Minun tarinani 24.03.2017 Päivitetty 24.09.2020

10 merkkiä jotka paljastavat, että perheenne on toimiva tiimi

Hyvä perhedynamiikka koostuu rakkaudesta, kunnioituksesta ja turvallisuudesta. Toimivassa perheessä voi näyttää kaikenlaiset tunteet. Kaikki saavat olla yksilöitä, joilla on omat mielipiteensä, mutta perhe puhaltaa silti yhteen hiileen.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Kun perhe on toimiva tiimi, perheenjäsenten ei tarvitse esittää idylliä, jossa kaikki ovat aina onnellisia. Perheenjäsenet saavat ilmaista ikävätkin tunteensa ja vetäytyä välillä omaan rauhaansa. Itsekkyyttä ja kiusaamista ei kuitenkaan suvaita.

Nämä 10 merkkiä kertovat, että perheenne on mahtava tiimi:

1. Kunnioitatte toisianne

Psykologi Elvira G. Alletta sanoo Psychcentrain artikkelissaan, että muiden kunnioittaminen on joskus rakkauttakin tärkeämpää. Rakkaus voi saada ihmiset toimimaan sokeasti, jopa julmasti. Toimintaansa pitäisi tarkastella myös siitä näkökulmasta, onko se kunnioittavaa muuta perhettä kohtaan.

Toimivassa perheessä kunnioitetaan jokaisen yksilöllisyyttä, ja perheenjäsenet hyväksyvät toistensa virheet ja vajavaisuudet. Vanhemmat eivät pakota lapsia toteuttamaan omia unelmiaan. Lapset oppivat, että muita pitää kohdella kauniisti, vaikka he olisivat erilaisia.

Keskustele: Mies haukkuu lasta idiootiksi ja tolloksi

2. Sallitte toistenne tunteet ja mielipiteet

Turvallisessa perheessä voi ilmaista kaikki tunteensa ja ajatuksensa. Lapsia ei patisteta olemaan aina reippaita, ja vanhemmat saavat olla välillä väsyneitä ja ärtyneitä.

Kenenkään mielipiteisiin ei suhtauduta naureskellen tai halveksivasti, vaikka muut olisivat asiasta eri mieltä. Perheessä väitellään, mutta ei riidellä raivoisasti.

Keskustele: Tunneilmaisut olivat perheessäni kiellettyjä

3. Ette dominoi toisianne tunneryöpyillä

Avoin tunneilmapiiri ei tarkoita sitä, että perheenjäsenet kiukuttelisivat hallitsemattomasti. Vanhemmat ymmärtävät, että riitely pelottaa lapsia. Lapset tietävät, että vanhempienkin jaksamisella on rajansa, eikä heitä voi pompottaa riehumalla.

Tasapainoisessa perheessä tunteilla ei dominoida tai uhkailla. Perheenjäsenten ei tarvitse pelätä toistensa raivokohtauksia tai maanitella mököttäjää ulos kuorestaan.

Lue myös: Ahdistaako kodin ilmapiiri lasta? 5 hälytysmerkkiä vanhemmille

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore: ”Lapset kärsivät vanhempien avoimesta riitelystä”

4. Mietitte koko perheen etua

Toimiva perhe ponnistelee yhteisten tavoitteiden eteen. Perheenjäsenet eivät sooloile, vaan miettivät, miten heidän päätöksensä vaikuttavat muihin.

Vanhemmat keskustelevat keskenään urasuunnitelmistaan. Lapset otetaan mukaan heitä koskevaan päätöksentekoon heidän ikätasoaan vastaavalla tavalla. Esimerkiksi koululaista kuunnellaan, kun perhe miettii muuttoa, jonka vuoksi lapsen pitäisi vaihtaa koulua.

Keskustele: Miehen mielestä minulla on liikaa omia menoja

5. Perheellänne on säännöt

Vaikka toimivassa perheessä kunnioitetaan yksilöllisyyttä, perheellä on säännöt, joista pidetään kiinni.

Vanhemmat tietävät, että heidän pitää huolehtia siitä, että lapsilla on turvalliset rajat. Aikuiset sopivat keskenään myös vanhemmuuden pelisäännöistä. Niitä ei voi muuttaa oman mielen mukaan ilman kumppanin kanssa neuvottelua.

Keskustele: Kotinne säännöt?

6. Nautitte yhdessä puuhailusta

Kun kotona on hyvä ilmapiiri, perhe viihtyy yhdessä. Vanhemmat tekevät asioita lasten kanssa, ja sisaruksille annetaan yhteisiä tehtäviä.

Yhteinen aika on usein arkista puuhailua, kuten kokkailua, nikkarointia ja siivoamista. Vanhemmat opettavat lapsille, että kaikkien on osallistuttava kykyjensä mukaan arjen pyörittämiseen. Yhdessä tekeminen on perheelle mukavaa ajanvietettä, ei pakkopullaa.

Keskustele: Näin saat lapsen tekemään kotitöitä – 11 vinkkiä

7. Kaikilla on myös omia intohimoja

Yhteisöllisyys ei tarkoita sitä, ettei perheenjäsenillä saisi olla omaa elämää. Olennaista on se, että suurista muutoksista neuvotellaan yhdessä, eikä perhe kärsi jonkun jatkuvasta poissaolosta.

Toimivassa perheessä vanhemmat voivat luoda uraa, harrastaa ja opiskella. Lapset taas saavat vaikuttaa harrastuksiinsa ja opiskeluvalintoihinsa.

Lue myös: Vanhempi, näin saat omaa aikaa – 10 vinkkiä

8. Kaikilla on yksityisyyttä

Kaikki kaipaavat välillä yksityisyyttä. Toimivassa kodissa perheenjäsenet antavat toisilleen omaa aikaa ja kunnioittavat näiden reviiriä. Vanhemmat eivät pengo lasten tavaroita, eivätkä lapset ramppaa huoneessa, jossa vanhempi lepää tai puhuu tärkeää puhelua.

Keskustele: Minulla ei ole sekuntiakaan omaa rauhaa

9. Nauratte paljon

Huumori on yksi perhettä eniten yhteen hitsaavista asioista. Toimivassa perheessä nauretaan monta kertaa päivässä, ja perheenjäsenet löytävät hauskuutta vaikeistakin tilanteista. Perheen huumori ei ole ilkeää, eikä kenestäkään tehdä jatkuvaa vitsinaihetta.

Lue myös: Lasten suusta – lue hauskimmat möläytykset!

10. Ette kiusaa toisianne

Leikkisä kiusoittelu on rakastavassa ilmapiirissä sallittua, kiusaaminen ei. Toimivassa perheessä ihmiset osaavat lukea toistensa tunteita. He tietävät, koska toisella on huono päivä, ja sarkastiset vitsit kannattaa jättää sanomatta.

Lue myös: Mitä tehdä, kun oma lapsi kiusaa? Näin lopetat kiusaamisen

Lähteet: Psychcentral, The Well Spring

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X