Parisuhde 07.10.2017 Päivitetty 31.01.2024

Kondomi, pillerit vai kierukka – kenen päätös ehkäisy on?

Jos nainen ei halua hormonaalista ehkäisyä eikä mies kondomia, edessä voi olla umpikuja. Miten päästä yksimielisyyteen ehkäisystä?

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
iStock

Näin se on usein totuttu ajattelemaan: nainen napsii pillereitä ja mies on tyytyväinen, kun ei tarvitse säätää kondomin kanssa. Mikäpä siinä, jos molemmat ovat tyytyväisiä.

Ehkäisy on parisuhteessa usein asia, jota toinen ei edes muista, jos toinen hoitaa sen säännöllisesti. Jos ehkäisymenetelmän valinnasta syntyy parisuhteen kiistakapula, ei auta kuin istua alas.

– Tietenkin ihanteellisinta olisi, että ehkäisy on mietitty yhdessä. Todellisuudessa ehkäisyvastuu on usein naisella, Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen sanoo.

Halonen tietää, että aiheesta puhuminen ei välttämättä ole helppoa, jos parisuhteessa ei muutenkaan keskustella luontevasti seksiin liittyvistä asioista.

Keskusteluyhteyttä voi koettaa avata kysymällä suoraan, mikä toista hiertää.

– Jos nainen esimerkiksi pelkää hormonaalisen ehkäisyn sivuvaikutuksia, siitä kannattaa kertoa avoimesti ja jakaa huoli kumppanin kanssa. Näin toisen on helpompi ymmärtää, miksi kyseinen menetelmä ei tunnu hyvältä, Halonen neuvoo.

Yhtä lailla on syytä kertoa rehellisesti, miksi vaikkapa kondomin käyttö ei houkuta: se voi olla epämukava tai latistaa tunnelmaa.

Päivitä tietosi ehkäisystä

– Jos käsitys ehkäisymenetelmistä perustuu yläkoulun terveystiedon opetukseen, kannattaa ottaa selvää, mitä menetelmiä nykyään on olemassa, Halonen sanoo.

Halosen mukaan ehkäisyvälinemarkkinoilla ei ole viime vuosina tapahtunut mullistuksia, mutta vanhoja menetelmiä on päivitetty.

– Hormonikierukasta ilmestyi hiljattain kolmen ja viiden vuoden matalahormonisemmat versiot, joissa on sama ehkäisyteho kuin vanhoissa hormonikierukoissa, Halonen kertoo.

Lue myös: Kannattaako hormonikierukka? Voi aiheuttaa aknea, mutta kadottaa kuukautiset

Kondomirintamalla uusia, entistä mukavampia ja ohuempia tuotteita kehitetään jatkuvasti.

– Eri merkkejä ja malleja kokeillessa pariskunta voi lisäksi miettiä, miten kondomin käytöstä voisi tehdä mahdollisimman mukavaa, kuten ottaa sen osaksi esileikkiä.

Miesten e-pillereitä ja muita ehkäisymenetelmiä on yritetty kehittää jo vuosia, mutta toistaiseksi läpimurtoa ei ole tullut.

– En usko, että miehille suunnattua ehkäisymenetelmää tulee markkinoille ainakaan seuraavan viiden vuoden aikana, Halonen sanoo.

Kuka maksaa?

Jos yksimielisyyttä ei tunnu löytyvän, Halonen kehottaa kääntymään esimerkiksi ehkäisyneuvolan puoleen.

– Joskus ennakkoluulot perustuvat tuttavan kokemukseen. Asiantuntijalta saa varmasti oikeaa tietoa eri ehkäisymuodoista, Halonen sanoo.

Aina molempia miellyttävää ratkaisua ei yrityksistä huolimatta löydy. Halosen näkemyksen mukaan lopullinen valta on tällöin naisella, jonka raskaaksi tulemista ehkäisyllä pyritään estämään.

Menetelmän valinnan jälkeen jää vielä yksi kysymys: kuka ehkäisyn maksaa?

– Koska ehkäisy on yhteinen asia, kulut pitäisi jakaa reilusti, Halonen sanoo.

Reilu jako voi olla tasan puoliksi tai niin, että paremmin tienaava maksaa enemmän – miten kukin pari näkee sopivaksi.

Yhteinen asia

Ehkäisyrintamalla on yksi asia, jossa nainen ja mies ovat tasoissa: sterilointeja tehdään yhtä paljon molemmille sukupuolille. Miehelle toimenpide on nopea ja helppo, ja miesten steriloinnit ovatkin olleet kasvussa viimeisen kymmenen vuoden ajan. Naisten sterilisaatiotapoja on kaksi, vatsaontelon tai kohtuontelon tähystys. Molempiin liittyy komplikaatioiden riski, joka on kuitenkin pieni.

Naisille onkin kehitetty hyviä pitkäaikaisia ehkäisymenetelmiä, kuten kierukoita, mikä on näkynyt naisten sterilointien vähentymisenä.

Steriloinnilla voi hankkiutua eroon ehkäisyhuolista sitten, kun lapsiluku on täynnä. Olennaista kysymystä ei silti pääse ohittamaan: kumpi steriloidaan?

– Monet päätyvät miehen sterilointiin toimenpiteen helppouden ja nopean toipumisen perusteella, Halonen sanoo.

Lue myös: Vasektomia on helppo toimenpide, mutta yksi yllättävä vaikutus sillä voi olla

Joillakin vaakakuppi kallistuu sen puoleen, jolle toimenpide on tärkeämpi: jos esimerkiksi nainen on varma, että ei enää halua kokea raskautta ja synnytystä, hän menee steriloitavaksi.

Halosen mukaan kaikki ratkaisutavat niin sterilointia kuin ehkäisymenetelmääkin pohdittaessa ovat yhtä oikeita, kunhan päätös tehdään yhdessä, eikä toinen ei koe joutuvansa uhrautumaan.

– Toivon, että nuoremmat sukupolvet oppisivat näkemään ehkäisyasiat enemmän pariskunnan yhteisenä juttuna.

Lue myös: Voiko hormoniton ehkäisy olla tehokas? Ehkäisylääkäri suosisi erityisesti yhtä tiettyä tapaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X