Parisuhde 10.12.2016 Päivitetty 18.06.2021

Ovatko jouluperinteenne törmäyskurssilla? – 4 vinkkiä sopuisaan juhlaan

Tuoreen perheen voi olla vaikea päättää, kenen perinteiden mukaan joulua vietetään – vai luodaanko kokonaan omat?

Teksti
Saara Kärki
Kuvat
iStock

Tuoreet lapsiperheet ovat jouluisin uuden tilanteen edessä. Molemmilla vanhemmilla on omat perinteensä, jotka halutaan siirtää lapselle. Jos kummatkin haluavat eri asioita, voivat tunteet kuumeta ja joulurauha olla vaarassa.

– Kumppanilta kannattaa kysyä jo etukäteen ja leppoisasti, että mitä toivot tältä joululta ja miten haluat sen viettää. Keskustelusta voi tulla juupas-eipäs-väittelyä, joten kannattaa valita rauhallinen hetki, toteaa Väestöliiton asiantuntija, sosiaalipsykologi Anja Saloheimo.

Älä jyrää

Tuskin mihinkään muuhun juhlapyhään kohdistuu yhtä paljon odotuksia kuin jouluun. Kiistatilanteeseen joudutaan helposti, jos toinen vaatii, että kaikki kuuluu tehdä samalla tavalla kuin aina ennenkin.

– Kannattaa avoimesti puhua siitä, mikä oman lapsuudenperheen joulussa on tuntunut tylsältä ja ikävältä ja mistä haluaisi luopua. Samalla voidaan omaan jouluun ottaa molemmille mukavia elementtejä. Näin kumpikin kokee, että tästä tulee kiva, Saloheimo summaa.

Ilman rakentavaa keskustelua on vaarana, että pariskunnan voimakastahtoisempi jyrää ja ilmoittaa, miten asiat meillä tehdään.

– Perhe voi luoda omat yhteiset perinteensä ja ne voivat syntyä jostain ihan omasta asiasta. Jos käy ilmi, että molemmat inhoavat kinkkua, kannattaa pohtia, miksi sitä edes syödään. Pari voi yhdessä päättää, että meidän perheen jouluruoka voi olla vaikka avokadopasta, Saloheimo sanoo.

Suvun toiveet huomioon?

Myös isovanhemmat toivovat pääsevänsä nauttimaan lapsenlapsen jouluriemusta. Vanhempien tehtäväksi jää päättää, mitä omassa perheessä jouluna tehdään ja kenen ehdoilla.

– Vanhempien olisi hyvä käydä tämä keskustelu ensin keskenään ja pohtia, onko meille tärkeää toteuttaa isovanhempien toiveita. Toiset nauttivat sukujoulusta ja silloin on ihanaa, että päästään viettämään aikaa yhdessä, Saloheimo sanoo.

Jos halutaan kokoontua yhteen, voisivatko isovanhemmat matkustaa perheen luokse?

On hyvä muistaa, että vuodessa on myös monta muuta viikonloppua, jolloin voidaan kyläillä puolin ja toisin.

Lue lisäksi: Näin vältätä viime hetken joulustressin

Saa odottaa ymmärrystä

Jokaisella perheellä on oikeus luoda omat perinteensä. Suvulta saa ja voi myös odottaa ymmärrystä. Joulujärjestelyt on hyvä ottaa selkeästi esille ja edetä keskustelussa lapsiperheen omien tarpeiden mukaan.

– Jos kyseessä on pieni vauva, jolle joulu ei sinänsä vielä merkitse mitään, on kyse enemmän muiden toiveista. Voi sanoa suoraan, että toivottavasti ymmärrätte, mutta meillä on ollut rankka syksy ja olisimme mielellämme perheen kesken, Saloheimo kertoo.

Omista toiveista ja odotuksista avoimesti kertominen auttaa sukua ymmärtämään tilannetta. Kun omat tunteensa saa sanoa, rauhakin säilyy helpommin.

– Pitkien välimatkojen maassa suomalaiset ovat keskenään eriarvoisessa asemassa. Molempien vanhempien sukulaisia on helppo tavata pitkin joulua, jos kaikki asuvat lähekkäin. Muuten jokaisen luona käyminen on työläs toteuttaa, kun täytyy ajaa ristiin rastiin.

Tiesitkö tämän: Lapsiperheiden oudoimmat pukkikokemukset

Milloin puheeksi?

Joulu on hyvä ottaa puheeksi jo hyvissä ajoin. Kun työkalenteriin tulee ylimääräisiä vapaapäiviä, on luonnollista yhdessä miettiä mihin ne käytetään.

– Miettikää mitkä ovat omat standardinne. Mitkä ovat niitä luovuttamattomia asioita, joista haluatte pitää kiinni, Saloheimo vinkkaa.

Joulu on monelle tärkeä hetki ladata akkuja ja olla yhdessä perheen ja läheisten kanssa. Sitä kohti kannattaa pyrkiä. Samalla perheessä päästään luomaan omannäköinen juhlapyhä.

– Lähtekää liikkeelle ilon ja positiivisuuden kautta. Tämä voi olla kaikille mahdollisuus uuteen ja erilaiseen, Saloheimo summaa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X