Vanhemmuus Minä vanhempana
06/09/2017

Aino-Kaisa Saarinen: ”Äitiys sai pohtimaan uran lopettamista”

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen elämä on aina pyörinyt omien suoritusten ympärillä. Tärkeysjärjestys muuttui täysin, kun Amanda syntyi. Tytär on saanut Aino-Kaisan miettimään uransa mielekkyyttä. Uran, jolle hän on aina antanut kaikkensa.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen Amanda-tytär on jo kokenut reissaaja, sillä hän matkusti ensimmäisenä vuotenaan usein äitinsä mukana leireillä.

Aino-Kaisa Saarinen: ”Äitiys sai pohtimaan uran lopettamista”

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen elämä on aina pyörinyt omien suoritusten ympärillä. Tärkeysjärjestys muuttui täysin, kun Amanda syntyi. Tytär on saanut Aino-Kaisan miettimään uransa mielekkyyttä. Uran, jolle hän on aina antanut kaikkensa.

Kunpa meitä ei olisi plaseerattu raskaana olevien naisten viereen, hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, 38, mietti pari vuotta sitten matkalla kesähäihin. Hänen oma raskautensa oli hetkeä aiemmin päätynyt keskenmenoon ja se kirveli. Kirkossa hänen vasemmalla puolellaan istui kahdeksannella ja oikealla puolella yhdeksännellä kuulla oleva nainen.

– Olipa kiva seremonia, hän muistelee vuosi sitten ilmestyneessä elämäkerrassaan Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot.

Vauvakuume oli kova. Välillä Aino-Kaisa ei huomannut mitään muuta kuin odottavia äitejä tai lastenvaunuja ja mietti, että miksen minä.

Kun hänen norjalaisen kilpasiskonsa Marit Björgenin kerrottiin odottavan esikoistaan, se tuntui kuin kymmenen tikaria olisi isketty kylkiluiden väliin.

Lopulta kuitenkin onnisti: tikkuun ilmestyi taas kaksi viivaa. Ajoituskaan ei olisi voinut olla parempi – raskausvuonna ei olisi MM-kilpailuita eikä olympialaisia. Napakymppi!

– Raskautta ei voi tähdätä tarkasti mihinkään, sillä koskaan ei voi tietää, miten käy, mutta toivoin, että se osuisi välivuoteen, Aino-Kaisa sanoo nyt.

Tutkimus: Liikunta ja ruokavaliomuutokset vähentävät raskauden riskejä

Vauvamahallakin mäkiin

Vaikka raskaus osui arvokisojen välivuoteen, normaali treenaaminen muita kilpailuita varten jatkui. Aino-Kaisa ei löytänyt tutkimuksia äidin ammattimaisesta harjoittelusta raskausaikana, joten hän järkeili, että kaikkea, mitä on tehnyt aiemminkin, voi tehdä myös raskaana.

– Tunsin oman kehoni ja tiesin, miltä minkäkin pitäisi tuntua.

Joku voisi kauhistella sitä, miten hiihtäjät laskettelevat tiiviissä porukassa jyrkkiä mäkiä alas. Hurjimmissa mäissä huippunopeus voi nousta jopa seitsemäänkymppiin. Se vauhti saisi maallikon jalat tutisemaan normaalissakin tilassa – saati raskaana ollessa. Aino-Kaisa oli kuitenkin luottavainen.

– Olen laskenut mäkeä niin monta kertaa, että tiedän, selviänkö siitä vai en.

Toki hän kuunteli kehoaan. Kun vatsalihasten treenaaminen alkoi tuntua ikävältä, hän jätti ne pois harjoitusohjelmastaan.

Olympiakomitean lääkäri, neljän lapsen äiti itsekin, kannusti Aino-Kaisaa jatkamaan niin pitkään kun tuntuu hyvältä. Arvokkainta vertaistukea tarjosi hyvä ystävä, yhdysvaltalainen kilpahiihtäjä Kikkan Randall, joka oli sattumoisin samaan aikaan raskaana.

– Kun tein kovia harjoituksia raskausaikana, koin välillä olevani outolintu. Silloin kun treenasin yhdessä Kikkanin kanssa, tunsin olevani normaali.

Viimeisen kilpailunsa Aino-Kaisa hiihti Lillehammerissa, kun raskaus oli puolivälissä. Kroppa heitti kapuloita rattaisiin. Aino-Kaisasta tuntui, että ilma loppuu, eikä hän pääse eteenpäin, vaikka kuinka taistelisi. Viimeisen mäen puolivälissä kaikki painoivat ohi. Se tuntui pahalta. Kisat oli hetkeksi käyty.

Vaikka kilpailut saivat jäädä siihen, harjoittelua Aino-Kaisa ei lopettanut. Päivää ennen synnytystä hän kävi miehensä Tom Gustafssonin kanssa juoksemassa viiden kilometrin reipastahtisen lenkin kotinsa lähellä Hollolassa. Tom ei pystynyt silloinkaan karistamaan vaimoaan kintereiltään.

Odottaja, näin raskaus muuttaa sinua

Nopeasti takaisin suksille

Toukokuussa 2016 syntyi Amanda. Vauvan ollessa kuuden päivän ikäinen Aino-Kaisa napsautti monot kiinni rullasuksiinsa ja lähti hiihtämään kännykkä taskussaan. Koti jäi metri metriltä kauemmaksi, ja tuoretta äitiä jännitti: mitä jos tulee puhelu ja minun pitää päästä nopeasti kotiin?

Jokainen potku vei kauemmaksi kodista. Puhelua ei tullut. Ei tullut seuraavallakaan lenkillä. Tom pärjäsi vauvan kanssa mainiosti kaksin.

Kun Amanda oli viiden viikon ikäinen, Aino-Kaisa osallistui Jyväskylässä maajoukkueen testeihin. Hän laski, että olisi kotoa poissa kolmekymmentä tuntia ja pumppasi maitoa varastoon. Leirillä hän vilkuili kelloaan ja oli lopulta poissa tismalleen 29 tuntia. Rinnat tuntuivat räjähtävän.

– Oli silti mahtava päästä testeihin. Tunsin taas, että olen urheilija ja muistin, miten kiva ammattini on. Oli minulla tietenkin kova ikävä vauvaa, mutta oli helpottavaa huomata, että kotona oli mennyt kaikki hyvin.

Jotain oli kuitenkin tapahtunut. Vaikka Aino-Kaisa palasi nopeasti työnsä pariin, hänen elämänsä ei enää aiempaan tapaan pyörinyt oman harjoittelun ja palautumisen ympärillä.

– Enää ei ollut mitään epäselvyyttä, kuka oli tärkeysjärjestyksessä ykkösenä.

Äitiys on muuttanut häntä muutenkin. Hänestä tuntuu, että hän on nykyään sallivampi, pehmeämpi ja suvaitsevaisempi.

Äitiys muuttaa aivoja pysyvästi – näin se ilmenee

Lue koko juttu Aino-Kaisa Saarisesta tuoreesta Kaksplus-lehdestä 7/2017 (ilm. 6.9.2017)!

Lue myös:

Aino-Kaisa Saarisen haastattelu odotusajalta: ”Aion treenata synnytykseen asti”

Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.