”Vaihdoin lapselle vaippaa ja huomasin, että siinä oli suppo” – osa vanhemmista lääkitsee lapsensa hoitokuntoon

Sairaan lapsen paikka ei ole päiväkodissa, mutta mikä siinä on niin vaikea ymmärtää?

Teksti Jenni Heiti
Kuvat iStock
sairas-lapsi-päiväkodissa
Sairaan lapsen paikka on kotona, ei lääkittynä päiväkodissa. Silti kuumeisiakin lapsia saatetaan tuoda päivähoitoon.

Kaksplussan bloggaaja Mama Lina kirjoitti viikonloppuna blogipostauksen, jossa hän ihmetteli, miksi vanhemmat vievät sairaan lapsen päiväkotiin.

Särkylääkkeet alentavat kuumeen, joten aamulla ennen päiväkotiin lähtöä on hyvä siis laittaa lapsen takamukseen suppoa. Luulet ehkä olevasi ovela tehdessäsi näin mutta tosiasiassa vaarannatko oman lapsesi terveyden sen takia että tosiaan pääset töihin, Mama Lina kirjoittaa blogitekstissään.

Soitto pääkaupunkiseudun päiväkoteihin kertoo samaa: puolikuntoisia lapsia tuodaan päiväkoteihin ja heitä jopa pyritään lääkitsemään ennen päiväkotiin tuomista, jotta kuume ei paljastuisi.

– Vaihdoin eräänkin kerran lapselle puhdasta vaippaa, kun aloin katsoa, että mitä lapsen pyllyssä oikein on. No, puoliksi sulanut suppohan se, eräs 1–3-vuotiaiden ryhmässä työskentelevä hoitaja kertoo.

Myös muiden päiväkotien hoitajat tunnistavat ilmiön. Lapsi saattaa leikkiä aamupäivän ihan normaalisti, mutta väsähtää yhtäkkiä ennen puoltapäivää ja muuttuu itkuiseksi.

– Sylissä huomataan, että lapsihan on aivan kuuma! Sitten lapsi saattaa kertoa ottaneensa aamulla lääkettä ennen päiväkotiin lähtöä.

Vanhemmat ”unohtavat” kertoa sairaudesta

Joskus lapset kertovat asioita ristiin vanhemman kanssa: edellispäivän tapahtumista jutellessa saattaa käydä ilmi, että lapsi on oksentanut illalla, toinen hoitaja kertoo.

Kun asiaa tiedustellaan vanhemmalta, tämä ”on unohtanut koko jutun”, koska ”lapsi ei enää myöhemmin illalla eikä yöllä oksentanut”.

– Kuitenkin lapsen täytyisi olla kotona yksi oireeton päivä, hoitajat muistuttavat.

Jos lapsi päätetään tuoda hoitoon, edellisillan oksentamisesta olisi hyvä sanoa päiväkodissa.

– Joksus oksentaminen on saattanut johtua vaikkapa liiallisesta makeasta, tai illalla ollut pieni lämpö on aamulla poissa eikä nouse enää uudelleen. Meidän olisi kuitenkin hyvä tietää näistä asioista joka tapauksessa, jotta voimme seurata vähän tarkemmin lapsen oloa ja osaamme myös reagoida oikein, jos oksentaminen tai lämmönnousu alkaakin uudelleen, esikoululaisten ryhmässä työskentelevä nainen muistuttaa.

Taudit tulisi hoitaa huolella ja tartunnoista kertoa päiväkodissa myös siksi, että jos tartunnat alkavat vaikuttaa epidemialta, terveydenhuollon ammattilaiset puuttuvat asiaan. Näin on toimittu esimerkiksi sikainfluenssavaaran ja streptokokkitartuntojen yleistyessä.

Ensimmäisenä ohjeistetaan päivähoidossa olevan lapsen perheitä hoitamaan koko perhe varmuuden vuoksi, sillä tautia voi esiintyä perheenjäsenissä aluksi myös oireettomana.

Pieni lapsi tarvitsee sairaana vanhemman turvaa.

Lapsen etu on tärkein

Päiväkotien työntekijät muistuttavat, että lapsen edun tulisi olla aina tärkein.

– Vanhempien täytyisi miettiä lapsen vointia kokonaisuuden kannalta – jaksaako lapsi osallistua päiväkodin toimintaan: ulkoiluun, ohjattuun toimintaan, leikkiin, jaksaako hän syödä, erään keskisuuren päiväkodin hoitaja ohjeistaa.

Vanhemmille tämä ei kuitenkaan tunnu aina olevan selvää.

– Joskus lapsella voi olla superpitkittynyt flunssa. Vanhemmille on sanottu siitä useaan otteeseen, mutta vanhemmat silti tuovat lapsen päiväkotiin aamu toisensa jälkeen. Silloin olemme joutuneet ohjeistamaan, että nyt olisi hyvä käyttää lasta lääkärissä, hoitajat kertaavat.

Yleisin perustelu puolikuntoisen lapsen hoitoon tuomiselle on se, ettei lapsella ole kuumetta. Joskus syyllistetään hoitajia: lapsi on puettu päiväkodissa huonosti.

– Se on usein meidän vika, että lapsi on ollut sairaana, eräs hoitaja hymähtää.

Sairas lapsi tartuttaa muita

Ja kyllähän päiväkodeissa sairauksia pyörii. Mutta niitä esiintyisi vähemmän, jos sinne ei tuotaisi puolikuntoisia lapsia. Kun sairaat lapset ovat hoidossa, myös henkilökunta on vaarassa sairastua, ja tämä johtaa kierteeseen, jossa tauteja ei saada hallintaan, ja henkilökuntaa on liian vähän.

– Vanhmmat voisivat miettiä jaksaisivatko he itse, jos aamulla pitäisi lähteä töihin, vaikka aamupalalla on vähän heikko olo, ja sitten töissä pitäisi lähteä työkavereiden kanssa pelaamaan pariksi tunniksi jalkapalloa, käydä sen jälkeen syömässä ja jatkaa työkavereiden kanssa esimerkiksi askarteluiltapäivään.

Koko ajan täytyisi olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, jutella ja hoitaa hommat niin, että ei tule riitaa. Sitten iltapäivällä pitäisi vielä ennen kotiin pääsyä mennä pariksi tunniksi retkelle hyppimään, pomppimaan ja kiipeilemään. Jaksaisiko aikuinen tällaista koko päivän? Tuskin, eikä myöskään lapsi sitä jaksa.

Hoitajat kertovat käännyttäneensä lapsia aamuisin myös päiväkodin ovelta.

– Emme arkaile yhtään, vaan sanomme kyllä, että nyt on lapsi huonokuntoisen näköinen, tai soitamme töihin, että lapsi täytyy hakea pois. Lapsen etu on tärkein, hoitajat napauttavat.

– Ymmärrämme kyllä, että tilanne voi olla hankala, kun kaikki neljä sairauslomapäivää on jo käytetty, mutta jos lapsen vointi on heikko, lapselle täytyy sitten joko hankkia hoitaja tai käydä hänen kanssaan lääkärissä hakemassa sairauslomatodistus.

– Sairaan lapsen paikka ei ole päiväkodissa.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä