Näin hoidat pienen vauvan kuumeen

Ensimmäinen kuume aiheuttaa vanhemmilla usein hätäännystä. Seuraa lapsen reaktioita ja itkua tilanteen arvioimiseksi. Yleensä kipulääke auttaa, mutta toisinaan lapsi on vietävä lääkäriin.

Teksti Toimitus
Kuvat 123RF
Näin hoidat pienen vauvan kuumeen

Lapsen kuume tarvitsee tarkastelua

Lähes kaikilla vauvoilla on ollut kuumetta tai lämpöä ensimmäisen ikävuotensa aikana. Kuume on merkki infektiosta, mutta tarkalleen ei tiedetä, miksi elimistö nostaa kuumeen.

Kuumeen rajana lapsilla pidetään 38 astetta. Vauvan kuume mitataan peräsuolesta luotettavan tuloksen saamiseksi. Myös korvakuumemittari on nopea ja luotettava.

Lue lisää: Milloin lapsi kuuluu viedä lääkäriin?

Milloin kuumeinen vauva pitää viedä lääkäriin?

Jos kuumetta on yli 38,5 astetta, vauvalle kannattaa antaa lapsille tarkoitettua kuume- ja kipulääkettä. Jos vauva on kovin ärtynyt ja huonovointinen, hänelle voi antaa kuumelääkettä alhaisemmillakin kuumelukemilla.

Alle kolmen kuukauden ikäinen kuumeinen vauva on syytä viedä lääkäriin.

Kuumelääkkeen annostelussa on noudatettava tarkoin annosteluohjeita. Kuumeiselle lapselle kannattaa antaa juotavaa niin paljon, kuin hänet saa juomaan.

Lue myös: Näin ehkäiset ja hoidat vauvan korvatulehduksen

Flunssan oireita voi helpottaa keittosuolatipoilla, apteekista saatavalla niistäjällä tai höyryhengityksellä kylpyhuoneessa.

Korkeakaan kuume ei välttämättä aina vie lapsen voimia. Jos vauva jaksaa seurustella ja katsella ympärilleen, hän ei todennäköisesti ole vakavasti sairas.

Jos kuumeisen vauvan itku on voimatonta ja heikkoa, hän on niin sairas, että ei ole voimia itkemiseen. Silloin on syytä mennä lääkäriin.

Myös jos vauva on käsittelyarka, eli hän parahtaa itkuun, kun hänet ottaa syliin, lääkärissä käynti on tarpeen.

Kuumeen ja kivun merkit lapsella

Lapsen itkuja on monenlaisia, ja ne ovat hyvin yksilöllisiä. Olet kuitenkin jo tähän mennessä oppinut tunnistamaan vauvasi tavalliset itkut ja pahan mielen osoitukset. Kimeä-ääninen, korkea parku on usein merkki hädästä.

Jos lapsi kieltäytyy syömästä, se voi tarkoittaa kipua kurkussa tai vatsassa. Kun normaalisti vilkas ja utelias lapsi onkin yllättäen väsähtänyt eikä kiinnostu ympäristöstään, hän saattaa olla huonovointinen. Jännittynyt ja kireä lapsi, jolla on selkä kaarella, on todennäköisesti kivulias.

Vanhemmat tuntevat vauvansa parhaiten, ja silloin kun huomaat, että lapsi ei ole oma itsensä, on syytä tutkia, aiheuttaako jokin hänelle kipua.

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran 28.8.2013.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä