Terveys 8.5.2017
KUVAT iStock

Uusilla rokotteilla ennakoitua parempi teho – vesirokkorokote tulee syksyllä

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Rotavirusrokote ja pneumokokkirokote on lisätty 2000-luvulla kansalliseen rokotusohjelmaan. Ne ovat olleet ennakoitua tehokkaampia.

– Pneumokokkirokote ehkäisee vuosittain Suomessa arviolta 20 100 välikorvantulehdusta ja 530 keuhkokuumetta, kertoo terveystaloustieteilijä Heini Salo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Rokotusohjelmayksiköstä.

Ennen rokotteen tuloa arvioitiin, että se ehkäisisi puolet vähemmän välikorvantulehduksia ja alle 200 keuhkokuumetta vuodessa.

Rokotteen arvioidaan myös ehkäisevän vuodessa yhden kuoleman, 90 pneumokokkitautia ja 1 300 putkitusta.

Tuhkarokkoepidemia on nyt mahdollinen myös Suomessa – näillä alueilla heikoin rokotesuoja

Rotavirusrokote estää 2 600 sairaalahoitojaksoa

Rotavirusrokote estää puolestaan vuodessa noin 2 600 sairaalahoitojaksoa, 1 840 poliklinikkakäyntiä ja 0,7 kuolemantapausta Suomessa.

Imeväisikäisille annettava rotavirusrokote suojaa ripulitaudeilta.

Rokotteet säästävät inhimillistä kärsimystä ja ihmishenkiä.

– Sen lisäksi kansallisen rokotusohjelman nykyiset rokotteet maksavat itsensä takaisin monikertaisesti; hyöty on noin 72 miljoonaa euroa vuodessa, Heini Salo kertoo.

Rokotusohjelman tuorein tulokas on 11–12-vuotiaille tytöille annettava HPV-rokotus, joka suojaa muun muassa kohdunkaulansyöpää aiheuttavalta HPV-virukselta. Virus aiheuttaa myös suun ja nielun alueen syöpiä, jotka ovat lisääntymässä. Parhaillaan selvitetään, kannattaisiko HPV-rokote antaa myös pojille.

Näin raskaana matkustava välttää riskit

Miten rokote päätyy rokotusohjelmaan?

  1. Arvioidaan rokotteen kansanterveydellinen merkitys tautien vähentämisessä (ikäryhmä tai tietty riskiryhmä)
  2. Arvioidaan rokotteen turvallisuus yksilö- ja väestötasolla
  3. Rokotteesta saatavan hyödyn ja taloudellisen panostuksen suhteen pitää olla kunnossa
  4. Lopuksi lasketaan rokotteesta aiheutuvat kokonaiskustannukset ja arvioidaan, voidaanko rokote ottaa kansalliseen rokotusohjelmaan.

Lähde: THL

Vesirokkorokote rokotusohjelmaan syksyllä 2017

Syyskuun 2017 alussa rokotusohjelmaan tulee mukaan myös vesirokkorokote, jota tarjotaan kaikille 1,5–11-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa.

Rokotus suojaa vesirokolta, jonka oireita ovat kuume ja voimakkaasti kutiseva vesirakkulaihottuma. Vesirokkovirus aiheuttaa koko kehon virustulehduksen, ja virus jää elimistöön aiheuttaen mahdollisesti myöhemmin kivuliaan vyöruusun. Vesirokon sairastaneista noin joka kolmas saa sen elinaikanaan, yleensä yli 50-vuotiaana. Rokote vähentää vyöruusua 70–80 prosenttia.

Rokotus suojaa myös vesirokon jälkitaudeilta, joita ovat laaja-alainen ihon bakteeritulehdus, aivotulehdus ja keuhkokuume.

Alkuraskaudessa sairastettu vesirokko voi aiheuttaa sikiölle vaurioita, kuten pienipäisyyttä, raajojen epämuodostumia ja sokeutta.

Lue myös:
Mitä lasten neuvolassa tehdään?
Näin rokkotaudit vaikuttavat sikiöön

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: