Lapsen terveys 19.09.2016 Päivitetty 09.08.2021

Näin hoidat lapsen ummetusta - 13 tärkeää faktaa

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Lapsen ummetus koskee ajoittain jopa joka kolmatta pienokaista. Vaivan voi hoitaa opettelemalla säännölliset vessatavat, juomalla vettä aina ennen ateriaa ja huolehtimalla kuidun saannista ja liikunnasta.

Erikoissairaanhoitaja, uroterapeutti Anneli Saarikoski HYKS Lastenklinikalta vastaa Kaksplussan kysymyksiin lapsen ummetuksen ja kastelun hoidosta.

1. Mistä lasten ummetus johtuu?

Yksi keskeinen syy pikkuihmisten kakkapulmiin on se, että he juovat ihan liian vähän. Kymmenkiloinen lapsi tarvitsee 1,2 litraa nestettä päivässä, 15-kiloinen noin 1,5 litraa. Ummetusvaivaa on kaikenikäisillä, mutta usein pulmat alkavat vauvaiän jälkeen.
Ummetuksesta kärsivät lapset juovat usein liikaa sokeripitoisia mehuja ja maitoa veden sijaan. Runsas maidon juominen voi pahentaa ummetusta. Liian vähäinen kuidunsaanti altistaa sekin ummetukselle. Osalla lapsista on myös luontaisesti hieman hitaasti toimiva suoli.

2. Miksi ummetuksesta kärsivä lapsi alkaa vältellä pytyllä käymistä?

Lapsen vatsa on kovalla ja vessassa käyminen hankalaa, kun kakka on kertynyt kovaksi möykyksi peräsuolen päähän. Kun kakkaaminen sattuu, niin lapsi rupeaa pelkäämään kakkaamista ja pidättämään, jolloin suoli oppii väärän varastointitavan. Suolen lopusta, jonka pitäisi olla läpimenotunneli, tulee pyöreä säiliö, kun monen päivän kakat jäävät sinne. Paksusuolessa kakasta imeytyy vielä koko ajan vettä pois, ja massa kuivahtaa kovaksi. Kun ummetus menee pahaksi, lapsi menettää myös normaalin kakkahädän tunteen.

Keskustele:

Lapsen paha ummetus: Mitä lääkettä antaisin?

3. Miten tämän noidankehän saisi katkaistua?

Jokainen ateria kannattaa aloittaa vesilasillisella, ja ruoan tulee olla kuitupitoista: vihanneksia, juureksia, hedelmiä, täysjyväviljaa. Lasta pitää kehottaa vessakäynnille määrätietoisen lempeästi aina aterian jälkeen. Vaikka kakka ei sillä kertaa tulisikaan, niin ainakin on yritetty.
Kyykkyasento helpottaa huomattavasti kakkaamista, koska peräsuolen loppupää pääsee silloin suoristumaan. Potalla kakka-asento on pienellä lapsella helpompi saada hyväksi kuin pöntöllä istuessa. Jos lapsi istuu pöntöllä, niin pienennysrengas ja jakkara jalkojen alla ovat välttämättömiä apuvälineitä hyvän ja rennon kakka-asennon löytämiseksi.

4. Kannattaako käyttää ummetuslääkkeitä?

Lapsen ummetuksen hoito ulostetta pehmittävillä laksatiiveilla voi olla hankalassa tapauksessa tarpeen. Jo vauvaikäisille voi turvallisesti käyttää avuksi makrogolivalmistetta (Movicol tai Pegorion), jotta kakkaaminen on helpompaa eikä lapsen tarvitse jännittää kipua. 1-1,5 grammaa lääkettä lapsen painokiloa kohden on hyvä aloitusmäärä. Myös laktuloosia (Levolac, Duphalac) voi käyttää. Joskus voidaan tarvita myös peräruisketta, jotta suoli saadaan tyhjenemään kunnolla.

5. Miten asian voisi selittää lapselle?

On tärkeää puhua lapselle suoraan kakkaamisesta ja hänen kakkapulmastaan normaaleina asioina, joihin mietitään yhdessä ratkaisua. Itse puhun lapsille paksusuolesta kakka-autojen formularatana, jonka loppuun voi kertyä liikenneruuhkaa. Selitän, että on tärkeää käydä kakalla ja kaasutella autoja pois suolesta. Lapsi tarvitsee konkreettisen selityksen, ja hänen on tärkeää itse ymmärtää, mistä on kysymys. Aikuiset puhuvat liian usein lapsen asioista hänen päänsä yli.

6. Lapsen ummetus: Entä jos housut ovat aina kakassa?

Tuhrimisen taustalla on usein ummetus. Kovan kakkamassan ohi pääsee valumaan löysää ulostetta, eikä lapsi voi estää tätä. Tuhrimisen hoitoon auttavat ummetuksen hoito, säännöllinen kakkaaminen, huolellinen pyyhkiminen ja pidättelyn välttäminen. Lapselle ei kannata suuttua tuhrimisesta, hän ei tee sitä tahallaan. Kannustan siis kärsivällisyyteen, kyllä tuhriminen loppuu kun ummetuskin loppuu.

7. Voiko ummetus johtua jostakin sairaudesta?

Yleensä ummetus aiheutuu arjen tavoista eli liian vähäisestä veden juomisesta, vääristä ruokailutottumuksista ja siitä, että lapsi on syystä tai toisesta alkanut pidätellä ja välttää kakalle menoa. Jos lapsi kasvaa ja kehittyy muuten normaalisti, niin vaiva ei ole yleensä elimellinen. Jos kuitenkin löysän kakan mukana on usein selvää verta, niin lapsella voi olla suolistotulehdus. Ruoka-aineallergiakin voi aiheuttaa vatsakipuja ja ummetusta.

Lue myös: 

Näin tunnistat lapsen keliakian

8. Miten usein lapsen pitäisi käydä kakalla?

Joka päivä pitää käydä ainakin yrittämässä. Rintamaitoa saavilla imeväisikäisillä kuitenkin viikonkin tauko voi olla normaali.

9.Mistä johtuu, että lasten kakka- ja pissaongelmat vaikuttavat lisääntyneen?

Oma kokemukseni on, että elämän perusasioihin ei aina kiinnitetä riittävästi huomiota ja elämä on kiireistä. Ennen neuvoloissakin painotettiin enemmän pottaharjoittelua. Usein törmään myös siihen, että vanhemmat ajattelevat lapsen oppivan itse, mutta ei hän välttämättä opi.
Vaipat ovat myös niin hyviä, ettei lapsella ole tarvetta päästä niistä eroon. Vanhat vaipat tulivat kastuessaan painaviksi ja roikkuivat polvissa. Lapset halusivat niistä eroon, kun niiden kanssa ei ollut kiva juosta.

10. Kannattaako lasta palkita vessassa asioimisesta?

Ummetuksesta kärsivälle tai vessa-asioita vasta opettelevalle lapselle palkintotarrat ovat hyviä, kun kakka tulee pottaan tai pönttöön. Isoja tavarapalkintoja ei sen sijaan pidä käyttää.

11. Lapsen ummetus: Mitä jos lapsi vain päättää pantata?

Tärkeintä on huolehtia siitä, että kakka on riittävän pehmeää, jolloin myös pidätteleminen on hankalampaa. Tilannetta voi auttaa tekemällä vessahetkestä mukavan. Vessaan voi ottaa mukaan kivan aiheeseen liittyvän kirjan, esimerkiksi Katri Kirkkopellon Oona ja Eetu: ei hätää!, Dawn Sirettin kirjan Kipin kapin potalle, Sarah Davisin Äänekkään pottakirjan tai Andrea Pinningtonin Prinsessa Paulan potan  tai Piraatti-Paten potan.

12. Milloin lapsen pitäisi osata pyyhkiä itse?

Hyvä tavoite on, että hän osaisi pyyhkiä itse kouluun lähtiessään. Kakan koostumus pitää myös saada sellaiseksi, että sen voi pyyhkiä, tiivistä ”savitahmaa” on vaikea pyyhkiä.

13. Miten ummetuksen hoidossa jaksaisi olla johdonmukainen?

Haaste on siinä, että lapsiperheen arki on kiireistä, ja sitten pitäisi vielä siinä kiireen keskellä saada vekara vessaan. Sanonkin aina, että ohjeet on helppo antaa, mutta ummetuksen hoito vaatii paljon sitkeyttä vanhemmilta, myös johdonmukaista jämäkkyyttä. Sinnikkyys johtaa kuitenkin hyvään lopputulokseen eli vaivan paranemiseen.

Keskustele:

Miksi luumu ei auta vauvan ummetukseen?

Lue myös:

Näin hoidat raskausajan ummetuksen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X