Minun tarinani 30.01.2016 Päivitetty 13.08.2021

”Mihin paha mieli menee?” Miten vastaisit näihin lasten filosofisiin kysymyksiin?

Lapset pohtivat usein jopa innokkaammin kuin aikuiset. Kokosimme Kaksplus-lukijoilta hienoimmat ja hämmentävimmät lasten filosofiset kysymykset.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
123RF

”Mihin paha mieli menee?”

Viisivuotias poikamme oli kysynyt mummilta, että voisiko mummi tehdä hänelle pikkuveljen, kun äiti ja iskä ei kuulemma enää halua saada lisää vauvoja.”

”’Onko ihmis-My Little Ponyilla pimppi?’ tyttäreni kysyi. Täytyy myöntää, että en ollut pohtinut aihetta ennalta (vaikka varmaan olisi kannattanut) ja vastasin: ’No, nytpä täytyy todeta, että en osaa varmuudella sanoa. Mutta olettaisin, että on. Koska mistä ne muuten pissaa?’ Johon tyttäreni tokaisi: ’Ei My Little Ponyt pissaa!’”

”’Mihin paha mieli menee, kun on itkenyt tarpeeksi?’ kolmevuotias kysyi. Vastasin jotenkin epämääräisesti, että se vain häviää ilmaan. Hetken mietinnän jälkeen poika jatkoi: ’Meneekö se mahaan?’”

”Viisivuotias poikani kysyi, mistä tämä kaikki ja ensimmäinen ihminen on tullut. Hän on tiedustellut myös, kumpi oli ensin: dinosaurus vai dinosauruksen muna. Olen kertonut hänelle eri teorioita luomiskertomuksesta alkuräjähdykseen. Alkuräjähdysteorian jälkeen poika oli hetken hiljaa ja kysyi: ’Mistä se, mikä räjähti, tuli?’”

Lue myös: Näin meillä: lasten hämmentävimmät möläytykset
Keskustele: 6-vuotias kysyy seksistä. Mitä ihmettä vastaan?

”Onko taivaalla varjoa?”

Kolmevuotias poikani kysyi, että onko meitä täällä monta. En ollut ihan varma, millä laajuudella hän kysymyksen esitti. Päätin pelata varman päälle ja välttää pitkän keskustelun, joten vastasin, että täällä on vain sinä, isi ja äiti.”

”Kolme ja puolivuotias poika kysyi, mistä hän on syntynyt. Vastasin, että äidin masusta. ’Miten mä sinne jouduin?’ poika jatkoi. Kerroin, että isillä on pienenpieniä siemeniä, ja isi antoi äidille sellaisen, ja sitten aloit kasvaa äidin masussa.”

”Neljävuotias kyselee usein, kumpi on isompi: kana vai kukko, dinosaurus vai talo, auto vai vene, tai mikä tahansa, mistä on mahdotonta yksiselitteisesti sanoa. Asiaa jänkätään kuitenkin niin kauan, että on pakko sanoa jompikumpi: ’Kyllä tonttu on isompi kuin menninkäinen.’”

”Esikoinen kysyi 3–4-vuotiaana, onko taivaalla varjoa. En ensin tiennyt, mitä vastaisin, mutta sitten tuumasin, että ei yleensä ole. Sitten pohdittiin yhdessä, että varjo muodostuu yleensä ihmisille ja esineille, joita valo ei läpäise.”

Lue myös: ”Syötä vauvasi seksin ohessa” – neuvolan kauheimmat ohjeet
Keskustele: Mitä vastaatte, kun lapsi kysyy ”mistä lapset tulevat”?

”Kuoleeko, jos menee hautausmaalle?”

”’Milloin ovet on keksitty?’ kuusivuotias kysyi. En osannut vastata oikein mitään. Höpisin jotain luolista ja kivistä oven suussa.”

’Äiti, miksi en saa uida yöllä?’ lapseni kysyi ja vastasi kysymykseen itse: ’No siksi, kun järvikin menee nukkumaan.’”

Nelivuotiasta on mietityttänyt paljon kuolema viime aikoina, vaikkei lähipiiristä olekaan kukaan kuollut. ’Kuollaanko me, jos me mennään hautausmaalle? Isi, koska sun työkaverit kuolee? Mummu, missä sinä ja vaari asutte sitten, kun te kuolette?’ hän kyselee. Koetan välttää pelottavia vastauksia, mutta pysyä silti faktassa.”

”Puhuimme pojan kanssa, että toinen mummo on äidin äiti ja toinen mummo isän äiti. Poika siihen: ’Kukas mun äiti sitten on?’”

Lue myös: Näin meillä: uhmaikä ja itkupotkuraivarit
Keskustele: Lapsi kysyy kuolemasta

”Miksi keräilette lapsia?”

”’Minkälainen ilme kuolleella ihmisellä on?’ kysyi neljävuotias poika isältään. ’Ihan tavallinen ilme’, isä tokaisi.”

”Lapseni kysyi, mikä on santsi, kun mummo kehotti santsaamaan ruokaa. Miten sen selität!”

”Kaverillani on suurperhe, ja hän kertoi olevansa taas raskaana. Kuusivuotias poikani kysyi, että äiti, miksi ne keräilevät lapsia?”

”Kaksivuotias tyttö katsoi kesken päiväkahvittelun ikkunasta ulos, nojasi käteensä ja kysyi pohdiskelevaan ääneen: ’Mikä on pupu?’”

”Minulla oli pitkä keskustelu kaksivuotiaan poikani kanssa siitä, että pitää lähteä puistosta syömään ja päiväunille. Miksi-kysymysten sarjan viimeinen oli: ’Äiti, miksi aika kuluu?’ Mumisin jotakin Einsteinista ja suhteellisuusteoriasta.”

Lähde: Kaksplus.fi ja Kaksplussan FB-ryhmä

Lue myös: Näin meillä: lapsen hassuin leikki
Keskustele: Voiko kyselyikä alkaa 3-vuotiaana?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X