Terveys 31.10.2016
KUVAT iStock

Särkeekö lapsen päätä? Tunnista syyt ja hoida oikein päänsärkyä

Jotta lapsen päänsärkyä osaa hoitaa oikein, sen syy tulee selvittää. Ohimenevä, lievä päänsärky ei vaadi särkylääkkeiden antamista, migreeni taas tulisi hoitaa aina kipulääkkeillä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Satunnainen päänsärky on yleistä, ja sitä on pikkulapsillakin. Lievä lapsen päänsärky on yleensä harmiton riesa ja paranee kotikonstein. Kova ja kohtauksittain toistuva päänsärky vaatii sen sijaan lääkärikäynnin.

Ohimenevä päänsärky voi johtua kuumeesta, allergiaoireista, silmien taittovirheistä tai yksinkertaisesti janosta, nälästä tai väsymyksestä. Korvatulehdus ja nenän sivuontelotulehduksetkin voivat joskus aiheuttaa päänsärkyä. Liikkumaan opetteleva pikkulapsi voi myös kolauttaa päänsä niin, että siitä aiheutuu lyhytaikaista kipua.

Hoida oikein lapsen jännityspäänsärky

Lapsen pitkäaikainen päänsärky voi johtua lihasjännityksestä, jota voivat aiheuttaa esimerkiksi vähäinen liikunta, purentavirheet tai niska-hartiaseudun jännittyneisyys. Psyykkinen jännittäminenkin näkyy hartioissa ja saattaa olla päänsäryn taustalla.

Tensio- eli lihasjännityspäänsäryn hoidossa ulkoilu ja raitis ilma ovat hyväksi. Venyttelyt, lämmin haude ja hartioiden hieronta voivat myös auttaa.

Säännöllinen, päivittäinen liikunta ja ulkoilu ehkäisevät jännityspäänsärkyä. Alle kouluikäisen ei tulisi viipyä tietokoneen ääressä kerrallaan tuntia pidempään.

Lue myös: Kohonnut verenpaine voi aiheuttaa päänsärkyä odotusaikana

Milloin lääkäriin päänsäryn takia?

Eräät päänsäryn yhteydessä esiintyvät oireet, kuten kiertohuimaus, kaksoiskuvat tai sekavuus, vaativat aina jatkotutkimuksia. Joskus oireet vaativat jopa päivystystutkimuksia.

Kova päänsärky kuumeen yhteydessä tai päähän kohdistuneen iskun jälkeen on myös selvitettävä nopeasti. Migreenin hyvä hoitokin voi vaatia lääkärikäyntiä.

Lue myös: Miten lasta lääkitään kotona? Vinkit sairaan lapsen kotihoitoon

Kova, toistuva lapsen päänsärky voi olla migreeniä

Lapsella voi olla migreeniä siinä missä aikuisellakin. Migreenissä aivojen hermosoluissa ja verisuonistossa tapahtuu ohimeneviä, kipua aiheuttavia kemiallisia ja sähköisiä muutoksia. Taipumus migreeniin voi periytyä.

Migreenikohtauksen voivat laukaista vilkkuvat tai kirkkaat valot, hajut tai vaikka valvominen. Päänsärkypäiväkirjan pito helpottaa tunnistamaan migreenille altistavia tekijöitä.

Migreenikohtaus etenee vaiheittain: ennakoivat oireet voivat alkaa jo edellisenä päivänä, esioireet hiukan ennen särkyä, ja säryn päätyttyä voi vielä olla huonoa oloa ja väsymystä.

Keskustele: 3-vuotiaan päänsärky 

Tunnista ja hoida lapsen migreeni

  • Migreenistä kärsivä lapsi valittaa päänsärkyä, ja hänellä voi olla silmien valonherkkyyttä ja pahanolon tunnetta.
  • Lapsella voi esiintyä myös haju- ja ääniherkkyyttä ja oksentelua.
  • Jos lapsi kertoo oudoista näköhavainnoista, joissa valot välkkyvät tai näkö heikkenee, kyseessä on useimmiten migreenin esioire. Esioireina voi olla myös puutumisen tunnetta käsissä ja suupielessä, huimausta, puheen tuottamisen tai kuullun ymmärtämisen vaikeutta.
  • Migreenistä kärsivän lapsen rauhoittaminen on tärkeää. Mahdollisuus lepoon rauhallisessa paikassa ja hämärässä valaistuksessa voi helpottaa, ja myös kylmä kääre ohimolla voi auttaa.
  • Lääkehoidoksi tulisi antaa tulehduskipu- tai särkylääkettä mahdollisimman pian ja riittävän suuri annos. Ibuprofeenia annetaan 10 milligrammaa (mg) ja parasetamolia 15 milligrammaa (mg) painokiloa kohti. 20 kiloa painavan lapsen annos on siis ibuprofeenia 200 milligrammaa (20 x 10 mg) ja parasetamolia 300 milligrammaa (20 x 15 mg).
  • Jos kipu ei hellitä, voi lääkityksen uusia kahden tunnin kuluttua. Yli puolella ibuprofeeni tai parasetamoli tehoaa kohtausoireisiin. Niitä ei pidä käyttää yhtä aikaa. Jos ne eivät riitä, lääkäri voi määrätä migreenin hoitoon tarkoitettua triptaania.

Lähteet: Kirsi Tarnanen, Mirja Hämäläinen ja Tanja Laukkala, Päänsärky ja migreeni lapsilla (Duodecim)
Mirja Hämäläinen, Lasten päänsärky (Duodecim)

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: