä.

Anna tyyny lapselle, kun hän alkaa osoittaa tarvitsevansa sitä

Lapsen kehon mittasuhteiden kehittyminen kasvun aikana vaikuttaa siihen, milloin hän saattaa alkaa kaivata nukkuessaan tyynyä.

– Tyynyn hankkimista kannattaa harkita, kun lapsi alkaa laittaa peittoa tai pehmolelua päänsä alle, Niskakangas sanoo.

Myös silloin kannattaa hankkia tyyny lapselle, tai ainakin kokeilla tyynyn käyttöä, jos lapsi alkaa valittaa niska- tai pääkipuja varsinkin aamulla herätessään.

Lapsen tyyny on riittävän matala

Lapsen tyyny on syytä valita huolella. Tyynyn korkeus riippuu lapsen kehityksestä ja koosta. Mitä nuorempi ja pienikokoisempi lapsi on, sitä matalampi tyyny hänelle valitaan.

– Tyyny on parhaimmillaan, kun se tukee niskan neutraaliasentoa. Liian korkea tyyny ohjaa selin nukkuessa päätä koukistukseen ja kyljellä sekä vatsalla nukkuessa sivutaivutukseen.

Jos tyyny ei ole lapselle sopivan korkuinen, se voi ilmetä esimerkiksi niskan ja pään alueen oireiluina etenkin heräämisen jälkeen.

– Pienille lapsille myytävät tyynyt ovat todella matalia, joten niiden käytön aloittaminen on helppoa.

Apua voi kysyä tyynyjä myyvistä liikkeistä, joissa voi myös testata tyynyjä. Tarvittaessa lapsen tyynyn voi myös ottaa mukaan esimerkiksi fysioterapia- tai neuvolakäynnille.

Sopiva tyyny lapselle on riittävän matala.

Oikeankokoinen tyyny tukee lapsen niskaa hänen nukkuessaan.

Huomioi! Oikeaa tyynyä ei suositella alle 1-vuotiaalle

Yleensä lapsen ensimmäisenä ikävuotena tyynyinä käytetään todella matalia ensityynyjä, joiden tarkoitus on lähinnä auttaa sängyn puhtaanapidossa.

THL:n suosituksen mukaan kaikkea ylimääräistä on syytä välttää alle 1-vuotiaan lapsen sängyssä kätkytkuoleman riskin pienentämiseksi.

– Pehmeää tyynyä tai pehmoleluja kannattaa välttää lapsen sängyssä tukehtumisriskin vuoksi varsinkin siihen asti, kunnes lapsi osaa hyvin kääntyä ja nousta sängystä omatoimisesti.

Ensimmäisenkin ikävuoden jälkeenkään sänkyä ei kannata täyttää yöaikaan unileluilla. Tyynyä voi alkaa päivittää ensityynystä lasten tyynyyn, kun taapero kasvaa ja kehittyy.

– Lapsen motoristen taitojen, kuten seisomis- ja kävelytaidon kehittymisen myötä hänelle voi alkaa tarjota tyynyä turvallisesti.

Univalmentaja Chris Brantnerin mukaan tyyny olisi turvallista antaa lapselle siinä vaiheessa, kun hän on valmis nukkumaan matalareunaisessa sängyssä eli siirtymään pinnasängystä junior-sänkyyn.

– Jos tyynyn hankinta arveluttaa, arvioita voi kysyä vielä neuvolasta tai fysioterapeutilta.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä