Lapsen kehitys 10.04.2019 Päivitetty 25.10.2021

Onko uhmaiästä mitään hyötyä? Tätä kaikkea lapsi oppii uhmatessaan

Elämä uhmaikäisen kanssa tuntuu välillä uuvuttavalta. Miksi joka asiasta pitää kiukutella ja vääntää? Uhmaikä on kuitenkin tärkeä kehitysvaihe, joka opettaa lapsille olennaisia taitoja.

Teksti
Kaksplussan toimitus
Kuvat
iStock

Lapsen uhmaikä on vanhemmille välillä uuvuttavaa aikaa. Kaikella väännöllä on kuitenkin tarkoitus, sillä tärkeän kehitysvaiheen kautta lapsi oppii pitämään puolensa ja säätelemään tunteitaan, erityisesti kiukkua.

Aggressioon liitetään usein raivon ja kostonhimon kaltaisia negatiivisina pidettyjä tunteita, mutta samat tunteet voivat synnyttää myös määrätietoisuutta ja sinnikkyyttä, jotka ohjaavat ihmistä puolustautumaan, selviytymään ja itsenäistymään. Uhmaikää voisi siis kutsua myös itsenäistymiskasvuksi.

– Aggressio on energianlähde, josta pulppuaa oman tahdon kasvua ja rohkeutta ottaa omaa tilaa. Niinpä lapset kiukkuavat ja riitelevät aikuisen mielestä usein aivan turhista asioista tai syyttä suotta, toteaa lastenpsykiatri Raisa Cacciatore Väestöliiton julkaisemassa Kiukkukirjassa.

– Vanhempien olisi tärkeää tietää, että moni konflikti ja riita tukevat sosiaalisten taitojen, itsehillinnän ja tunteiden kanavoinnin harjoittelua.

Cacciatore muistuttaa, että lapsen on helpompi ohjailla elämäänsä, jos hän pystyy nimeämään eri tunteidensa sävyjä. Tämä vaatii sitä, että lapsi opetetaan tunnistamaan tunteet ja puhumaan niistä.

– Lasta ei pidä kieltää kokemasta tunteita, eikä lapsen suuria tunteita pidä vähätellä. Tunteet kannattaa elää ja tuulettaa, tavalla tai toisella.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X