Vauva 21.09.2015 Päivitetty 29.05.2023

Elämä vauvan kanssa: kuvitelmat vastaan todellisuus

Ensimmäisen lapsen syntymään liittyy haaveita ja pelkoja siitä, miten vauva muuttaa elämää. Todellisuus on usein jotakin toiveiden ja pelkojen väliltä. Joustava asenne auttaa elämänmuutoksessa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
Colourbox

Kuvitelma: Vauva tekee elämästä onnellista

Totuus: Äitiys voi masentaa

Jopa 80 prosenttia äideistä kärsii synnytyksen jälkeen lievästä masennuksesta. Alakulo johtuu osittain estrogeenitason laskusta, osittain väsymyksestä ja elämänmuutoksesta. Paineet onnellisuudesta voivat pahentaa masennusta ja syyllisyydentunteita. Usein jo tieto siitä, että apeus on normaalia, helpottaa oloa. Pitkään jatkuneesta masennuksesta kannattaa puhua neuvolassa. Vertaistukea saa myös Äidit irti synnytysmasennuksesta eli Äimä ry:stä.

Keskustele: Miten selvisit synnytyksen jälkeisestä masennuksesta?

Kuvitelma: Vauva tuntuu heti omalta, ja hehkut äidinrakkautta

Totuus: Rakkaus syttyy ajan kanssa

 Vauva voi tuntua aluksi vieraalta ja näyttää oudolta. Vanhemmat voivat säikähtää, kun eivät tunne vauvaa kohtaan heti ylitsevuotavaa rakkautta. Rakkauden syntyminen vaatii joskus aikaa ja yhteisiä kokemuksia. Tunteet voimistuvat, kun lapsi alkaa seurata sinua katselleellaan ja kommunikoi jokeltelulla ja eleillä.

Keskustele: Miksi en rakasta vauvaani?

Kuvitelma: Sinulla ei ole enää koskaan omaa aikaa

Totuus: Oma aikasi vähentyy hetkellisesti

Saatat pelätä, että vauvan synnyttyä et ehdi edes suihkuun. Tämä pitää usein paikkansa hetkellisesti. Suuri osa vauvoista alkaa nukkua pidempiä ja säännöllisempiä päiväunia kolmekuukautisesta lähtien, ja saat lepohetkiä. Taaperon voi jättää jo yökylään tutulle hoitajalle. Vanhempien oma aika lisääntyy hiljalleen minuuteista tunteihin ja kokonaisiin viikonloppuihin. Omasta ajasta nauttii enemmän, kun sitä on rajallisesti. Lisäksi hetket perheen kanssa ovat usein niin ihania, että omien menojen tarve vähentyy.

Kuvitelma: Vauva ei muuta elämääni, jos päätän niin

Totuus: Helppokin vauva muuttaa elämää

Saatat päättää, että jatkat elämääsi entiseen malliin ja vauva seuraa mukanasi. Väsymys, vauvan tarvitsevuus ja itkuisuus ovat shokkeja, jos yrität harrastaa ja tavata ihmisiä samaan tahtiin kuin aikaisemmin. On tärkeää säilyttää omia harrastuksia, mutta elämä on helpompaa kun hyväksyt, että vauvan tarpeet muuttavat arkeanne. Yhtä tärkeää on muistaa, että pikkulapsiaika ja sen hankaluudet eivät kestä ikuisesti.

Keskustele: Kuinka paljon toinen lapsi muuttaa elämää?

Kuvitelma: En ala lässyttää

Totuus: Lässytät, vaikka inhoaisit sitä

Vauvapuhe on luonnollinen reaktio. Se jäljittelee lapsen jokellusta, ja puhuessaan pehmeästi vanhempi viestittää vauvalle huomioivansa tämän. Suuri osa vanhemmista muuttaa puhetyyliään omien lastensa aikana, vaikka muiden lässyttäminen ärsyttäisi.

Keskustele: Lässyttävät vanhemmat ärsyttää!

Kuvitelma: Lapsen takia en voi enää matkustella

Totuus: Voit matkustaa lapsen ehdoilla

Nautit matkustelusta lapsen kanssa kun hyväksyt sen, että lomat ovat erilaista kuin ennen. Pienen lapsen kanssa on helpompi matkustaa, kun lentomatka ei ole kovin pitkä. Leikki-ikäiset kaipaavat tekemistä, jolloin lapsiperhekohteet ovat helppo vaihtoehto. Perhehotelleissa on lastenvahteja ja ohjattua tekemistä – eikä sinun tarvitse viihdyttää lasta koko ajan. Kouluikäiset kaipaavat usein jo omaa rauhaa, kiinnostuvat retkistä ja kohteen historiasta.

Kuvitelma: En todellakaan ota vauvaa mukaani vessaan

Totuus: Todellakin otat vauvan mukaasi vessaan

Osa vauvoista haluaa olla koko ajan sylissä. Jos vauva ei rauhoitu sänkyyn, sitteriin tai vaunuihin, häntä on helpompi kantaa mukana. Joskus vaihtoehdot ovat hiljainen vessahetki lapsen kanssa tai tauoton itku.

Keskustele: Otan vauvan vessaan, onko se ihmetyksen aihe?

Kuvitelma: En toista vanhempieni virheitä

Totuus: Huomaat itsessäsi vanhempiesi huonoja piirteitä

Vanhemmuus on jatkuvaa virheiden tekemistä, oppimista ja kypsymistä. Jos lapsuutesi oli vaikea, saatat päättää, että teet kaiken toisin kuin vanhempasi. Voit kuitenkin huomata toimivasi kuten he, varsinkin, kun olet väsynyt. Ongelmallisen käytöksen tiedostaminen on askel parempaan vanhemmuuteen. Lapsen syntymä auttaa monia ymmärtämään omien vanhempien heikkouksia ja valintoja.

Keskustele: Pieni vauva ja huono, väsynyt äiti

Kuvitelma: Vauva ei itke, jos otan rennosti

Totuus: Joskus vauva itkee, vaikka tekisit mitä

 Itkuisen vauvan äiti voi pelätä, että vauvan ärtyisyys johtuu hänen stressistään. Helpon vauvan vanhemmat saattavat selittää lapsen tyytyväisyyttä omalla rentoudellaan. Tutkimusten mukaan äidin mieliala vaikuttaa lapsen kehitykseen. Vauvan kaikki reaktiot eivät silti johdu äidistä. Osa vauvoista itkee enemmän, osa vähemmän. Jos itkuun liittyy lämmönnousua, kouristelua, ihottumaa tai oksentelua, vauva on vietävä lääkäriin. Itkuisuus voi johtua allergiasta tai mahanestettä kurkkuun nostavasta refluksista.

Kuvitelma: Vauva itkee aina aamusta iltaan

Totuus: Itkuisuus vähentyy kun vauva kasvaa

Itku on pikkuvauvan ainoa keino kommunikoida. Itku vähentyy, kun lapsi oppii ilmaisemaan tarpeitaan eleillä. 10 prosenttia vauvoista itkee paljon, ja itkua on vaikea tyynnyttää. Tällöin puhutaan koliikista, jonka syytä ei tunneta. Koliikki ei ole sairaus, vaan sen uskotaan liittyvän normaaliin kasvuun ja hermoston kehitykseen. Itku lisääntyy kahden viikon iässä, on pahimmillaan 6-8-viikkoisena ja helpottaa kolmen kuukauden iässä.

Keskustele: Vauva vain huutaa, mikä avuksi?

Lähteet: Baby Centre, Duodecim, Imetyksen tuki ry, Terveyskirjasto, Turun yliopisto, Web MD, Äimä ry,

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X