Minun tarinani 23.05.2017 Päivitetty 29.01.2021

Uusi alkoholilaki kauhistuttaa kansanedustajaa: ”Kun aikuiset juovat, lapsi kantaa raskasta taakkaa”

Kansanedustaja, ylikonstaapeli Kari Kulmala kasvoi alkoholistin lapsena. Nyt hän vastustaa uutta alkoholilakia, joka toisi ”limuviinat” lähikauppoihin.

Teksti
Saga Wiklund

Uusi alkoholilaki ja sen seuraamukset pelottavat kansanedustaja Kari Kulmalaa (ps). Hän on eduskunnan Lapsen puolesta -työryhmän jäsen.

– Muistan, miltä tuntuu kuunnella perjantai-iltaisin, millä mielellä isä tulee kotiin. Siitä riippui, missä voin viettää yön, kertoo kansanedustaja Kulmala.

Pienenä poikana koetut ahdistuksen hetket ovat syöpyneet Kulmalan mieleen.

– Perheessä, jossa aikuiset juovat, lapset joutuvat kantamaan raskasta taakkaa. Häpeän tunteet ja traumat tulevat tutuiksi.

Alkoholistiperheiden lapsilla on usein taakkanaan pelkoja, liikaa vastuuta, kaltoinkohtelua, häpeän tunteita ja kiusatuksi joutumista. Joissakin perheissä lapset joutuvat olemaan nälässä, jos humalainen aikuinen ei anna ruokaa tai sitä ei uskalleta pyytää. Lapsia rasittaa usein myös univaje ja jatkuva varuillaan olo.

Kulmala selvisi lasisesta lapsuudestaan, vaikka vertaistukiryhmiä ei maaseutupaikkakunnalla ollutkaan.

Uusi alkoholilaki lisäisi kulutusta

Uusi alkoholilaki on tulossa eduskunnan käsittelyyn: laki toisi vahvemmat alkoholit, lonkerot ja muut ”limuviinat” lähikauppoihin. Asiantuntijoiden mukaan saatavuuden lisääntyessä, valikoiman kasvaessa ja hintojen halventuessa alkoholin kulutus lisääntyisi, ja sen myötä haitat. Kari Kulmala vastustaa erityisesti ”limuviinojen” tuloa lähikauppoihin.

Kulmala tuntee alkoholin haitat valitettavan hyvin myös siksi, että on työskennellyt poliisina 30 vuotta. Alkoholin suurkulutus näkyi väkivaltana, rikoksina ja liikenneonnettomuuksina.

Hän huomasi työssään myös, että yhä useampi lapsi tuntee nahoissaan alkoholin haitat, kun naisetkin juovat entistä reippaammin –  ja koska juominen on siirtynyt koteihin.

Saako lasten seurassa juoda alkoholia?

”Alkoholin suurkulutus ei ole yksityisasia”

Kulmala uskoo, että aikuisen pienikin humala voi ahdistaa lapsia, kun käytös muuttuu lapsen näkökulmasta oudoksi. Moni hiljainen muuttuu riehakkaaksi, joku rauhallinen aggressiiviseksi.

– Alkoholin käyttö perheessä ei ole koskaan vain yksilön asia, vaan suurkulutus koskee koko lähipiiriä.

Vuosittain arviolta 600–3000 lapsella todetaan Suomessa alkoholin aiheuttamia, sikiöaikana syntyneitä vaurioita.

Noin 70 0000 lasta elää Suomessa tälläkin hetkellä alkoholistiperheessä. Asenteet lasten läsnäollessa tapahtuvaa humalajuomista kohtaan ovat THL:n mukaan kiristyneet hieman viime vuosina. Kolme neljästä suomalaisesta oli viime vuonna sitä mieltä, että pienten lasten läsnä ollessa ei tule käyttää lainkaan alkoholia.

Suunnitteletteko raskautta? Jättäkää molemmat alkoholi

Testi: Parhaat alkoholittomat oluet

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X