Synnytys 14.12.2015 Päivitetty 05.08.2021

Kun lapsen sukupuoli on pettymys – 6 askelta selviytymiseen

Lapsen sukupuoleen pettyminen on yllättävän yleistä. Pettymyksestä voi selviytyä, mutta se on ensin hyväksyttävä.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

1. Älä häpeä ja kiellä tunteitasi

Ensimmäinen askel pettymyksestä selviytymiseen on omien tunteidensa hyväksyminen. Amerikkalainen raskauteen ja synnytykseen erikoistunut psykiatri Stephan Quentzel sanoo Parents-lehdessä, että hävettävienkin tunteiden hyväksyminen nopeuttaa äidinrakkauden syttymistä. Pettymyksen kieltäminen voi puolestaan pidentää kriisiä.

Pettymys lapsen sukupuoleen on tabu, joka voi synnyttää vanhemmissa voimakasta syyllisyyttä. Monet vanhemmat toivovat ainakin hieman, että lapsi olisi juuri tyttö tai poika. Siitä huolimatta painostamme itseämme ja toisiamme vakuuttamaan, että toivomme vain, että lapsi on terve.

Lapsen sukupuoleen liittyviä tunteitaan ja toiveitaan ei kuitenkaan kannata pelästyä. Mitä enemmän soimaat itseäsi pettymyksestäsi tai yrität kätkeä sen, sitä pahemmin jäät jumiin negatiivisiin tunteisiin. Luota siihen, että tunteet laantuvat ajan myötä, vaikka ne tuntuisivat nyt pahoilta.

Lue myös: Olisin halunnut tytön – Saako olla pettymyksestä sairas, kun tulossa on toinen poika?

2. Selvitä, miksi olet pettynyt lapsen sukupuoleen

Voit päästä pettymyksesi yli vasta, kun ymmärrät, miksi olet toivonut kiihkeästi juuri tyttöä tai poikaa. Pettymyksen taustalla voi olla yllättäviä pelkoja ja suorituspaineita. Ne voivat johtua omasta taustastasi, mutta myös ympäristö voi ladata vanhemmille paineita lapsen sukupuolesta.

Olet toivonut tyttöä ehkä siksi, että olet kasvanut naisvaltaisessa ympäristössä ja jännität, miten osaat hoitaa ja kasvattaa poikaa. Tai ehkä olet toivonut poikaa, koska sukulaisesi ovat vihjailleet, miten mukavaa olisi saada naisvaltaiseen perheeseen pikkumies.

Pettymyksen syyn selvittäminen ei tarkoita kuitenkaan syyllisten etsimistä. Vaikka sukulaiset kertoisivat toivovansa tyttöä tai poikaa, tällaiset toiveet ovat usein viattomia. Älä ajattele, että olisit pettänyt muut, koska lapsellasi on väärä sukupuoli. Ole armollinen myös itsellesi. Lapsen sukupuoleen liittyvät toiveet ovat yleisiä, vaikka vanhemmat eivät puhuisi niistä.

Keskustele: Vauvan sukupuoli tuntuu olevan sukulaisille tärkeintä

3. Muista, että sukupuoli ei määritä lapsesi persoonaa

Pettymys lapsen sukupuoleen voi johtua siitä, että odotat elämän tytön tai pojan kanssa olevan tietynlaista. Sporttinen vanhempi voi toivoa poikaa, koska hän olettaa kaikkien poikien rakastavan urheilua. Tyttöä toivova äiti voi pettyä poikaan, koska hän haaveilee tyttöjen jutuiksi mielletyistä asioista, kuten yhteisistä shoppailuretkistä.

Stephan Quentzel neuvoo murtamaan sukupuoliin liitettyjä mielikuvia. Kaikki pojat eivät ole villejä ja fyysisiä, ja tytöt voivat innostua enemmän jalkapallosta kuin vaatteista. Tärkeintä olisi kohdata lapsi yksilönä, ei vain sukupuolena.

Jos tyttöjen tai poikien maailma tuntuu mystiseltä ja pelottavalta, Quentzel kehottaa viettämään aikaa vaikkapa sukulaislasten kanssa. Voit saada vinkkejä tytön tai pojan kasvattamiseen, mutta avartavinta on huomata, miten erilaisia ja upeita lapset ovat sukupuolesta riippumatta.

Keskustele: Kannattaako yrittää toista lasta, jos haluaa ehdottomasti pojan?

4. Puhu pettymyksestäsi luotettavalle ihmiselle

Kipeät tunteet helpottavat, kun voit puhua niistä ja saat tukea. Ole kuitenkin tarkka, kenelle uskoudut. Ihmisillä voi olla jyrkkiä mielipiteitä aiheesta, ja jos sinut tuomitaan, olosi voi pahentua entisestään. On myös tärkeää, että kuuntelija ei pakene tunteitasi ja yritä kääntää mielialaasi väkisin positiiviseksi. Suru pitää saada surra rauhassa.

Nettipalstojen vertaistukeen kannattaa suhtautua varauksellisesti, sillä ilkeät anonyymit kommentit eivät helpota tilannetta. Jos lähipiirissäsi ei ole ketään, jonka kanssa voisit puhua asiasta, hae ammattiapua. Esimerkiksi neuvolapsykologi voi auttaa sinua käsittelemään lapsen sukupuoleen liittyvää pettymystä.

Keskustele: Onko oikeasti ihmisiä, jotka ovat pettyneitä vauvan sukupuoleen?

5. Selvitä, kärsitkö synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

Jos pettymys lapsen sukupuoleen iskee kovaa synnytyksen jälkeen, ja olosi on jatkuvasti ahdistunut ja alakuloinen, saatat kärsiä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Jopa puolet naisista kärsii raskausaikana ja synnytyksen jälkeen mielialojen vaihtelusta. Tämä johtuu sekä suuresta elämänmuutoksesta että hormonitasojen vaihteluista.

Noin 10–15 prosenttia naisista sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Tällöin masennus, itkuisuus ja ahdistus kestävät useita viikkoja, jopa kuukausia. Jos masennus ei hellitä ja vauva tuntuu vieraalta, kerro tunteistasi neuvolassa ja pyydä ammattiapua.

Lue myös: Raskausmasennus – Jopa yleisempää kuin synnytyksen jälkeinen masennus

6. Luota siihen, että opit rakastamaan lastasi

Vaikka lapsen sukupuoli olisi sinulle aluksi pettymys, muista, että pettymys ei määritä vanhemmuuttasi. Älä säikähdä, vaikka vauva tuntuisi aluksi vieraalta, sillä joskus rakkauden syttyminen ottaa oman aikansa. Vanhemman ja lapsen välinen side voimistuu yhteisten kokemusten myötä ja vanhemman itseluottamuksen kasvaessa.

Luota myös siihen, että luonto on apunasi. Oksitosiinihormoni saa maidon herumaan, ja se on samalla voimakas mielihyvähormoni. Oksitosiinin on todettu vaikuttavan positiivisesti äidin ja vauvan välisen kiintymyssuhteen kehittymiseen.

Imetyksen lisäksi koskettelu ja hieronta vapauttavat oksitosiinia. Viettäkää vauvan kanssa läheisiä hellyyshetkiä, sillä ne antavat mielihyvää teille molemmille ja syventävät suhdettanne.

Lue myös: Näin hormonit muuttavat odottajaa – Lue yllättävät vaikutukset

Lähteet: Babble, Duodecim, MLL, Parents, Pregnancy, Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X