Norovirus jyllää kevättalvella – näin tunnistat ja ehkäiset sen

Norovirus elää kevättalvella tarttuvinta aikaansa. Eniten sairastumisia tulee tammikuun ja toukokuun välissä.

Teksti Liina Putkonen
Norovirus tarttuu herkästi.

Norovirus tarttuu varsin herkästi. Hyvin pieni annos, vain 100 norovirusta, riittää aiheuttamaan taudin. Jo grammassa ripuliulostetta on miljardeja viruksia. Siksi usein yksi sairastunut perheessä tietää useampia sairastumisia.

Mikään laki tämä ei kuitenkaan ole. Norovirusta vastaan voi taistella, vaikka se onkin vaikeaa.

Norovirus voi pysähtyä käsipesulla

Tärkeintä on pestä käsiä. Huolellinen ja riittävän usein tehty käsienpesu vähentää virusten määrää käsissä merkittävästi. Jos virusta ei ole käsissä, se ei niin helposti päädy elimistöönkään esimerkiksi suun kautta.

Kädet pitäisi pestä aina WC:stä lähtiessä, ennen ruokailua tai ruoanlaittoa sekä heti, kun tulee ulkoa kotiin. Pesu pitäisi tehdä runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla. Käsien hyvä kuivaaminen lisää pesun tehoa.

10 faktaa käsien pesusta

Kannattaa muistaa, että desinfektioaineet kuten alkoholipitoiset käsidesit eivät hävitä virusta käsistä yhtä tehokkaasti kuin saippuapesu. Niiden käyttö ei siis korvaa käsien kunnollista pesemistä.

Norovirus viihtyy myös pinnoilla

Koska virus tarttuu myös erilaisilta pinnoilta, voi tartuntaa väistellä avaamalla vessojen ovet esimerkiksi hiha suojana tai kyynärpäällä. Myös hanan voi sulkea käsien kuivamiseen käyttämällä paperilla, ennen kuin sen heittää roskiin.

On hyvä myös pyrkiä pitämään kädet pois suun, nenän ja silmien alueelta silloin, kun niitä ei ole pesty. Näin virus ei pääse siirtymään elimistöön.

Nämä probiootit ehkäisevät virustauteja

Kannattaa myös muistaa, että norovirus säilyy hengissä pahimmillaan jopa vuorokausia. Siksi vessan, hanojen ja kosketuspintojen siivous kunnolla puhdistavilla, esimerkiksi klooripohjaisilla yhdisteillä on tarpeen, jos kotona on sairastettu tautia.

Itse taudin hoidossa oksennus ja mahdollinen ripuliuloste on hyvä siivota kertakäyttöhansikkaita käyttäen. Puhdistuspaperit, rätit ja hansikkaat kannattaa sulkea välittömästi jätepussiin ja kuljettaa jäteastiaan samoin kuin kaikki lähietäisyydellä olevat ruoat.

Norovirus ei kuole kylmässä

Sairastuvassa käytetyt vaatteet ja lakanat pestään pyykinpesukoneessa mieluiten vähintään 60 asteen lämpötilassa. Norovirus ei kuole kylmässä, joten liinavaatteiden ulos vieminen ei ehkäise tartuntoja.

Virusta vastaan ei ole rokotetta, eikä lapsille annettava rotavirusrokote suojaa norovirusripulilta.

Toimi näin, kun lapsi sairastuu

Noroviruksen oireet ja itämisaika

  • Noroviruksen oireisiin kuuluvat oksennukset, ripuli, vatsakivut ja usein kuume.
  • Taudin itämisaika on lyhyt, yleensä 12 tunnista kahteen vuorokauteen.
  • Oireet loppuvat yleensä lähes yhtä äkillisesti kuin ovat alkaneetkin. Niiden kesto on tyypillisesti 1–3 vuorokautta.

Virusta erittyy pitkään

Norovirus säilyy elimistössä pitkään: vaikka potilas on parantunut taudista, hän erittää virusta vielä useita päiviä. Käytännössä tartuttavuus kuitenkin päättyy heti, kun varsinainen ripuli loppuu.

Lasten on silti suositeltavaa olla pois päivähoidosta noin kaksi vuorokautta ripulivaiheen ja oksennusten päättymisen jälkeen. Näin ehkäistään laajempaa epidemiaa. Sama suositus koskee elintarviketyössä ja terveydenhuollon potilastyössä olevia.

Taudin sairastaneille kehittyy vain lyhytaikainen, kuukausia tai vuoden kestävä immuniteetti, eikä sekään ole täysin suojaava. Lisäksi suoja on huono muita noroviruksen kantoja vastaan. Aika ajoin liikkeellä on kanta, johon Suomessa ei ole immuniteettia.

Noroviruksen aiheuttamaan tautiin ei ole olemassa lääkehoitoa. Kotihoidossa tärkeintä on pitää huolta riittävästä nesteen nauttimisesta. Ripuli ja oksennukset voivat aiheuttaa voimakkaan nestehukan.

Pienten lasten vointia onkin tärkeä seurata ja hakea terveydenhuollosta apua nesteytykseen, jos lapsi ei suostu juomaan mitään taudin aikana ja on uupunut sekä voimaton.

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Tunnen tuskasi, itsekin olen kärvistellyt pian 19 vuotta vaikean atooppisen ihottuman kanssa.. Yritetään kestää – ja läträtään rasvoilla vähintään kolmesti päivässä; kovasti tsemppiä!

Avatar

Niin mitenköhän se ahkera käsienpesu onnistuu, kun sairastaa vaikeaa käsi-ihottumaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä