Lapsen terveys 16.09.2019 Päivitetty 18.09.2019

Sopiiko sinkki flunssalääkkeeksi raskauden aikana? ”Ei ole tietoa siitä, miten jättisuuret annokset vaikuttavat sikiöön”

Sinkkisuihkeet ja -tabletit ovat uusia aseita flunssapöpötaistelussa. Mutta uskaltaako niitä ottaa raskaana tai imettäessä? Entä sopiiko sinkki lapselle lääkkeeksi flunssaan?

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Tutkimusnäyttö tukee sitä, että sinkki lyhentää flunssan kestoa, kunhan imeskelytablettien käyttö aloitetaan heti flunssan ensioireiden ilmaannuttua. Sinkki tehoaa kuitenkin vain, jos sitä otetaan runsaasti ja oikeassa muodossa.

Apua on nimenomaan imeskelytableteista, ei nieltävistä tableteista. Sinkin flunssaa hoitava vaikutus liittyy paikalliseen vaikutukseen nielun limakalvoilla. Kun käytetään imeskelytabletteja, saadaan maksimoitua aika, jonka sinkki viettää suun ja nielun limakalvoilla.

Sinkkiä pitää ottaa 75 milligrammaa päivässä, jotta se vähentää flunssan kestoa. Jos yhdessä imeskelytabletissa on 10 milligrammaa sinkkiä, tabletteja pitää imeskellä päivän aikana kahdeksan. Useissa valmisteissa sinkkiä on vähemmän, joten tablettejakin tarvitaan enemmän.

Saantisuositus on noin 10 milligrammaa päivässä

75 milligrammaa sinkkiä päivässä on huima määrä, jos sitä vertaa saantisuosituksiin.

Raskaana olevilla naisilla saantisuositus on 9 mg/vrk ja imettävillä äideillä 11 mg/vrk.

Flunssan hoitoon suunnattujen sinkkivalmisteiden annostus ylittää siis moninkertaisesti saantisuositukset.

Lääkeneuvontaa äideille tarjoavassa HUSin Teratologisessa tietopalvelussa suuria sinkkimääriä ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana.

– Meillä ei ole juurikaan tutkimustietoa siitä, miten jättisuuret annokset vaikuttavat sikiön kehitykseen raskausaikana tai toisaalta äidinmaidon koostumukseen ja imetettävään lapseen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Noora Korkalainen sanoo.

– Siksi emme suosittele niitä raskauden tai imetyksen aikana.

Raskaus- ja imetysaikana flunssan hoidossa auttavat lepo ja riittävä nesteen nauttiminen. Kuumeen alentamista lääkkeellisesti suositellaan siinä tapauksessa, jos kuume kipuaa yli 38:n asteen. Ensisijainen kuume- ja kipulääke raskauden ja imetyksen aikana on parasetamoli. Tarvittaessa lyhytaikaisesti voi käyttää paikallishoitovalmisteita, kuten tukkoisuutta lievittäviä nenäsumutteita.

Flunssan hoitoon tarkoitettuja sinkkivalmisteita ei lapsille

Sinkin saantisuositus 2–5-vuotiailla lapsilla on 5 milligrammaa päivässä.

Siksi flunssan hoitoon tarkoitettuja sinkkivalmisteita ei kannata antaa lapsellekaan. Ne on suunnattu ainoastaan aikuisille.

Lapsella flunssa

Lapsille suositellaan oireenmukaista hoitoa. Flunssan hoitoon suunnatut sinkkivalmisteet on tarkoitettu aikuisille.

Joissakin lasten monivitamiinivalmisteissa on sinkkiä, mutta määrät ovat niin vähäisiä, ettei niillä ole merkitystä flunssapöpöjen tainnuttamisessa.

Näin hoidat flunssaista lasta

Yliannostus voi aiheuttaa vatsaoireita

Elimistö tarvitsee sinkkiä monella eri tapaa. Sinkki vaikuttaa muun muassa kasvuun ja kehitykseen.

– Sinkki on ihmiselle tärkeä hivenaine, mutta ei voida ajatella, että olisi täysin vaaratonta käyttää sinkkiä kovin suuria annoksia, lääkäri Korkalainen sanoo.

Muutaman päivän kestävä, lyhytaikainen liiallinen sinkin käyttö saattaa aiheuttaa vatsan ja ruoansulatuskanavan ärsytysoireita, kuten vatsakipua, ripulia ja pahoinvointia. Yleensä jättiannokset ovat kuitenkin hyvin siedettyjä, mutta nimenomaan vain lyhytaikaisessa käytössä.

Jos liiallinen käyttö on pitkäaikaista, eli useita viikkoja kestävää, raudan imeytyminen voi häiriintyä. Hyvin suuret annokset voivat aiheuttaa elimistöön myrkytystilan, mikäli käyttö on jatkunut pitkään.

Ennalta ehkäisevästi ilman mitään flunssaoireita ei kannata aikuistenkaan syödä sinkkivalmisteita, eikä niiden teho parane, jos ohjeiden mukaisen annostuksen ylittää.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X