Lapsen terveys 04.10.2018 Päivitetty 21.12.2022

Näin hoidat lapsen yskää turvallisin menetelmin – 4 vinkkiä flunssakauteen

Lapsille haitallisten yskänlääkkeiden sijaan lapsen yskää tulee hoitaa hellävaraisin menetelmin. Näillä 4 vinkillä selviät kotona lasten flunssakaudesta!

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Syysflunssat ja -yskät ovat tuttu vaiva niin kouluissa kuin päiväkotiarkea viettäville lapsille.

Flunssaiselle, yskivälle lapselle ei enää suositella annettavaksi yskänlääkettä, sillä se ei tutkimusten mukaan helpota lasten oireita. Pahimmassa tapauksessa yskänlääkkeet voivat sen sijaan aiheuttaa jopa vakavia haittavaikutuksia.

Yskänlääkereseptien kirjoittaminen lapsille pyritäänkin lopettamaan kokonaan vuoteen 2020 mennessä.

Virusinfektioon liittyvä yskä häviää usein itsestään 1–3 viikossa. Mutta jos lapsen olo on yskän takia tuskainen, millä keinoilla sitä voisi turvallisesti helpottaa?

Näin hoidat lapsen yskää turvallisesti

  1. Hunaja. Hunaja voi helpottaa yli 1-vuotiaiden lasten yskän oireita. Hunajaa annetaan noin 10 grammaa eli 2 teelusikallista puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Hampaat pestään hunajan ottamisen jälkeen. Hunaja ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön, sillä se aiheuttaa hampaiden reikiintymisriskiä. Hunajaa ei saa antaa myöskään alle 1-vuotiaille botulismiriskin takia.
  2. Nenäimuri. Apteekista saatavalla nenäimurilla voi vähentää ylähengitysteiden limaisuutta. Pölynimuriin kiinnitettävä nenäimuri on tehokkain ja kätevin vaihtoehto.
  3. Höyryhengitys. Myös perinteisestä höyryhengityksestä voi olla apua. Älä anna lapsen höyryhengittää kiehuvan veden äärellä, jotta palovammoilta vältytään.
  4. Jos lapsen yskä on kestänyt yli neljä viikkoa tai hengitys on poikkeavaa, on syytä hakeutua lääkäriin. Lääkäriin on asiaa aina myös silloin, jos yskä muuttuu voimakkaaksi tai lapsen hengitys on pinnallista, tiheää, ponnistavaa tai ähkivää.

Vinkit antoi lastentautien erikoislääkäri, lastenallergologi Péter Csonka Terveystalosta.

Lapsen yskä ei tarvitse yskänlääkkeitä.

Lapsen yskän aiheuttaa useimmiten virusinfektio, ja se paranee itsestään 1–3 viikossa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X