Imetys ja vauvan ruoka 22.01.2016 Päivitetty 29.05.2023

Väsyttääkö vauva-arki? Saatat kärsiä tämän aineen puutoksesta

Kun pikkulapsiperheen elämä uuvuttaa, ubikinoni eli Q10 voi auttaa väsymykseen. Sitä saat monipuolisesta ruokavaliosta.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Solumme tarvitsevat joka päivä vitamiinin kaltaista koentsyymiä nimeltä Q10, jota kutsutaan myös ubikinoniksi. Ubikinonin pitoisuus on elimistössä suurimmillaan 20–25-vuotiaana. Sen jälkeen pitoisuus pienenee hitaasti, ja moni huomaa energiatason laskun pikkuhiljaa.

Elimistössä maksa tuottaa ubikinonia, ja sitä on lähes kaikkialla kehon soluissa. Keho tuottaa itse valtaosan tarvitsemastaan ubikinonista, mutta sitä saadaan myös ravinnosta. Hyviä lähteitä ovat liha (etenkin sisäelimet), rasvaiset kalat, kokojyvävilja, pähkinät ja kasviöljyt.

Q10 osallistuu soluissamme energian tuottamiseen. Se toimii myös antioksidanttina estäen vaurioita soluissa ja kudoksissa.

Lue myös: 10 merkkiä siitä, että olet valvonut vauvan kanssa liikaa

Kannattaako ubikinonia ottaa purkista?

Tanskalainen ravitsemusasiantuntija Pernille Lund suosittelee ubikinonilisää muun muassa stressistä, väsymyksestä ja sydänvaivoista kärsiville. Ubikinonista on hänen mukaansa hyötyä myös flunssakierteessä, sillä immuunipuolustus tarvitsee suuret määrät ubikinonia.

Ubikinoni voi myös vaikuttaa hedelmällisyyteen. Lund perustelee tätä Italiassa tehdyllä tutkimuksella, jossa selvisi, että vähän siittiöitä sisältäneessä siemennesteessä oli matala ubikinonitaso.

Keskustele: Ubikinonia miehelle?

Ubikinoni voi auttaa sydänongelmiin

Moni muu asiantuntija suhtautuu ubikinoniin Pernille Lundia kriittisemmin. Dosentti Hannu Alhon mukaan näyttöä on kuitenkin siitä, että ubikinonilisästä voi olla hyötyä sydämen vajaatoimintaa sairastaville ja kolesterolilääkkeitä käyttäville: ubikinoni voi lieventää kolesterolilääkkeiden haittavaikutuksia.

Perusterve ihminen ei sen sijaan hänen mukaansa tarvitse ubikinonilisää. Samoilla linjoilla on myös sisätautien erikoislääkäri, professori Antti Aro artikkelissaan Vitamiinit ja kivennäisaineet.

Keskustele: Korkea FSH (ubikinoni ja naisen hedelmällisyys)

Lue myös:

Univelka: mitä tehdä kun vanhempi ei enää jaksa?

Ravinto raskauden aikana

Lähteet: Pernille Lundin kirja Q10 – energiaa ja elinvoimaa (Forlaget Ny Videnskab 2015, suomennos Marja Ukkonen); Hannu Alho: Onko ubikinoni huomion arvoinen? (Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 4/1994); Antti Aro: Antioksidanttien terveysvaikutukset (Duodecimin Terveyskirjasto, 2013); Antti Aro, Vitamiinit ja kivennäisaineet (Duodecimin Terveyskirjasto, 2013).

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X