Kasvatus 07.10.2016 Päivitetty 25.10.2021

Eikö lapsesi tottele? Ole oikealla tavalla jämäkkä

Pitäisikö olla tiukka vai lepsu kasvattaja? Miten kannattaa toimia, kun lapsi saa raivarit kaupassa? Asiantuntijoiden mukaan jämäkällä otteella saa lapset tottelemaan.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
iStock

Jokaisella varmasti on kokemusta siitä, että kasvatus ei toimi: viestit eivät mene perille tai eivät ainakaan saa lasta toimimaan halutulla tavalla. Karkkihyllyraivareiden ja kaaoksessa olevan lastenhuoneen keskellä viestit  menevät parhaiten perille olemalla jämäkkä.

Jämäkkyydestä saattaa tulla mielikuva kovasta ja komentelevasta ihmisestä. Tosiasiassa jämäkkyys ei kuitenkaan ole kovaäänistä ja aggressiivista huutamista, vaan sen tarkoitus on kertoa toiselle selkeästi omista tavoitteista. Lapselle on siis turha vihjailla syy- ja seuraussuhteista, vihjailu ei nimittäin aina toimi aikuistenkaan kohdalla. Sano siis suoraan se, mitä tarkoitat.

Lue myös:
Jumppaa kuin uhmaikäinen

Pyydä jämäkästi

  • Kerro selkeästi, mitä lasten toiminnasta seuraa: ”Jos mangut kaupassa jokaisen karamellin perään, pakasteet sulavat ja ruoat pilaantuvat.”
  • Kerro, miltä sinusta tuntuu: ”Minua suututtaa, että toivoit uusia paperinukkeja, mutta silppusit ne heti palasiksi.”
  • Esitä selkeä pyyntö aloittaen ”Minä haluaisin…” Älä vähättele tai kyseenalaista pyyntöäsi, äläkä selittele tai toista sitä. Lapsi voi tottua, että häntä muistutetaan siitä, eikä hänen tarvitse heti reagoida: ”Minä haluaisin, että laittaisit kengät aina kenkätelineeseen, etkä potkisi niitä kasaksi oven eteen.”
  • Kerro, mitä yhteistyön puutteesta seuraa. Älä uhkaile tai lahjo, vaan kerro tosiasia: ”Jos leikit sängyssäsi yömyöhään, olet aamulla kiukkuinen kuin ampiainen.”
  • Jos epäilet, että lapsella on vasta-argumentti, nosta esiin oma vastauksesi: ”Ehkä luulet, että olet maailman ainoa eskarilainen, joka käyttää toppahousuja, mutta tiedän, että naapurin Villekin käyttää.”

Huomaa: Mieti kuitenkin oikea aika ja paikka pyytämiselle. Lapset eivät välttämättä kuuntele samalla, kun he herkuttelevat tai katsovat lempiohjelmaansa. Ota myös huomioon, onko lapsesi sopivan ikäinen kuuntelemaan pitkiä rimpsujasi. On hyvä myös miettiä, miten kerrot omista tunteistasi, jotta lapselle ei tule tunne, että hän on vastuussa sinun tunteistasi.

Lue myös:
Näin hillitset itsesi uhmaikäisen kanssa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X