Lapsen terveys 15.06.2018 Päivitetty 21.08.2023

Täytyykö lapsen wc-pönttö vuorata paperilla yleisessä vessassa? Hygieniahoitaja kertoo parhaan vinkin wc-hygieniaan

Pitääkö yleinen vessa vuorata wc-paperilla? Onko supervarovaisuus hyvästä vai pelkästään ajanhukkaa? Hygieniahoitaja antaa neuvot lapsiperheille.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock
5 kommenttia

Paras hygienianeuvo vessareissuihin on muistaa huolellinen käsienpesu. Lapsen vessassa käynti päättyy aina saippualla ja vedellä, painottaaTampereen yliopistollisen sairaalan vastaava hygieniahoitaja Minna Vuorihuhta.

– On vähän kysymysmerkki, miten yleisissä vessoissa kannattaisi toimia. Kun useita pintoja kosketellaan käsin, kaikki mikrobit tarttuvat niihin myös, Vuorihuhta kertoo.

Mitä vähemmän vessakopissa erilaisia pintoja joutuu käsillä koskettamaan lapsen kanssa yleisessä wc:ssä, sen parempi.

– Ihmiset koskettelevat omia kasvojaan ja limakalvoalueitaan hyvin helposti huomaamattaan. Jos vessassa kosketellaan useita paikkoja, yhä useammat mikrobit siirtyvät todennäköisesti myös omaan kehoon, Vuorihuhta toteaa.

Lapsen vessassa käynti: Paperivuoraus ei ole tarpeellinen

Vanhempien kannattaa avustaa pieni lapsi pöntölle istumaan. Näin lapsen ei tarvitse kosketella käsillään pytyn reunoja sen päälle itseään hilatessaan.

Istuinrenkaan vuoraamista wc-paperilla Vuorihuhta sen sijaan pitää turhana.

– On hankala sanoa, mitä sillä saavutetaan. Tämä tietää lisää käsillä koskettamista ja jos paperi kostuu, se menettää merkityksensä.

Myöskään istuinrenkaan pyyhkimistä vaikkapa käsidesin avulla Vuorihuhta ei näe tarpeellisena.

– Kun päivittäinen intiimipesu on kunnossa, ei yleisessä vessassa hygieniasta tarvitse kantaa suurta huolta.

Lapsen kanssa yleisessä wc:ssä – varaudu etukäteen

Hyvän hygienian peruspilari on säännöllinen käsipesu vedellä ja saippualla, mutta lomamatkalla voi kohdata myös bajamajan tai huussin, jossa siihen ei ole mahdollisuutta.

Lapsen kanssa yliesessä wc:ssä – 10 kysymystä lasten käsihygieniasta ja käsien pesusta

Vanhemman on hyvä varautua tällaisiin tilanteisiin pitämällä aina mukanaan hieman paperia sekä käsidesipulloa, jota käyttää, kun lapsen vessassa käynti osuu vesipesuttomaan käymälään.

– Leireillä ja muissa poikkeavissa tilanteissa desinfektioaineet ovat hyviä, etteivät taudit tartu.

Julkisissa vessoissa lasten kanssa asioiville vanhemmille Vuorihuhta antaa vielä yhden neuvon:

– Puhtaudesta huolehtiminen on kansalaisvelvollisuus. Jos huomaa todella epäsiistin vessan, kannattaa kutsua siivooja paikalle.

THL: Näin kädet pestään oikein

Lue myös

Kommentit (5)

Esbl muunmuassa sekä sukupuolitaudit on tauteja jotka näin voi levitä. Kyllä olen laittanut paperit pyllyn alle yleisessä vessassa,itse kosken vain siihen puhtaaseen paperiin ja pesen kädet tottakai. Opittu tapa ja näin olen omilleni opettanut ,ja ei ole pöpöjä tarttunut onneksi

Virtsa on steriiliä kun se on rakossa mutta virtsateissä on bakteereja,joten ulostullessaan se ei ole enää bakteeritonta.Mutta esim. virtsatietulehduksen bakteerit eivät tartu ihmiseltä toiselle.

Tiedoksini niille, jotka pelkäävät istuimen reunaan mahdollisesti jäänyttä virtsaa: virtsassa ei ole bakteereita. Virtsaa on käytetty puhtaan veden puuttuessa haavojen puhdistamiseen.

Koskaan en ole vuorannut tai desinfioinut istuimia itselleni tahi taaperolle. Hyvin se silti tuossa porskuttaa nyt 10v. Kädet on aina pesty vessoissa. Ei minuakaan aikanaan opetettu vuoraamaan istuinta, käsien pesuun kyllä. Rajansa silläkin pöpöjen karttamisella. En myöskään koskaan keittänyt tutteja tai pulloja tai desinfioinut leluja. Hyvä vastustuskyky tuolla lapsella on.

Asiallinen ja hyvä ohje!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X