Minun tarinani 13.10.2016 Päivitetty 10.08.2021

Juontaja ja kokki Pipsa Hurmerinta: ”En häpeä pyytää lastenhoitoapua”

Juontaja, kokki ja ex-huippumalli Pipsa Hurmerinta, 38, uskoo, että lapsen on hyvä oppia itsenäistymistä pienestä pitäen.

Teksti
Christina Boman
Kuvat
Ari Heinonen/Otavamedia

”Päiväkoti kellottaa arkeamme. Teemme muusikkomieheni kanssa kummatkin työtä, missä ei ole minkäänlaisia rutiineja, joten päiväkoti tuo toivottua rytmiä päiviimme.

Meillä on myös tarkat ruoka- ja nukkumaanmenoajat. Rutiinit ovat laiskan vanhemman pelastus – ja tässä suhteessa me olemme laiskoja.

Olen luopunut tietynlaisesta vapaudesta äitiyden myötä. Pitkälle venyvät rillutteluillat ovat taakse jäänyttä elämää. Joskus aamuisin, kun leikkaa banaaneja tiettyyn muotoon, jotta ne kelpaisivat lapselle, käyvät muistot elämän huolettomuudesta mielessä. En kuitenkaan vaihtaisi äitiyttä ja elämäämme ilmestynyttä ihanaa tyyppiä mihinkään.”

Lue myös: Näin vanhemmuus kasvattaa sinua – 10 positiivista asiaa

Uni on vanhemmille tärkeää

”Mieheni on meistä tiukempi. Jos poika herää yöllä, minä olen meistä helpommin ottamassa hänet isin ja äidin viereen nukkumaan. Poikamme on kuitenkin nukkunut kolmen kuukauden ikäisestä asti omassa huoneessaan ja nukahtaa iltarutiinien myötä itse omaan sänkyynsä. Tämä järjestely toimii meillä parhaiten, sillä emme ole enää parikymppisiä, ja uni on meille tärkeä asia jaksamisen kannalta.

Lue myös: Näin saat vauvan nukahtamaan itsekseen – 7 askelta hyvään uneen

Uskon myös, että on tärkeää opettaa lasta pärjäämään – kuten nukkumaan – yksin. Vanhemman tehtävä ei ole tehdä lasta onnelliseksi, vaan opettaa, kuinka elämässä selvitään olemalla itsenäinen ja rohkea. Ei ole mitään järkeä istua sängyn vieressä pitämässä lasta kädestä kiinni ja totuttaa häntä siihen, että yksin nukkuminen pelottaa.”

Lue myös: Hyvä itsetunto auttaa koulutiellä

Siivooja arjen apuna

”Meillä syödään paljon kala- ja kasvisruokaa. Kala, parsakaali ja perunamuussi ovat poikamme suurta herkkua, jauheliha puolestaan ei uppoa sitten millään. Poikamme on nirso ja huono syömään, mikä aiheuttaa haasteita ruokailuun. Siksi rutiinit ja säännöllinen ruokarytmi ovat perheessämme tärkeitä.

Myös päiväkoti on auttanut todella paljon: uusien makujen kanssa on nyt helpompaa kuin aikaisemmin. Poikamme herkuttelisi mielellään jatkuvasti Rölli-muroilla ja Puffet-jäätelöillä, mutta ruoka-asioissa vanhemman täytyy pysyä tiukkana.

Lue myös:
Näin totutat lasta uusiin makuihin – neljä vinkkiä
18 keinoa saada lapsi syömään

Arjessa ärsyttää jatkuva hiekan määrä eteisessä. Inhoan imuroimista, mutta onneksi mieheni on ottanut sen hoitaakseen. Jaamme kotitöitä tasaisesti keskenämme, mutta meillä käy myös siivooja. Suosittelen siivojaa jokaiselle lapsiperheelle, meidän perheessämme se on ollut suuri apu ja arjen helpotus.

Pyrin siihen, ettei vieras kotiimme astuessaan arvaisi, että meillä asuu lapsi. Lelut ja lastentarvikkeet saavat olla poissa näköetäisyydeltä, kun niitä ei tarvita. Lelut ja leikit pysyvät pääasiassa lapsen omassa huoneessa.”

Lue myös: 7 merkkiä, joista tunnistat, että kodissa asuu lapsiperhe

Tasapainoilu äitiyden ja työelämän välillä tuo haasteita

”En häpeä pyytää lastenhoitoapua. Olemme onnekkaita, sillä meillä on laaja tukiverkosto ympärillämme ja saamme tarvittaessa apua esimerkiksi poikamme isovanhemmilta tai ystäviltämme. Olen myös itse hoitanut paljon kavereideni lapsia.

On ihanaa, että pojallamme on paljon tärkeitä ihmisiä elämässä ja useita avuliaita hoitajia. Näin mekin saamme mieheni kanssa toisinaan omaa aikaa, jolloin käymme syömässä ja ulkona ystävien kanssa. En ole lapsen syntymän jälkeen joutunut jättämään yksiäkään Flow-festareita väliin.

Äitiydessä haastavinta on syyllisyyden tunne. Välillä tuntuu haastavalta tasapainotella äitiyden ja esimerkiksi työelämän välillä. Mietin, joutuuko lapsemme viettämään liian pitkiä päiviä päiväkodissa. Toisaalta töitä on tehtävä ja äidillä kuuluu olla myös omia menoja – äiditkin ovat omia itsenäisiä yksilöitä. Toisaalta minulla on työni takia paljon vapaa-aikaa, jolloin voin olla yhdessä poikani kanssa.

Haluan kasvattaa lapsestani empaattisen ja kohteliaan yksilön, joka uskaltaa olla rohkeasti oma itsensä.”

Lue myös:
Työssäkäyvä äiti, näin pääset eroon syyllisyydestä
Näyttelijä Venla Saartamo: ”Lasta ei voi kannustaa liikaa”

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 9/16.

Kommentit (1)

Piti lukea kahteen kertaan mitä juuru luin :/ , jotenkin kylmä tyyli! Kasvatatte lasta kuin pientä aikuista vai :( ?
En yleensä sorru vanhempien vertailuun, koska se on turhaa.
Mutta nyt tuli vain semmoinen olo että meillä asuu onnellisia lapsia, vieressä saa olla, yölläkin ja lapset ja lapsen elämä saa myös näkyä.
Poikanne on vasta 3, ihan tosi pieni vielä joten ihan pikkusen kun relais, miksi ei saa lapsen elämä näkyä kodissa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X