Terveys 1.5.2017
KUVAT iStock

Punkkikausi alkoi – katso, asutteko riskialueella

Punkkien määrä on lisääntynyt, ja niitä tavataan jo Kemijärven korkeudella asti. Osa punkeista levittää borrelioosia tai puutiaisaivotulehdusta. Punkki tarttuu ihoon todennäköisimmin meren tai järven rannalla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Punkkeja havaitaan nykyään Suomessa jo Kemijärven korkeudella, kun vielä 1960-luvulla punkkiraja kulki Kokkolan kohdalla. Punkit ovat levinneet pohjoiseen ilmaston lämpenemisen myötä ja hirvieläinten kuljettamina.

Eniten punkkeja on merenrantojen ja vesistöjen äärellä. Punkkien lempipaikkoja ovat muun muassa Ahvenanmaa, Kotkan edusta ja Turun saaristo. Punkki viihtyy hyvin myös metsäisillä alueilla, esimerkiksi havu- ja lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Rantalepikot eivät siis ole suinkaan ainoa mahdollinen paikka, jossa punkin voi saada.

Punkkien eli puutiaisten levinneisyyskartta Suomessa

Punkista voi saada borrelioosin tai aivotulehduksen

Punkit voivat tartuttaa joko borrelioosia tai puutiaisaivotulehdusta. Molemmat ovat vakavia sairauksia, ja viimeksi mainittuun ei ole olemassa tehokasta parantavaa hoitoa.

Borrelioosia aiheuttavaa bakteeria kantaa 15–20 prosenttia Suomessa esiintyvistä punkeista, puutiaisaivotulehdusta taas taudin riskialueilla 1,5 prosenttia punkeista.

Borrelioosiin ei ole rokotetta, mutta tautia voidaan hoitaa sen alkuvaiheessa tehokkaasti antibiooteilla.

Puutiaisaivotulehdusta kantavia punkkeja on suppeammalla alueella kuin borrelioosia kantavia punkkeja. Ison riskin alueita ovat Ahvenanmaa, Turun saaristo ja Parainen. Lisäksi tautia esiintyy Lappeenrannan, Kemin, Simon ja Kuopion seudulla sekä Kokkolan, Raahen ja Kotkan saaristossa. Katso levinneisyyskartasta puutiaisaivotulehduksen (TBE) riskialueet.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote, joten jos asut pysyvästi punkkialueella tai matkustat sinne, rokote voi olla aiheellinen.

Puutiaisaivotulehdusta eniten Paraisilla

Eniten puutiaisaivokuumetapauksia oli vuosina 2012–16 näillä alueilla (suluissa tapausten lukumäärä viiden vuoden aikana):

  • Parainen (47)
  • Lappeenranta (20)
  • Kotka (14)
  • Kirkkonummi (9)
  • Kemi (8)
  • Simo (7)
  • Lohja (7)

Lähde: THL:n tilasto puutiaisaivokuumetartunnoista tartuntapaikan mukaan

Näin suojaat lapsesi punkeilta

Vaatteilla ja karkotteilla voi suojautua

Punkkien levittämiä sairauksia voi torjua käyttämällä maastossa liikkuessaan kumisaappaita sekä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja hyönteiskarkotteita.

Punkkialueilla ulkoilun jälkeen kannattaa myös tehdä huolellinen punkkisyyni käymällä läpi iho ja vaatteet. Punkit hakeutuvat paikkoihin, joissa on iho on ohutta, eli esimerkiksi niveltaipeisiin. Päänahka ja korvantaustatkin kannattaa tutkia.

Aivotulehdus tarttuu punkista hetkessä, borrelioosi vuorokauden kuluessa.

Koira tai kissa voivat välittää punkin ihmiseen, joskin tämä on harvinaista.

Poista punkki heti pinseteillä

Puutiainen poistetaan (punkki)pinsetillä, jolla se vedetään ulos ihosta tasaisella, ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä. Puutiaisesta otetaan kiinni mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Rasvalla tai hyönteismyrkyllä sitä ei pidä yrittää poistaa.

Jos puutiainen saadaan irrotettua vuorokauden sisällä puremasta, on borreliatartunnan riski vähäinen. Puutiaisaivokuume voi kuitenkin tarttua jo lyhyessäkin ajassa.

Punkin puremaa ei välttämättä tunne lainkaan, sillä punkki erittää ihoon tunkeutuessaan puuduttavaa ainetta.

Katso Creative Commonsin video punkin irrottamisesta (kesto 20 s)

Katso Creative Commonsin video ”Näin punkki tarttuu ja levittää tauteja” (kesto 2 min 15 s)

Lähteet: Punkkiklinikka.fi, Terveyskirjasto

Miten lasta lääkitään kotona? Vinkit sairaan lapsen kotihoitoon

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: