Lapsen terveys 07.03.2017 Päivitetty 26.06.2023

Parhaat vinkit vauvan ja taaperon hampaiden hoitoon

Hampaiden peseminen alkaa siitä, kun ensimmäinen maitohammas pilkottaa vauvan suussa. Pienenkin lapsen voi totuttaa hampaiden hoitamiseen esimerkin avulla. Varhain opitut tavat säilyvät ja hampaiden harjauksesta tulee tärkeä osa aamu- ja iltarutiineja.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Hammashoitaja Tanja Lindforsin vinkit kannattaa ottaa huomioon pikkulasten hampaiden hoidossa.

1. Totuta lapsi jo varhain hammasharjaan

Säännöllinen harjaus on syytä aloittaa, kun ensimmäinen hammas on puhjennut ikenestä. Ensimmäiset maitohampaat puhkeavat yleensä noin kuuden kuukauden iässä. Hammasharjan tulisi olla pienipäinen ja pehmeä, ja hampaat on hyvä harjata aamuin ja illoin.

Hammastahnan käyttöön saa ohjeistuksen hammashoitolassa ensimmäisen hammastarkastuksen yhteydessä. Vanhempien on hyvä harjata lapsen hampaat ainakin 6-vuotiaaksi asti, ja senkin jälkeen lasta pitää auttaa toisessa päivittäisessä harjauksessa 8–12 ikävuoteen saakka.

2. Säännöllinen ja terveellinen ruokailu tärkeää

Terveellinen ruokavalio ja säännölliset ruokailuajat suojaavat taaperon hampaita reikiintymiseltä. Pieniä lapsia ei kannata totuttaa sokeria sisältäviin ruokiin ja juomiin. Makeisten syönti olisi hyvä ajoittaa ruokailun yhteyteen yhtenä päivänä viikossa.

Sokeripitoisten välipalojen napostelu vie ruokahalun ja vähentää oikean ruoan osuutta ruokavaliossa. Lisätyn sokerin lähteitä, kuten makeutettuja maitotuotteita, sokeroituja juomia, makeisia ja suklaata, leivonnaisia, muroja ja kaakaota olisi hyvä välttää.

Mehut, limut, maustetut kivennäisvedet ja light-juomat ovat haitallisia hampaille, sillä ne ovat happamia ja sisältävät usein runsaasti sokeria. Vesi on paras janojuoma niin taaperolle kuin vanhemmallekin.

3. Vältä sylkikontaktia

Pientä lasta on ihana helliä, halailla ja pussailla. Hellyydenosoituksia jakavan vanhemman on kuitenkin hyvä muistaa, että kariesbakteeri tarttuu helposti aikuiselta lapselle sylkikontaktin välityksellä. Älä siis pussaa lastasi suulle, äläkä myöskään puhdista lapsen tuttia tai lusikkaa omassa suussasi.

Runsas sokerin käyttö tai pitkään jatkuva tutin käyttö helpottavat kariesbakteerin asettumista lapsen suuhun.

4. Ksylitolipastilli sopii pienellekin

Ksylitolipastilli katkaisee ruokailun aiheuttaman happohyökkäyksen tehokkaasti. Ksylitolin säännöllinen käyttö ehkäisee kariesbakteerin tarttumista ja taaperon hampaiden reikiintymistä.

Pastillien käytön voi aloittaa heti, kun ensimmäiset hampaat ovat puhjenneet ja lapsi on oppinut pureskelemaan ruokansa. Ksylitolin käyttö kannattaa aloittaa pieninä annoksina, sillä runsas määrä ksylitolia voi aiheuttaa vatsavaivoja. Ksylitolipastilli on hyvä ottaa heti ruoan tai välipalan jälkeen.

Ksylitolipurkkaan voi siirtyä siinä vaiheessa, kun lapsi osaa pureskella purkkaa nielaisematta sitä vahingossa.

Vauvan hampaidenhoito – milloin hammastahnaa ja ksylitolia?

5. Vieroita lapsi tutista mahdollisimman varhain

Pitkään jatkuva tutin ja tuttipullon käyttö vaikuttaa haitallisesti purennan kehitykseen ja altistaa hampaiden reikiintymiselle. Lapsi kannattaa vierottaa tutista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta viimeistään 2,5-vuotiaana.

6. Taapero seuraa vanhempien esimerkkiä

Hampaiden hoidon terveyttä tukevien elintapojen omaksuminen pitäisi aloittaa jo varhaislapsuudessa. Suun terveyden ylläpitämiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että vanhemmat näyttävät lapselle hyvän hampaiden hoidon esimerkkiä.

Kun aikuinen harjaa itsekin hampaansa kahdesti päivässä, hänen on helpompi opettaa lapselle hampaiden hoito osaksi päivittäisiä rutiineja.

Helpota lapsen ensimmäisen hammaslääkärikäynnin jännitystä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X