Lapsen terveys 03.01.2018 Päivitetty 28.10.2020

Suojaa lasta influenssalta! 5 toimivaa asiantuntijan ohjetta

Pahiten jokavuotinen influenssa jyllää viikoilla 49–5. Taudin voi selättää kotihoidolla, mutta yli viikon kestävä kuumeilu vaatii jo lääkärikäyntiä.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Influenssa on taas rantautunut Suomeen. Tautiin ei missään nimessä kannata suhtautua pelkällä olankohautuksella, sillä varsinkin lapsille se voi olla rankka sairastettava. Lääketieteen tohtori, Terveystalon lastentautien erikoisalajohtaja Péter Csonka antaa viisi ohjetta influenssakauteen.

1. Oireet vaihtelevat

Influenssan vaikeusaste vaihtelee, ja tämän takia myös oireet voivat olla erilaisia eri sairastajilla. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää sitä, että influenssa painottuu yskään, ei niinkään limaisuuteen – lapsen nuhaisuus ei kuitenkaan ole epätavallista. Muita tyypillisiä influenssan oireita ovat äkillinen ja korkea kuume, jäsensärky ja yleinen huonovointisuus.

2. Aloita kotihoidolla

Influenssa ei vaadi välttämättä lääkäriä. Huolehdi, että lapsi lepää riittävästi ja juo tarpeeksi. Anna tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkettä. Lapsille suositellaan ensisijaisesti parasetamolivalmisteita. Vältä asetyylisalisyylihappoa sisältäviä kipulääkkeitä, kuten aspiriinia, sillä virusinfektion ja niiden käytön yhdistelmään liittyy harvinaisen Reyen oireyhtymän vaara. Lääkäriin on syytä mennä, jos kuume kestää yli viikon, ilmenee rintakipua, poikkeuksellista voimattomuutta tai hengenahdistusta.

3. Muista kuumeeton päivä ennen päiväkotiin paluuta

Kun influenssan jälkeen on ollut yksi kuumeeton päivä, lapsi voi palata päiväkotiin ja hoitoon. Kovin rankkaa, hikoilua aiheuttavaa liikuntaa olisi hyvä välttää ensimmäiset viikot, jottei sydänlihas rasitu liikaa.

4. Tarkkaile lapsen olotilaa myös sairauden jälkeen

Influenssaan voi liittyä myös jälkikomplikaatioita, joista lapsilla yleisin on välikorvantulehdus. Jos lapsen yskä vain pahenee ja hengittäminen on vaikeaa, on syytä epäillä keuhkokuumetta.

5. Ehkäise tartunta ajoissa

Koska influenssa tarttuu hengitysilman ja kosketuksen kautta, käsihygienia on ensiarvoisen tärkeää. Huolehdi, että lapsi pesee kätensä kunnolla ja tarpeeksi usein.

Terveystalon LT Lastentautien erikoisalajohtaja Péter Csonka muistuttaa, että rokote on tärkein suoja influenssaa vastaan.

— THL yrittää lisätä ihmisten tietoisuutta rokotuksen hyödyistä, ja suosittelisinkin influenssarokotusta ihan jokaiselle, vaikkei kuuluisikaan varsinaiseen riskiryhmään, Csonka sanoo.

Lähde: Influenssa-potilasohje

Asiantuntijana Terveystalon LT Lastentautien erikoisalajohtaja Péter Csonka.

Lue myös: Influenssa lapsella — näin hoidat oikein

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X