Lapsen terveys 11.03.2019 Päivitetty 13.08.2019

Viimein stoppi huhupuheille – MPR-rokote ei aiheuta autismia

Uusi tutkimus toteaa, ettei autismin ja MPR-rokotteen välillä ole yhteyttä. Silti väärät luulot jäävät elämään pitkäksi aikaa, tapaus osoittaa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Yhteyttä MPR-rokotteen ja autismin välillä ei ole olemassa. Tämä todetaan laajassa tutkimuksessa, joka tehtiin 13 vuoden aikana tanskalaisessa Statens Serum Institutissa.

Uudet tutkimustulokset saavat toivottavasti vihdoin vaimennettua väitteet ja perusteettoman pelon, jotka juontuvat 20 vuotta vanhasta, tieteellisesti vääristetystä tutkimuksesta.

Uusi tutkimus seurasi satoja tuhansia lapsia

MPR-rokote suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa sekä niiden vaarallisia jälkitauteja vastaan, ja rokotteen ansiosta nämä taudit on saatu hävitettyä Suomesta lähes kokonaan. Kaksplus on listannut 10 syytä, miksi jokainen lapsi tulisi rokottaa.

Rokotevastaisuus on kuitenkin ollut viime vuosina kasvussa, ja sen taustalla on luomuajattelun ja salaliittoteorioiden lisäksi erityisesti huolta rokotteiden turvallisuudesta. Rokotevastaisuuden myötä esimerkiksi tuhkarokkotapaukset ovat kolminkertaistuneet Euroopassa viimeisen vuoden aikana.

Yksi yleisesti levitetty väittämä on se, että MPR-rokote aiheuttaisi autismia.

Tämä on kuitenkin todettu vääräksi jo useasti – ja erityisesti nyt, kun 13 vuoden tutkimus on saatu päätökseen. Rokotteen ja autismin välillä ei ole havaittu minkäänlaista yhteyttä.

Tanskalaiset tutkijat seurasivat vuosina 2000–2013 kaikkiaan 657 461:tä lasta, joista rokottamattomia oli 31 619. Tutkimuksen aikana autismidiagnoosin sai kaikkiaan 6 517 lasta – ja diagnoosin saaneista rokotettuja ja rokottamattomia lapsia oli suunnilleen yhtä monta.

Näin ollen autismia esiintyi yhtä yleisesti sekä rokotetuilla että rokottamattomilla lapsilla.

Mistä väärät luulot kumpuavat?

Virheellinen käsitys MPR-rokotteen ja autismin yhteydestä johtuu vuonna 1998 julkaistusta brittiläistutkimuksesta, jossa tutkittiin 12:ta lasta.

Brittitutkija Andrew Wakefieldin tutkimusmetodeja arvosteltiin tiedemaailmassa heti tutkimuksen julkaisun jälkeen, ja tutkimustulokset on sittemmin kumottu. Useat laajat tutkimukset ovat osoittaneet, että autismin ja rokotteen välistä yhteyttä ei ole havaittu.

Silti virheelliset väittämät ovat eläneet sitkeästi – ainakin tähän asti.  Nyt on kuitenkin hyvä laittaa stoppi huhupuheille.

Lähteet: Tieteen Kuvalehti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lääkärilehti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X