Lapsen terveys 23.03.2018 Päivitetty 13.08.2019

Tutkimus: Yskänlääkkeet eivät helpota lasten yskänoireita, mutta aiheuttavat jopa tajunnan häiriöitä

Lapsen yskää ei tulisi hoitaa yskänlääkkeellä. Tehottomuuden lisäksi yskänlääkkeet voivat aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Flunssa on yksi yleisimmistä syistä lasten lääkärireissuihin, vaikka se vaatii harvoin lääkitystä.

– Tutkimuksen mukaan yskänlääkkeet voivat jopa aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia. Antibioottihoitoakaan ei suositella virusperäisen hengitystieinfektion hoitoon, sanoo Terveystalon lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Péter Csonka.

— Virusinfektioon liittyvä yskä paranee useimmiten 1–3 viikossa. Oireiden lievittymistä voidaan odottaa rauhassa ilman lääkehoitoa, jos lapsella ei ole hengitysvaikeuksia tai viitteitä bakteeriperäisestä infektiosta.

Bakteeriperäistä infektiota on syytä epäillä, jos lapsen yleistila on huonontunut, kuume on korkea, tulehdusarvot ovat kohonneet ja hengitys on raskasta, pinnallista tai ähkivää.

Älä lääkitse lapsen yskää yskänlääkkeellä

Kesäkuussa 2014 julkaistussa lasten alahengitystieinfektiota käsittelevässä Käypä hoito -suosituksessa yskänlääkkeitä ei suositella käytettäväksi lasten yskän hoidossa. Ne vaikuttavat keskushermostoon ja voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa lapselle sydämen rytmihäiriöitä, aistiharhoja, tajunnan häiriöitä ja jopa aivovaurioita.

Csonkan mukaan yskäisen lapsen hoidossa tärkeintä on huolellinen tutkiminen ja vanhempien riittävä ohjeistus.

— Lääkärin on tärkeää kertoa selkeästi, että virusinfektioon liittyvä, alle kolme viikkoa kestävä yskä häviää yleensä ilman lääkehoitoa. Myös yskänlääkkeiden tehottomuudesta ja haitoista on hyvä kertoa.

Vuosien 2014–2017 välisenä aikana Terveystalossa alle 12-vuotiaiden yskänlääkereseptien määrä on pudonnut yli kolmanneksella.  Terveystalo käynnistää tänä vuonna hankkeen, jonka tavoitteena on lopettaa yskänlääkereseptien turha määrääminen kokonaan.

— Tavoitteena on, että 2020 mennessä emme enää kirjoita lasten yskänlääkereseptejä, Csonka kertoo.

Hankkeessa seurataan yskänlääkereseptien määriä analysointi-työkalu Etydin avulla. Lisäksi yskänlääkkeiden tehottomuudesta ja mahdollisista haitoista annetaan kirjallista tietoa sekä lääkäreille että vanhemmille.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X