Parisuhde 08.03.2016 Päivitetty 15.06.2021

Näin vältät rahariidat parisuhteessa

Rahariitoja parisuhteessa voi välttää pyrkimällä tasapuolisuuteen. Riitojen taustalla voi olla etääntymistä ja valtataistelua.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Joissakin perheissä miehen rahat ovat tämän omia rahoja ja äidin rahat perheen yhteisiä: niillä ostetaan lapsille vaatteita ja ruokaa, eikä mitään jää säästöön.

– Näitä perheitä on edelleen, eikä kaikissa edes riidellä asiasta. Nykyään tällainen epätasa-arvoinen ratkaisu alkaa kuitenkin olla kestämätön, arvioi professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopiston Perhetutkimuskeskuksesta.

Yleensä epäreilut ratkaisut aiheuttavat riitoja parisuhteeseen, ja samalla, kun riidellään rahasta, riidellään myös vallasta ja asemasta.

Tasapuolisuus ehkäisee rahariitoja: perheellä voi esimerkiksi olla yhteisiä menoja varten tili, jolle kumpikin siirtää kuukausittain osan palkastaan.

Jos äiti on vauvan kanssa kotona, kumppanin kuuluu elättää häntä ymmärtäen, että hän tekee työtä perheen hyväksi. Avioliitossa olevilla on lain mukaan elatusvelvollisuus toisiinsa nähden.

Lue myös: Vauvavuosi panee parisuhteen koville: Tämän takia ero ei kannata

Opetelkaa tasapuolisuuteen

Jos rahaa on riittävästi, ja se osataan jakaa tasapuolisesti, riitoja tulee harvoin. Tilanne muuttuu, kun eletään niukasti. Rahapula iskee herkästi, jos vaikkapa toinen vanhemmista irtisanotaan yllättäen.

Tilanne voi tuntua kohtuuttomalta.

– Erityisesti miehen työttömyys kiristää perheen ilmapiiriä, sillä miehille roolinvaihdos kodista ja lapsista huolehtivaksi osapuoleksi voi olla vaikeampi kuin naisille, Jokinen sanoo.

Työttömyys ei aiheuta välttämättä pahoja riitoja, jos suhteessa pystytään puhumaan vaikeistakin asioista ja elatusvelvollisuuden kaatuminen toiselle tuntuu tilapäiseltä.

Asenteiden tasolla käsitys miehestä perheen pääasiallisena elättäjänä elää vieläkin vahvana, naisten työssäkäynnistä huolimatta.

Lue myös: Äideistä tuli pomottaja – johtuuko miesten väheksyntä tästä asiasta?

Jakakaa kotityöt reilusti

Raha on riidanaihe, johon on helppo tarttua, mutta takana voi olla muuta: etääntymistä, työpaineita ja valtataisteluja määräysvallasta kotona. Yleinen syy rahariitoihin on myös kotitöiden kaatuminen naiselle.

– Ennen lapsen syntymää tasa-arvoajattelu on vahvaa, mutta kun lapsi on syntynyt, aika moni pari lipeää siihen, että naiselle jää suurin osa kotitöistä. Tämä aiheuttaa jatkuvaa pientä kitkaa arkeen, Kimmo Jokinen pohtii.

Riitojen ehkäisemiseen auttaisi töiden reilu jakaminen ja asioista keskusteleminen.

Lue myös: Saako lasten kuullen riidellä puolison kanssa? Asiantuntija vastaa

Suosi me-ajattelua, unohda minä-ajattelu

Jos parisuhteen toinen osapuoli on pihi ja toinen tuhlaa, kitkaa tulee myös erilaisesta suhteesta rahaan. Jos ei mennä äärimmäisyyksiin, erilaisuus kannattaa vain hyväksyä.

Rahariitoihin ja muihin riitoihin johtaa myös yksilöllisyyttä korostava minäkeskeisyys, joka ei toimi lapsiperheessä.

– Parin pitäisi ajatella, että tehdään asioita yhteiseksi hyväksi, Jokinen sanoo.

Lasten kasvaessa rahariitoja voi tulla myös lasten ja vanhempien välille. Riitoja ehkäisee se, että lapsiakin kuullaan; näin he kokevat, että heitä arvostetaan, vaikka vanhemmat päättävät raha-asioista.

– Perheonni nousee ennen kaikkea perheenjäsenten keskinäisistä suhteista, Jokinen sanoo.

Keskustele: Riitelettekö paljon miehenne kanssa rahasta?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X