Lapsen terveys 03.03.2020

Tuhkarokkorokotus tuli Saksassa lapsille pakolliseksi – lakia rikkovia uhkaa jopa 2500 euron sakko

Saksassa tuhkarokkoa yritetään kitkeä uuden lain avulla. Jatkossa kouluun tai päiväkotiin ei pääse, jos lapsella ei ole rokotusta.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Tuhkarokkorokotus tuli Saksassa lapsille pakolliseksi 1. maaliskuuta 2020. Uuden lain mukaan saksalaisiin päiväkoteihin ja kouluihin voidaan ottaa jatkossa vain sellaisia lapsia, joilla on rokotus tuhkarokkoa vastaan. Rokottautuminen on pystyttävä todistamaan luotettavasti.

Jos vanhemmat kieltäytyvät rokottamasta lastaan, lapsi ei pääse päiväkotiin tai kouluun. Lisäksi vanhemmat voivat saada jopa 2500 euron sakon.

Niiden lasten, jotka käyvät jo päiväkotia tai koulua, on pystyttävä todistamaan rokottautumisensa heinäkuuhun 2021 mennessä.

Saksassa tuhkarokko on todellinen uhka

Uusi laki pyrkii nostamaan saksalaisten rokotuskattavuutta, joka on tällä hetkellä heikompi kuin Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee. Suosituksen mukaan 95 prosenttia väestöstä tulisi olla rokotettu, jotta taudit voidaan pitää pois maasta. Saksassa vain 93 prosenttia koulun aloittavista lapsista on saanut molemmat vaadittavat rokoteannokset tuhkarokkoa vastaan.

Tilannetta on pidetty Saksassa huolestuttavana, koska tuhkarokkoepidemiat ovat yleistyneet maailmalla. Vuonna 2019 tuhkarokkotartuntoja todettiin Saksassa ainakin 400.

Uusi laki on saanut osakseen myös kritiikkiä. Esimerkiksi opettajat ovat tuoneet esiin huolen siitä, että rokotetodistusten tarkistaminen jää heidän taakakseen. Opettajat pelkäävät myös sitä, että he joutuvat riitelemään vanhempien kanssa siitä, voidaanko lapsi ottaa koulun oppilaaksi vai ei.

Tuhkarokkorokotus on nykyään pakollinen saksalaisille lapsille.

Tuhkarokon ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3–5 päivässä. Rokko heikentää puolustuskykyä muita tauteja vastaan viikosta jopa yli 2 vuoteen. 

Suomessa suurimmalla osalla lapsista on tuhkarokkorokotus

Suurimmalla osalla suomalaisista lapsista on rokotus tuhkarokkoa vastaan. THL uutisoi vuonna 2019, että lasten rokotuskattavuus ja etenkin MPR-rokotteen kattavuus on parantunut. Vuonna 2017 syntyneistä lapsista lähes 96 prosenttia sai MPR-rokotuksen.

Erinomaisesta rokotuskattavuudesta huolimatta tuhkarokkoa todetaan Suomessa vuosittain. Esimerkiksi tammikuussa 2020 huittislainen lapsi sairastui tuhkarokkoon.

Suomalaiset lapset saavat rokotteen tuhkarokkoa vastaan ensimmäisen kerran 12–18 kuukauden iässä ja toisen kerran kuuden vuoden iässä. Tuhkarokkorokotus kuuluu MPR-rokotteeseen, joka suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta sekä niiden aiheuttamilta jälkitaudeilta, kuten aivokalvontulehdukselta ja keuhkokuumeelta.

Lähteet:  Deutsche Welle, The Guardian, THL

Lue myös: Viimein stoppi huhupuheille – MPR-rokote ei aiheuta autismia

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X