Haaveissa vauva 29.3.2017
KUVAT iStock

Vauvakuume – miltä se tuntuu ja miksi se tulee?

Vauvakuume kumpuaa vahvasta kaipuusta omaan lapseen. Toisilla vauva valtaa ajatukset täysin yllättäen, toisilla haave on kulkenut mukana vuosia ja tulee yhä uudestaan, vaikka perhettä jo olisikin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

”19-vuotiaana se iski ja paheni vaan vuosi vuodelta. 25-vuotiaana alkoi kello toden teolla tikittää, mutta silloinen poikaystävä ei lapsia halunnut. 26-vuotiaana uusi parisuhde ja selvät sävelet, että kaksi vuotta ollaan yhdessä ennen kuin aletaan yrittää. Nyt 29 ja esikoinen syntyi 1.1.17. Kymmenen vuotta ehdin siis haaveilemaan ja kuumeilemaan. Vaan mies (40) pisti paremmaksi ja on kuumeillut jo 20 vuotta!”

– Vauvakuume on voimakas tunne, joka ilmenee syvänä kaipuuna saada oma lapsi, kertoo aihetta tutkinut Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

Terminä vauvakuume on hankala, sillä se merkitsee eri ihmisille eri asioita. Toiset käyttävät sitä kevyesti ja saattavat vauvan nähdessään ajatella, että ”voi miten söpö, tässähän iskee vauvakuume”. Toisille taas vauvakuume merkitsee sisällä jäytävää tyhjyyttä ja pakottavaa tarvetta saada jälkeläinen.

– Vahvasti oireileva vauvakuume ei ole leikin asia. Naiselle voi olla hyvin vaikeaa, jos kuume on kova, mutta olosuhteet eivät ole vauvalle otolliset, Rotkirch kuvaa.

– Ristiriita järjen ja tunteen välillä voi olla suuri.

Vauvakuume voi yllättää tai olla ikuista

”Ensimmäinen kunnon vauvakuume tuli 27-vuotiaana. Tuolloin minulla oli kuitenkin jo kaksi lasta. Kuumeilun tuloksena nykyään kolme.”

Tavallisimmin vauvakuume iskee hiukan alle kolmekymppisiin naisiin ja usein täysin yllättäen.

– Naiset ovat kertoneet tunteen iskeneen kuin salama kirkkaalta taivaalta. He eivät ehkä ole koskaan aiemmin haaveilleet lapsesta, Rotkirch sanoo.

”Vauvakuume minulla on ollut varmaan aina. 4-vuotiaana sanoin äidille, että heti kun mahdollista niin mulle tulee vauva. No, olin sentään 18, kun esikoinen syntyi.”

Toiset taas ovat unelmoineet lapsesta niin kauan kuin voivat muistaa. Osalle tarpeen tyydyttämiseen riittää yksi tai kaksi lasta, osa kokee jatkuvaa, ”kroonista” vauvakuumetta, joka on riippumaton lasten lukumäärästä.

Suurperheen äiti paljastaa: ”Minulla on krooninen vauvakuume”

Vauvan kaipuu tuntuu kehossa

Vauvakuumeilijat saattavat uneksia vauvoista niin valveilla kuin nukkuessaankin, hypistellä vauvanvaatteita ja nähdä raskaana olevia kaikkialla.

– Monet naiset tuntevat kaipuun fyysisestikin. He ovat kuvanneet tuntemuksia rinnoissa, vatsassa ja kohdussa, Rotkirch kertoo.

Vauvakuume iskee yllättäen.

Vauvakuume voi iskeä yllättäen – sekä miehiin että naisiin.

Rotkirchin tutkimuksessa myös miehet kertoivat poteneensa vauvakuumetta.

– Miehillä saattoi olla sama voimakas kaipuu omaan lapseen. He eivät kuitenkaan kuvailleet yhtä selkeitä ruumiillisia tuntemuksia, esimerkiksi tyhjyyden tunnetta sisällään, kuin lasta toivoneet naiset.

Naisilla vauvakuumeen syntysyy voi olla ainakin osittain hormonaalinen. Se ei kuitenkaan ole yhtä vahva tai miltei kaikkia yksilöitä koskettava tunne kuten vaikkapa seksuaalinen halu. Vauvakuumeen puhkeaminen ei välttämättä tarkoita lastenhankintaa.

– Vauvakuumetta ei ole mikään pakko seurata, Rotkirch huomauttaa.

– Tutkimuksessamme oli naisia, jotka olivat päättäneet, etteivät halua lapsia. Vauvakuumeen iskiessä he vain odottivat sen menevän ohi.

Älä jää odottamaan vauvakuumetta

”Ei oo vielä iskenyt! Silti kyllä kaksi lasta…”

Jos et ole koskaan kokenut vauvakuumetta, ei syytä huoleen, sillä se ei kerro mitään sopivuudestasi vanhemmaksi. Suurin osa suomalaisista pariskunnista on tehnyt päätöksen lapsen hankkimisesta ilman polttavaa kuumetta.

– Vaikka vauvakuumetta ei olisi koskaan ollutkaan, vanhemman rakkaus kyllä tulee sitten vauvan tulon myötä, Rotkirch sanoo.

– Jos haluat lapsen, älä jää odottamaan vauvakuumetta. Sitä ei välttämättä koskaan tule.

Kursivoidut kohdat ovat Kaksplussan Facebook-ryhmäläisten kokemuksia vauvakuumeesta.

Lue lisää vauvakuumeesta:

Biologinen kello tikittää – pitäisikö pakastaa munasoluja?

Testaa, oletko valmis uuteen vauvaan

Onko sinulla vauvakuume? Keskustelu aiheesta täällä!

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Suomen kattavin vanhemmuusmedia: hyötytietoa vanhemmuudesta, perheblogeja ja suosittu keskustelufoorumi. Tervetuloa viihtymään!

Seuraa
meitä: