Vanhemmuus Parisuhde ja seksi
18/12/2015

Näin puhut lapsellesi erosta

Vanhempien ero voi olla lapselle kova paikka. Siitä kuitenkin selviää ilman traumoja, jos sen käsittelee oikein. Asiantuntija neuvoo, miten puhua lapselle erosta.

Näin puhut lapsellesi erosta

Vanhempien ero voi olla lapselle kova paikka. Siitä kuitenkin selviää ilman traumoja, jos sen käsittelee oikein. Asiantuntija neuvoo, miten puhua lapselle erosta.

Älä valehtele

Jos olette kumppanisi kanssa miettineet eroa, ja lapsi kysyy siitä, älä valehtele. Huomioi lapsesi ikä siinä, mitä hänelle sanot. Kerro lapsellesi, että hän on ehkä huomannut, että aikuisilla on ollut riitoja tai hankalaa keskenään. Tuokaa esiin, että olette siitä pahoillanne ja yritätte selvittää asioita. Isommalle lapselle voi sanoa, että toivotte, että teidän ei tarvitsisi erota.

Lapset hoksaavat kyllä, jos väität kaiken olevan hyvin, mutta kodin tunnelma on kireä.

Lue lisää: Saako lasten kuullen riidellä puolison kanssa? Asiantuntija vastaa

Parisuhde ei kuulu lapsille

Painota, että aikuisten välinen rakkaus voi joskus loppua, mutta vanhempien rakkaus lapseen ei lopu. Selitä lapselle, ettei hänen tarvitse huolehtia vanhempien suhteesta. Muista itsekin, että parisuhde on aikuisten välinen asia, eikä sen kiemuroita tarvitse eikä pidä avata isollekaan lapselle.

Lue lisää: Vuoroviikkoäiti Anna Puu: ”Ensimmäinen ilta ilman lasta on vaikein”

Kertokaa erosta yhdessä

Jos  mahdollista, kertokaa lapsille erosta yhdessä. Varatkaa siihen reilusti aikaa. Kun kerrotte erosta, valitkaa lapset huomioonottava ajankohta.

  •  Alle 7-vuotiaille tulee kertoa erotilanteesta konkreettisesti ja korkeintaan kaksi viikkoa ennen käytännön erotilannetta.
  • Isommille lapsille voi kertoa asiasta jo hieman aikaisemmin. Tärkeää on, että erosta kertoessaan vanhemmat ovat jo sopineet eron käytännöistä, esimerkiksi asumisjärjestelyistä.

Mitä tulisi ottaa huomioon asumisjärjestelyissä?

Lapset pohtivat, mitä tavaroita on konkreettisesti kahdessa eri kodissa. Tärkeää on tuoda esiin, että lapsella on tällöin kaksi kotia (jos näin on): hänellä on oma paikka, sänky ja tila tavaroilleen kahdessa paikassa.

Asumisjärjestelyissä on tärkeä pyrkiä säilyttämään lapselle turvallinen ja tuttu ympäristö siinä puitteissa kuin se on mahdollista. Vaikka vanhemmat eroavat, on hyvä, että mahdollisimman paljon tuttuja asioita jäisi lapsen elämään.

On lapsen etu, että aikuiset elävät niin lähellä, että lasten päivähoito, koulu, ystävät ja harrastukset voivat säilyä mahdollisimman muuttumattomina.

Kerro erotarina

Kerro erotarina kullekin lapselle hänen ymmärtämällään, ikätasoisella tavalla. Tarina on pahoittelu ja anteeksipyyntö lapselle. Tarina ei saa koskaan olla toisen vanhemman mustamaalausta, paljastuksia tai syyttelyä. Kerro, että liittonne ei ollut virhe. Voit sanoa, että olemme yrittäneet olla yhdessä, mutta emme ole onnistuneet ja olemme siitä pahoillamme. Painota, että ero ei ole lapsen syy eikä tämä ole vastuussa siitä. Sano, että sinä et olisi voinut tehdä mitään toisin tai estää eroa. Ero ei liity sinuun. Me rakastamme sinua aina.

Lue lisää: Näin selviät uskottomuudesta – psykoterapeutti neuvoo

Asiantuntijana Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen psykologi, psykoterapeutti  Suvi Laru

Huomioi lapsen tunteet erotilanteessa

Ota lapsen tunteet vastaan

Aikuisen tulee kyetä ottamaan vastaan lapsen tunteet ja normaali surureaktio vanhempien eroon. Anna lapsen erilaisille tunteille tilaa ja aikaa.

Varautukaa lasten tunnereaktioihin ja kysymyksiin: niitä voi tulla välittömästi erotilanteessa tai ne voivat tulla joskus myöhemmin, joskus jopa vasta vuosien päästä konkreettisesta erotilanteesta.

Kiukuttelua, vetäytymistä, väsymystä

Lapset voivat reagoida käyttäytymällä eri tavoin: pienet lapset voivat kiukutella enemmän, olla itkuisia ja vetäytyviä tai olemalla ylikilttejä ja auttavaisia. Lapsi voi myös reagoida somaattisesti: hänellä olla väsymystä, päänsärkyä ja vatsakipua, ruoka ei välttämättä maistu ja voi olla nukkumisvaikeuksia.

Lapsi voi myös olla takertuvaisempi vanhempaansa kuin aikaisemmin tai taantua hieman kehitystasossaan. Tämä kaikki on normaalia. Lapsi tarvitsee aikaa eron sisäistämiseen ja käsittelyyn, sillä ero aon aina lapselle kriisi, kuten vanhemmillekin.

Lapsi voi syyllistää itseään

Ero mietityttää aina lasta. Joskus lapsi juttelee asiasta, toisinaan hän pitää mietteet sisällään. Lapsen tulee jollain tavalla ymmärtää, miksi vanhemmat eroavat.  Muuten hän miettii syitä ja etsii niitä usein itsestään: jos olisin parempi lapsi, kiukuttelisin vähemmän, siivoaisin enemmän tai  tekisin sitä tai tätä, vanhemmat kenties eivät eroaisi. Tuo esiin, että ero ei ole koskaan lapsen syytä

Asiantuntijana Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen psykologi, psykoterapeutti  Suvi Laru

Milloin esitellä uusi kumppani?

Lasten ei tulisi tutustua vanhempien uusiin kumppaneihin liian nopeasti. Lapset tarvitsevat aikaa sopeutua siihen, että vanhemmat ovat eronneet ja asuvat eri kodeissa. Vanhempana voi tuntua, että on valmis uuteen suhteeseen, koska on ehkä itse miettinyt eroa jo pitkään. Erotilanteessa vanhemmalla voi myös olla jo heti uusi kumppani.

Lapselle ero on kuitenkin usein yllätys ja lapsi tarvitsee aikaa toipua vanhempiensa erosta. Lapsella ei ole samanlaisia valmiuksia käsitellä eroa kuin aikuisella. Eläydy hetkeksi lapsen tilanteeseen: lapselle sinun uusi rakastettusi voi olla äidin tai isän kilpailija ja lapsi voi turhaan joutua toisen vanhemman puolustajaksi.

Anna lapselle aikaa käsitellä eroa mieluummin monia kuukausia kuin viikkoja.

Asiantuntijana Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen psykologi, psykoterapeutti  Suvi Laru

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.