Parisuhde 04.11.2017 Päivitetty 29.01.2021

Hei anoppi, älä tuu droppaan mun parisuhdetta! ”Vaikka olisi eri mieltä, tulisi asettua oman puolisonsa taakse”

Tunkeileva anoppi voi vaarantaa parisuhteen. Paripsykoterapeutin neuvoilla panette anopin aisoihin.

Teksti
Liisa järvinen
Kuvat
iStock

Kerran paripsykoterapeutti Jouni Linnankosken vastaanotolle marssi pariskunta, jolla oli vain yksi ongelma: miehen äiti, joka sekaantui pariskunnan elämään ja yritti vaikuttaa heidän päätöksiinsä.

Oikeastaan todellinen ongelma oli siinä, että mies ei ollut itsenäistynyt tarpeeksi, mutta hän ei ollut itse hoksannut sitä. Kyseinen pariskunta ei ole harvinaisuus: Linnankoski uskoo, että sattumanvaraisesti valituista kymmenestä parista vähintään yhdellä tai kahdella olisi parisuhteeseen ja perhe-elämään tuppautuva anoppi.

Miehen äiti tuppautuu

Yleensä tuppautuja on miehen äiti. Linnankosken mukaan ongelman ydin on poika–äiti-suhteessa: tyypillisesti äiti tekee enemmän asioita poikiensa puolesta ja vastaavasti vaatii tyttäriltään enemmän. Siksi tytöt yleensä alkavat ottaa vastuuta omista asioistaan varhaisemmin ja itsenäistyvät äidistä nopeammin.

– Tavallaan on ymmärrettävää, että jos poika on oppinut saamaan etua, miksi hän aikuisenakaan vastustaisi äitinsä puuttumista? Linnankoski toteaa.

Syytä olisi. Oma parisuhde voi nimittäin joutua vaakalaudalle.

– Puoliso saattaa tulla mustasukkaiseksi ja kokea, että mies on liittoutunut äitinsä kanssa, Linnankoski kuvailee.

Vaikutuksia äitiyteen

Tyypillisesti anoppi puuttuu kasvatusasioihin, ja se voi heikentää naisen luottamusta omaan äitiyteensä.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että vanhemmalla sukupolvella on omat näkemyksensä, joita ei kannata ottaa henkilökohtaisesti, Linnankoski sanoo.

Linnankoski vinkkaa, miten kummankaan osapuolen mieli ei pahoitu: Jos anoppi vaikkapa mainitsisi olevansa huolissaan lapsen syömisestä ja kysyisi, voisiko hän kertoa omat ajatuksensa, hän antaisi pariskunnalle mahdollisuuden kieltäytyä avusta. Silloin olisi turha loukkaantua. Voisi vain todeta, että kiitos tarjouksesta, mutta selviämme itse.

– Anopilla saattaa olla tärkeä rooli lastensa elämässä, eikä silloin ole reilua, että hän ei saisi sanoa mitään mistään, Linnankoski sanoo.

Eikä anopin tarkoitus todennäköisesti ole ilkeillä. Luultavasti hän tahtoo vain auttaa. Varsinkin, jos anoppi on isovanhempityyppiä, hän haluaa kokea itsensä tarpeelliseksi elämänsä loppuun asti. Silloin tosin on vaarana, että häneltä unohtuu, että lapsella on oma elämä.

– Liiallisuuksiin mennään, jos anoppi alkaa painostaa pariskuntaa tekemään tiettyjä valintoja, Linnankoski sanoo.

Syyttely seis

Anopin käytös on syytä ottaa puheeksi puolison kanssa. On tärkeää kuvailla avoimesti, miltä anopin puheet ja tekemiset tuntuvat. Jos puoliso ymmärtää huolen, hänelle voi ehdottaa anopille puhumista yhdessä.

Ongelmallisempaa on, jos puoliso ei ymmärrä, mistä kiikastaa, ja asettuu äitinsä puolelle. Silloinkaan ei kannata lähteä syyttävälle linjalle, vaan antaa ymmärrystä: ”Olet äitisi lapsi, ja teillä on pitkä suhde takana. Haluaisin kuitenkin, että me kaksi päätämme itse omista asioistamme ja teemme omat valintamme.”

Linnankoski neuvoo myös kysymään puolisolta, eikö hän olisi valmis edes toisen mieliksi asettamaan tiukempia rajoja äidilleen, jotta oma parisuhde ei vaarantuisi. Tarvittaessa ristiriidan selvittämiseen voi ottaa avuksi ammattiauttajan, kuten pariterapeutin.

– Ammattilaisen on usein helpompi saada anopin lapsi ymmärtämään, miten oma äiti vaikuttaa ja mahdollisesti loukkaa puolisoa, Linnankoski sanoo.

Anopin lapselle Linnankoskella on tärkeä neuvo: puolisoa ei pidä jättää yksin.

– Parisuhteessa on tärkeää antaa emotionaalinen hyväksyntä. Vaikka olisi eri mieltä, tulisi silti asettua oman puolisonsa taakse.

Oletko lapsi vai aikuinen?

Kun asian ottaa puheeksi anopin kanssa, tulisi taas pyrkiä avoimeen, rehelliseen ja hyvähenkiseen keskusteluun. Ei syyttelyyn. Jos asia tulee anopille yllätyksenä, hän saattaa aluksi loukkaantua. Varsinkin, jos hän on mielestään tarkoittanut vain hyvää. Parhaassa tapauksessa anoppi saattaa hetken sulattelun jälkeen itsekin ehdottaa, miten jatkossa voitaisiin toimia.

Voi toki käydä niinkin, että anoppi ei näe toiminnassaan mitään väärää. Tällöin äidin ja pojan suhde on todennäköisesti liian eriytymätön.

– Aikuinen ei ole vapautunut lapsen roolista, ja äiti kantaa liiallista vanhemmuuden velvoitetta, vaikka aikuisesta ei tarvitsisi enää huolehtia, Linnankoski sanoo.

Anopin voi olla vaikea luopua roolistaan, mutta hän ei voi jatkaa toimintaansa, jos oma lapsi ei hyväksy sitä.

– On ensiarvoisen tärkeää, että pariskunnan osapuolet löytävät yhteisen näkemyksen, minkälainen auttaminen ja vaikuttaminen on sopivaa ja minkälainen puolestaan ei.

 

Lue myös

Sotkeeko anoppi parisuhteesi?

Anoppihoroskooppi – Tällainen on miehesi äidin todellinen luonne

Onko puolisosi kuin isäsi?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X