Lapsen terveys 07.06.2017 Päivitetty 26.06.2023

Näistä merkeistä tunnistat hukkuvan lapsen – tiesitkö, että hukkuva ei huuda apua?

Hukkuminen voi tapahtua väkijoukossakin, jos sen tunnusmerkkejä ei huomata. Lue, miten tunnistat hiljaisen hukkumisen, ja miten veden varaan joutunutta tulee auttaa.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

MTV Uutiset julkaisi keskiviikkoaamuna kauhistuttavan videon, jossa viisivuotiaan lapsi oli todella lähellä hukkumista. Vuoden 2016 tammikuussa taltioidulta videolta näkyy, kuinka valvomatta jätetty vajoaa veden alle helsinkiläisessä uimahallissa. Hukkuva poika kamppailee hengestään useiden minuuttien ajan ilman, että lukuisat läsnäolijat kiinnittävät hänen hätäänsä huomiota. Poika saatiin onneksi elvytettyä, ja hän selvisi hengissä.

Hengenvaarallinen onnettomuus pääsin osin tapahtumaan sen takia, että  hukkuminen on todellisuudessa paljon vähemmän dramaattista, kuin usein kuvittelemme. Hukkuva ei huuda, huido tai pärskytä vettä, vaan hukkuminen tapahtuu usein täydessä hiljaisuudessa. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto puhuukin niin sanotusta hiljaisesta hukkumisesta.

Hukkuvaa lasta voi olla erityisen vaikea tunnistaa

Erityisesti lasten kanssa on syytä pitää mielessä, että vedessä räpiköiminen ja kiljuminen kuuluvat usein uimakäyttäytymiseen. Tyyneys ja hiljaisuus voivat olla merkki vaaratilanteesta, johon on syytä reagoida.

– Tämänkaltaiset tapaukset eivät ole yleisiä, mutta me emme saa kaikista tapauksista tietoa. Vastaavanlaisia läheltä piti -tilanteita on nähty viime vuosina myös esimerkiksi Mäkelänrinteen uimahallissa sekä Flamingo Spassa, kertoo Anne Hiltunen Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitosta.

Hiltusen mukaan video osoittaa hyvin, miten vaikeaa hukkuvan lapsen tunnistaminen voi olla. Videolta voi todeta, miten lapsen paniikin aiheuttama räpiköinti voi näyttää sivullisen silmään enemmän sukeltelulta, kuperkeikoilta ja leikiltä kuin hengenvaaralta.

Videon tapauksessa lapsi oli jätetty ilman aikuisen valvontaa, mutta hiljainen hukkuminen voi tapahtua huomaamatta vain metrien päässä vanhemmasta.

– Jos useamman lapsen valvominen on yhden vanhemman vastuulla, siinä alkaa olla aika paljon vahdittavaa, etenkin jos yksikin lapsista on uimataidoton, Hiltunen varoittaa.

Suomessa on tapahtunut muutamia läheltä piti -tilanteita, joissa hukkuvaa ei ole heti huomattu.

Läheltä piti -tilanteita sattuu toisinaan, mutta onneksi useimmiten on onnea matkassa.

Tunnista hukkuva lapsi

Pidä uimahallissa ja rannalla mielessäsi seuraavat merkit, jotka auttavat hukkuvan tunnistamisessa.

1. Hukkuva ei huuda apua

Hukkuva ihminen ei tyypillisesti kykene huutamaan apua. Hukkumistilanteessa hengityselimet keskittyvät hengittämään puheen tuottamisen sijaan.

2. Hukkuva käy vain hetken pinnalla

Hukkuvan ihmisen suu nousee ja laskee vedenpinnan ylä- ja alapuolelle. Suu ei ehdi olla vedenpinnan yläpuolella riittävän pitkään, jotta hän ehtisi hengittää ulos ja sisään sekä huutaa apua. Kun hukkuvan ihmisen suu käy pinnan yläpuolella, hän keskittyy saamaan uutta ilmaa ennen painumista takaisin pinnan alle.

3. Hukkuva ei huido

Hukkuva levittää kätensä refleksinomaisesti sivuilleen ja painaa niillä veden pintaa vasten. Veden pintaa painamalla hukkuva pyrkii samaan kehoaan ylöspäin, jotta voisi nostaa suunsa vedestä ja hengittää.

Hukkumisreaktion aikana ihminen ei ole kykenevä hallitsemaan käsivarsiensa liikkeitä. Hukkuva ihminen ei voi pysäyttää uppoamistaan eikä tehdä vapaaehtoisia liikkeitä, kuten huitoa käsillään avun saamiseksi, siirtyä pelastushenkilöstön luo tai kurkottaa pelastusvälineitä kohti.

4. Hukkuva on vedessä pystyasennossa

Vaistomaisen hukkumisreaktion aikana ihmisen keho on vedessä pystyasennossa, eikä hän tee näkyviä potkimisliikkeitä. Hukkuvan ihmisen kamppailu veden pinnalla kestää 20–60 sekuntia ennen uppoamista, ellei esimerkiksi hengenpelastaja ehdi apuun.

Ohjeet tajuttoman lapsen elvyttämiseen löydät Punaisen Ristin sivuilta.

Lähde: Mariovittone.com, MTV Uutiset, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X