Lapsen terveys 29.02.2016 Päivitetty 09.01.2023

Näin sokeri vahingoittaa lastasi

Herkuttelu silloin tällöin ei ole pahitteeksi lapselle, mutta päivittäinen suuri määrä sokeria on haitaksi lapsen terveydelle monin tavoin.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
123RF

Ihmisellä on luontainen mieltymys makeaan – todennäköisesti siksi, että ensimmäinen sokeri lapselle on makoisan äidinmaidon laktoosi. Tutkimusten mukaan sokerihammasta kolottaakin eniten pikkulapsilla, ja makeanhimo vähenee iän myötä.

Valitettavasti sokeri koukuttaa nopeasti, kun sen makuun pääsee. Sokerimolekyylit sulavat kielen päälle ja päätyvät ruoansulatuskanavaan. Signaali niistä kulkeutuu aivojen palkkiokeskukseen, ja kehoon vapautuu mielihyvää tuottavia aineita, kuten endorfiinia, enkefaliinia ja dopamiinia.

Aivoilla ei mene kauan aikaa oppia, mikä saa aikaa niin ihanan tunteen, ja himo on taattu.

Lue myös: Kasvatatko lapsestasi vahingossa tunnesyöjää?

Sokeri koukuttaa kuin huumeet

Mitä enemmän sokeria nauttii, sitä enemmän sitä tekee mieli. Kerta kerralta keho vaatii entistä isompia sokeriannoksia, jotta aivot saavuttavat saman mielihyvän tunteen. Kierre on valmis. Osa tutkijoista uskoo, että sokeririippuvuus voi olla jopa yhtä vakavaa kuin kovimpien huumeiden kierre.

Sokerin nauttiminen nostaa voimakkaasti verensokeria, minkä vuoksi haiman on eritettävä huomattavan suuri annos insuliinia saadakseen sokerin määrän laskemaan veressä. Verensokeri alkaa kyllä laskea, mutta usein se tippuu liian matalalle tasolle. Silloin keho stressaantuu ja iskee nälkä, jonka taltuttaminen on luonnollisesti omiaan aiheuttamaan ylipainoa.

Lue lisää: Lasten ylipaino lisääntyy – 10 vinkkiä lapsen painonhallintaan

Keskustele: Pienten lasten lihavuus

Ylipaino vaarantaa lapsen terveyden

Ylipaino on yhä useamman lapsen ongelma, ja tyypin 2 diabetesta tavataan entistä pienemmillä lapsilla. Ylipaino altistaa monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille.

Sokeri on yhdistetty akneen ja vatsavaivoihin. Vatsan hyvinvointiin taas liittyvät monet sairaudet, kuten astma, allergiat, keliakia, tyypin 1 diabetes ja autismi. Kaikki nämä sairaudet yleistyvät lapsilla jatkuvasti.

Lue lisää: Lapsen ruoka-aineallergiat: Allergiaperheen parhaat vinkit

Keskustele: Lapsen diabetes

Hampaisiin syöpyy reikiä

Sydän- ja verisuonitautien on todettu liittyvän myös huonokuntoisiin hampaisiin. Sokeri on ensisijainen syy kariekseen eli hampaiden reikiintymiseen.

Kariesta aiheuttavat bakteerit tarttuvat hammaskiilteeseen, imevät sokerin syljestä ja muuttavat sen hapoksi. Näin hampaiden pinnalle muodostuu syövyttävä kalvo.

Lue lisää:
Lapsen hampaiden reikiintyminen: näin ehkäiset sen
Näin pidät lapsesi hampaat kunnossa

sokeri lapselle

Joillekin lapsille sopii rajanvedoksi viikottainen karkkipäivä.

Näin taltutat lapsen makeanhimon

Jos lapsi on tottunut esimerkiksi sokeroituihin jogurtteihin, mehuihin ja muroihin, ruokavalion muutos ei välttämättä onnistu hetkessä. Annostele sokeri lapselle määrätietoisesti hitaammin: laimenna makeaa jogurttia maustamattomalla jogurtilla ja vähennä sokeroidun jogurtin osuutta asteittain.

Samalla tavalla voit toimia mehujen ja murojen kanssa. Lapsen makuhermot tottuvat muutokseen muutamassa kuukaudessa.

Lue myös: Näin totutat lasta uusiin makuihin – 4 vinkkiä

Sokeri lapselle karkkikohtuudella

Jos karkit ovat tähän asti kuuluneet päivittäiseen ruokavalioon, niiden määrää kannattaa leikata samantien. Sovi lapsen kanssa karkkipäivästä, mutta pidä silloinkin karkin määrä järkevissä rajoissa.

Toinen vaihtoehto on herkutella silloin tällöin aterian päätteeksi. Kun lapsi on syönyt kunnon ruokaa ennen sokerin nauttimista, hän ei jaksa ahmia yhtä paljon makeaa kuin nälkäisenä. Lisäksi ja sokeri päätyy vereen hitaammin, mikä hillitsee verensokerin laskua. Kaiken kukkuraksi hampaat välttyvät ylimääräiseltä happohyökkäykseltä.

Lue lisää: Herkkujen antaminen lapselle: Tämän takia karkkipäivä voi olla huono juttu

Keskustele: Onko teidän lapsilla karkkipäivä?

Lähde: Ann Fernholmin teos Sokerimyrkytys – Totuus sokerin vaikutuksesta kasvuun ja terveyteen (Minerva)

Lue myös: Näin saat lapsesi syömään terveellisesti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X