Minun tarinani 07.07.2017 Päivitetty 29.01.2021

”Uusi siivousaine tuoksuu suklaalta” – lue kootut selitykset, kun lapsi yllättää kesken herkkuhetken

Vanhemman pitää olla nopea piilottamaan, nielaisemaan tai keksimään nokkela vastaus, kun lapsi yllättää kesken salaisen herkkuhetken. Lue Kaksplussan lukijoiden parhaat selitykset!

Teksti
Lilli Berghäll
Kuvat
Emmi Jormalainen

Lasten mentyä nukkumaan menen kirjan kanssa sänkyyn ja nautin suklaapatukan. Käärepaperit kerään yöpöydän laatikkoon ja kiinnihän siitä jää, kun lapset sinne kurkkaavat. Miehen ollessa vapaalla katsomme usein illalla leffaa ja herkuttelemme, aamulla tyhjät jätskikupit tiskipöydällä herättävät kysymyksiä: ’Mitäs te olette täällä syöneet?’ Viimeksi vastasin ’kalakeittoa’, ja utelut loppuivat siihen.”

”Päiväkahvin lisukkeet saa piilotettua pöydällä kätevästi lehden alle. Ensin lapsille (terveellinen) välipala, sitten hätistetään ne leikkimään ja itselle kahvia. Erityisen hyvin tähän sopivat kaikenlaiset litteät herkut, kuten pullaviipale, keksit ja suklaa. Lehden lukeminen kahvikupin äärellä ei herätä huomiota.”

”Tyttö, 7, kerran sanoi vähän vaikeana, että ’Äiti kuule, mää vahingossa löysin sun herkkupiilon. Mutta älä pelkää, en mää kerro pikkusiskolle (joka siis tuolloin oli vielä mahassa) tai kellekään!’”

”Yleensä päiväuniaikaan syön herkkuja (jätskiä, suklaata tai karkkia) ja illalla lapsen mentyä nukkumaan. Joskus päivän aikana saattaa myös herkkuhimo yllättää ja sanon lapselle: ’Äiti käy nopeasti vessassa’ ja poikkean nopeasti keittiön kautta hakemassa jonkun karkin. Syön sen vaivihkaa ennen kuin palaan leikkien pariin. Joskus iltaisin syömme miehen kanssa roskaruokaa ja paperit jäävät keittiöön näkyville. Aamulla 2-vuotias sanoo: ’Hampurilainen loppu!’”

Sipsipussi sängyn alla

”Minulla on keittiössä oma herkkukaappi ja usein, kun laitan ruokaa tai siivoan keittiötä, napsin kaapista esimerkiksi suklaata. Lapset eivät yleensä tule silloin keittiöön, kun äidillä on ’hommia’. Saan syödä rauhassa ja salaa… Joskus lapset kysyvät, miksi täällä tuoksuu ihan suklaalta!”

”Edellisessä asunnossa kodinhoitohuone oli kätevästi kellarissa. Siellä oli hyvä pitää karkkikätköä ja tiukan paikan tullen karata pyykkihommiin.”

”Joskus iltaisin syön sipsiä ja dippiä. Useasti ’piilotan’ sipsipussin sängyn alle. Lapselta saa sitten kuulla, että miksi hän ei saa sipsejä. Sanon aina, että se on vanha pussi. Kun lapselle tulee ikää, niin ei ole enää niin helppoa tuo salassa herkuttelu. Ja joskus, kun karkit odottavat, ja odotat, että lapsi menisi nukkumaan, niin aivan varmasti nukkumaanmeno venyy.”

Sanon 2-vuotiaalle tytölleni ottavani kupin kahvia ja kerään siihen mukaan vähän karkkia ja suklaata. Ei herätä epäilyjä. Käyn myös kesken leikkien nappaamassa jotain kun käyn ’vessassa’. Yksi keino on syödä töissä, siellä ei kukaan kysele.”

”Äidillä on uutta pesuainetta”

’Mikä äiti täällä tuoksuu näin hyvältä? Ihan kuin suklaalta/nameilta (riippuen siitä, mitä olen napsinut…)!’ ’No äidillä on uutta pesuainetta!’”

”Illalla sohvalla miehen kanssa syödään joskus karkkia pojan (4,5 v) mentyä sänkyynsä. Toisinaan käy niin, että poika keksii tikusta asiaa ja ilmestyy olohuoneen oviaukolle. Äkkiä karkkikupit sohvatyynyjen alle ja suussa olevat nielaistaan. Toisinaan aamulla poika kysyy tyhjästä kupista, että jäikö mulle mitään.”

”Autossa lapsille tulee paha olo, jos he syövät esimerkiksi karkkia. Me vanhemmat taas syömme sitä pitkillä matkoilla usein, ja kun lapset kuulevat pussin rapinan, he haluavat myös osansa. Siispä rapistellessani pussia joko laitan musiikin astetta kovemmalle tai saan ’yskäkohtauksen’. Yskäkohtaus on hyvä siksi, että yskän jatkuessa pitää toki laittaa käsi suun eteen, eli viedä karkki suuhun.”

’Äiti te olette TAAS herkutelleet isin kanssa, kun me ollaan nukuttu!’ sanoo 6-vuotias, kun löytää aamulla herätessään tyhjän karkkipussin, joka on vahingossa jäänyt olohuoneen pöydälle.”

”Itse en niinkään herkuttele, mutta mies on sellainen sokerihiiri, että suklaa usein maistuu lapsen mentyä nukkumaan. Iltaisin karkkipaperit ovat usein unohtuneet olohuoneeseen, ja 2-vuotiaan tytön ensimmäinen kysymys aamuisin on ollut: ’kuka?’ Johon äiti on vastannut: ’no isi’. Muutama päivä myöhemmin tyttö tuli päiväkodista kotiin mukanaan piirustus, iso sökerrys ruskeaa valkoisella paperilla. Kysyin, mitä kuvassa on, tyttö vastasi: ’Isi syö suklaata!’”

”Juon mehun aina kahvimukista tai värillisestä lasista, kun en halua, että lapset alkavat kinua mehua. Äitikin siis juo vain vettä tai kahvia…”

Lähde: Kaksplussan Facebook-ryhmä

Juttu on julkaistu Kaksplus-lehdessä 4/2017.

Lue myös:

”Äiti ampuu teidät Kuuhun!” Vanhempien älyttömimmät uhkaukset lapsilleen

Äitien hermoromahdukset – perunat seinään ja auto pikaparkkiin

Silmätipat puuroon, vaipat mikroon ja tutti miehen suuhun – väsyneiden äitien kootut mokat

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X