Parisuhde 30.09.2016 Päivitetty 21.06.2021

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore: ”Lapset kärsivät vanhempien avoimesta riitelystä”

Lapset aistivat kodin kireän tunnelman joka tapauksessa, miksi siis peitellä? Lasten kannalta vanhemman itsehillintä on kuitenkin parempi ratkaisu kuin avoin riitely. 

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Jos välit puolison kanssa ovat kireät, tunnelmaa voi olla erittäin vaikeaa peitellä lapsilta. Lapsi aistii kodin tunneilmapiirin hyvin selkeästi. Siksi peittely-yritykset voivat tuntua jopa pöhköltä. Jospa sittenkin olisi parempi riidellä avoimesti?

– Kannattaa yrittää peitellä suurimmat tunteet, Väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore sanoo.

– Kuitenkin pitää olla rehellinen, jos lapsi kysyy jotain asiaan liittyen.

Isommille, yli 8-vuotiaille lapsille ja nuorille kannattaa kertoa, että meillä vanhemmilla on ollut aikuisten asioista riitaa, mutta me yritämme selvittää niitä. Kannattaa selittää, että riidat selvitetään aivan samoin kuin silloin, jos lapselle on tullut riitaa kavereiden kanssa.

Lue myös: Eroavatko pienten lasten vanhemmat liian helposti?

Vanhemman pitää osata hillitä tunteensa

– Aikuinen ei saa antaa tunteilleen niin suurta valtaa, että heittäytyisi epäasialliseksi ja ratkoisi suurimmat riidat lasten nähden. Aikuisen on osattava hillitä itsensä ja tunteensa lasten läsnä ollessa. Lapset kärsivät avoimesta riitelystä, Cacciatore sanoo.

Lapselle pitää myös kertoa, että hänen ei tarvitse huolehtia aikuisten asioista.

– On äärettömän tärkeää tehdä selväksi se, että aikuiset selvittävät välinsä itse. Lapset ja nuoret eivät saa joutua aikuisten riitoihin välikäsiksi ja terapeuteiksi.

Jos kodin ilmapiiri on huono eikä aikuisten välisiä ristiriitoja saada setvittyä, aikuisten kannattaa hakea ammattiapua tilanteeseensa.

Lue myös: Näin riitelet puolison kanssa rakentavasti

Annatko hyvän parisuhdemallin lapsellesi?

Cacciatore kannustaa miettimään, millaisen parisuhdemallin lapselleen haluaa antaa. Malli, johon kuuluu ilkeilyä, nälvimistä, paheksumista ja syyttelyä, on huono parisuhdemalli, eikä sellaista kannata lapselleen tarjota, vaikka itse olisikin ikävässä tilanteessa. Lapsi ajattelee aina, että omassa kodissa asiat ovat oikealla tavalla ja että omat vanhemmat ovat maailman parhaat.

– Jos vanhemmat ovat kuin taistelevat metsot ja kiristelevät toisilleen hampaita, lapsi olettaa, että sellaiseen on hänenkin tyydyttävä aikanaan omassa parisuhteessaan. Se ei ole kovin onnellinen unelma, Cacciatore sanoo.

Lue myös:

Ahdistaako kodin ilmapiiri lasta? 5 hälytysmerkkiä vanhemmille
Näin vältät rahariidat parisuhteessa
Näin lopetat riitelyn kotitöistä – kolme vinkkiä psykologilta

Katso myös:
Väestöliiton nettiluento Lapsi ja ero – eron kokemukset lapsen silmin
Hallitse hermosi nuoren kanssa: riehumatta paras

Kommentit (1)

Omat vahempani riitelivät raivoisasti, eivätkä yrittäneet edes peitellä sitä meiltä lapsilta. Isä paiskoi äitiä päin pattereita ja huonekaluja, me lapset olinme aina tuomareina heidän riidoissaan. Myös meitä lapsia tukistettiin raivokkaasti, se oli kuulemma oikein meille. Vielä aikuisenakin vanhemmat ovat sotkeneet riitoihinsa meidät. Vuosi sitten kamelin selkä katkesi ja hain paikkakunnan aikuisten mielenterveyspoliklinikalta apua ja olen kulkenut terapiassa siitä lähtien. Olen 40 vuotta kantanut hirveää möykkyä sisälläni.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X