Vanhemmuus Minä vanhempana
31/12/2015

Annoitko tietämättäsi lapsellesi kuninkaallisen nimen? Katso lista suosikkinimistä!

Kuninkaallisilla, etenkin Ruotsin ja Britannian kuningasperheillä, on ollut aina yhteys suomalaisten nimitrendeihin. Lue, oletko sinäkin antanut lapsellesi kuninkaallisen nimen.

Annoitko tietämättäsi lapsellesi kuninkaallisen nimen? Katso lista suosikkinimistä!

Kuninkaallisilla, etenkin Ruotsin ja Britannian kuningasperheillä, on ollut aina yhteys suomalaisten nimitrendeihin. Lue, oletko sinäkin antanut lapsellesi kuninkaallisen nimen.

Kuninkaalliset nimet ovat muotia

Suomalaiset ottavat lastensa nimeämisessä mallia lähimaiden kuningashuoneista. Erityisesti Ruotsin ja Britannian kuninkaallisten nimiä on päätynyt paljon myös suomalaiseen nimikalenteriin.

Lue myös: Nämäkin oudot nimet menivät läpi: Ninnuida, Unnaluuna ja Puromatti

Kruununprinsessa Victorian synnyttyä vuonna 1977 nimi yleistyi nopeasti myös Suomessa. Vuonna 2012 Ruotsin kruununprinsessalle syntyi Estelle. Nimi on harvinainen, mutta se on annettu Suomessa viimeisen neljän vuoden aikana jo yli sadalle tytölle.

Ruotsin prinsessa Madeleinen vuonna 2014 syntynyt tytär, Leonore Lilian Maria, ei ole vielä aloittanut Leonore-nimen yleistymistä Suomessa.

Katso alta, oletko sinäkin antanut lapsellesi kuninkaallisen nimen.

Lue myös: Mikä lapselle nimeksi?
Keskustele: Englannin kuninkaalliset

Kuninkaallisen nimiä suomenkielisten etuniminä

(v. 2010–2014)

Tyttöjen kuninkaalliset nimet

Anne
Elisabet
Elisabeth
Elizabeth
Estelle
Catherine
Charlotte
Diana
Ingrid
Kate
Katherine
Leonore
Louise
Margareeta
Margareetta
Margareta
Madeleine
Mette
Mette-Maarit
Mette-Marit
Märtha
Silvia
Sonja
Victoria
Viktoria

Poikien kuninkaalliset nimet

Andrew
Carl
Charles
Daniel
Edvard
Edward
Filip
Frederik
George
Gustaf
Gustav
Haakon
Henrik
Joachim
Joakim
Kaarle
Philip
Sverre
William

Lähde: Yliopiston nimipäiväalmanakka 2016, Minna Saarelma-Paukkala.

Hallitsijoiden nimet kautta historian mallina

Hallitsijoilla ja kunikaallisilla on aina ollut suuri vaikutus myös suomalaisten nimivalintoihin.

Raamattu oli ensimmäinen, joka toi hallitsijanimet suomalaisille. Myöhemmin suurvalloittajat, kuten Aleksanteri Suuri, tai isot kirkollisjohtajat, kuten Paavi Leo, laajensivat suomalaista nimikalenteria.

Keskustele: Onko lapsen nimi pakko ilmoittaa maistraatissa 2 kuukautta syntymän jälkeen?

Nimivalintojen historiaa

Raamattu toi ensimmäiset hallitsijanimet nimipäiväkalenteriin. Esimerkiksi Taavi, Sauli, Essi, Maria ja Aku saatiin Raamatusta.

Myöhemmin lapsia nimettiin suurvalloittajien mukaan. Santeri ja Aleksanteri viittaavat Aleksanteri Suureen, Konsta viittaa Rooman keisariin Konstantinukseen, ja hänen äitinsä Helena johti meille nimet Helena, Elina, Ella ja Ilona.

Keskiaikana kuninkaiden nimet tulivat myös suomalaiseen kalenteriin. Ruotsin kuningas Eerik IX:n Suomeen tekemien ristiretkien vaikutuksesta meillä on nimilistassa Eero, Erkki, Eerik ja Erkka. Eerik-nimisiä kuninkaita on pelkästään Ruotsissa ja Tanskassa ollut yhteensä 31.

Olli, Olavi ja Uolevi pohjautuvat Norjan kuninkaaseen Olavi Pyhään. Tanskan kuningas Knuut Pyhä toi Suomeen nimen Nuutti, ja nimen on 2000-luvulla saanut jo yli 1400 poikaa.

Lue myös: Ihanat kuninkaalliset äidit ja vauvat – katso kuvat!

1700-luvulla Ruotsi-Suomen hallitsijaperheiden nimet vakiintuivat suomalaiseen kalenteriin. Ulriikka, Aatu, Kyösti, Kustaa, Ulla, Loviisa ja Vilhelmiina nousivat suosioon eri johtavien hallitsijaperheiden vaikutuksesta.

Näistä johdettiin paljon uusia nimiä. Esimerkiksi Vilhelmiinaan pohjaa Minna, Vilma, Miina ja Minni. Kaarlosta syntyi Kalle, joka annettiin 1900-luvulla yli 26 tuhannelle pojalle.

Myös Venäjän ruhtinasperheet vaikuttivat nimiin. Aleksi, Akseli, Nicolai, Mikael, Mika, Mikko, Miika, Miska, Niilo, Niko, Niklas, Jyrki, Jyri, Yrjö ovat alkuperältään venäläisten hallitsijoiden tai pyhimysten nimiä.

Lue myös: Catherine ja muut ihanat julkkisodottajat

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.