Parisuhde 23.06.2015 Päivitetty 31.01.2024

Näin löydät itsellesi parhaan ehkäisyn

Itselle parhaan ehkäisyn löytämiseen voi kulua vuosia.

Teksti
Saga Wiklund

Itselle parhaan ehkäisyn löytämiseen saattaa kulua vuosia, sillä sen oikean löytää vain kokeilemalla. Hormonivaikutukset ovat yksilöllisiä, joten ystävien kokemuksistakaan ei ole läheskään aina apua. Vaihtoehdoista ei ainakaan ole pulaa – onneksi!

Keltarauhashormoniin perustuvan ehkäisyn suosio on kasvanut viime vuosina, koska siihen ei sisälly veritulppariskiä toisin kuin yhdistelmäehkäisytabletteihin. Yhdistelmäehkäisytabletit ovat kuitenkin yhä kaikkein yleisin ehkäisykeino.

Minipillerit

Minipillerit sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Vanhat minipillerit piti ottaa aina samaan aikaan, mutta eniten käytettyjä uusia valmisteita, kuten Cerazettea ja sen rinnakkaisvalmisteita, tämä ei enää koske. Minipillereitä suositellaan naisille, jotka eivät voi tai halua käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä.
Keltarauhashormonin ja yhdistelmäehkäisypillereiden haittavaikutukset voivat vaihdella: yleisimpiä ovat turvotus, painon nousu ja päänsärky. Hormonien vaikutukset kehossa ovat kuitenkin yksilöllisiä – osa saa haittoja, osa ei juurikaan, joten vain kokeilun kautta tietää, mikä ehkäisymuoto sopii omalle keholle.
Ehkäisyteho: 91 prosenttia (Yhdeksän naista sadasta tulee vuoden käytön aikana raskaaksi, tieto Yhdysvalloista. Jos yhtäkään pilleriä ei unohda, ehkäisyteho on parempi). Hinta: noin 9 euroa kuukaudessa.

Ehkäisykapseli

Ehkäisykapseli on käytössä huoleton, ja sen ehkäisyteho perustuu keltarauhashormoniin, kuten minipillerienkin. Ehkäisykapselin ostamiseen tarvitsee reseptin, ja kapselin asentaa lääkäri, tyypillisesti olkavarteen ihon alle. Uuden asettimen myötä kapseleiden asentaminen ihon alle helpottui kolmisen vuotta sitten, minkä jälkeen tämän ehkäisymuodon suosio on kasvanut. Kapseli on muodoltaan sauvamainen ja se on tulitikkua pienempi.
Kun kapseli on laitettu käsivarteen, sen käyttöaika on 3–5 vuotta valmisteesta riippuen. Jos kapselin­ sopivuus itselle arveluttaa, kannattaa kokeilla ensin minipillereitä ja asennuttaa vasta sen jälkeen kapseli.
Ehkäisyteho: 99,95 prosenttia.Hinta: 3–5 euroa kuukaudessa valmisteen käyttöajasta riippuen.

Yhdistelmäehkäisypillerit

Yhdistelmäehkäisypillereiden vaikutus perustuu munasolun irtoamisen estoon munasarjasta. Nämä pillerit sisältävät sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Niiden hyviin puoliin kuuluu vuodon ja kuukautiskipujen väheneminen sekä munasarjasyövän ja kohdunrungon syövän ennaltaehkäisy.
Pillereiden sisältämään estrogeeniin sisältyy hieman kohonnut veritulppariski. Tämän takia yhdistelmäehkäisytabletteja ei suositella, jos on yli 35 ja tupakoi, jos on merkittävästi ylipainoinen tai jos lähisukulaisilla on ollut verisuonitukoksia jo nuorena. Myös korkea verenpaine, liikkumattomuus ja perussairaudet voivat altistaa verisuonitukoksille.
Tukosriski lisääntyy myös iän myötä ja on koholla etenkin käytön ensimmäisten kuuden kuukauden aikana. Yhdistelmäehkäisyä ei yleensä aloiteta yli 40 vuoden ikäisillä, ellei takana ole hyviä käyttökokemuksia. Minipillerit ovat riskiryhmiin kuuluville parempi vaihtoehto.

Ehkäisyteho: 91 prosenttia. (Jos yhtäkään pilleriä ei unohda, ehkäisyteho on parempi.) Hinta: noin 10 euroa kuukaudessa.

Ehkäisylaastari ja ehkäisy­rengas

Ehkäisylaastarissa ja ehkäisyrenkaassa on samat vaikuttavat aineet kuin yhdistelmäehkäisypillereissä (estrogeeni ja keltarauhashormoni). Etuna on se, että pilleriä ei tarvitse muistaa ottaa joka päivä. Ehkäisylaastari pitää muistaa vaihtaa vain kerran viikossa. Se kiinnitetään iholle samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan. Sen jälkeen seuraa viikon laastariton tauko, jonka aikana tulevat kuukautiset.
Ehkäisyrengas asetetaan itse emättimeen aina kolmeksi viikoksi kerrallaan, minkä jälkeen se otetaan pois viikoksi. Rengas muistuttaa läpinäkyvää kumirengasta.

Ehkäisyteho: 91 prosenttia. Ehkäisylaastarin hinta: noin 14 euroa kuukaudessa. Ehkäisyrenkaan hinta: 16 euroa kuukaudessa.

Hormonikierukka

Lääkärit suosittelevat hormonikierukkaa etenkin synnyttäneille naisille pikkulapsivuosiin, jolloin ehkäisy turhankin helposti unohtuu arjen väsymyksessä tai imetyksen tuomaan suojaan luotetaan liikaa. Vain täysimetys, johon ei kuulu yli kuuden tunnin pausseja, suojaa raskaudelta. Alle vuoden ikäisten vauvojen äidit teettävät muita äitejä enemmän abortteja.

Hormonikierukan asentaa aina lääkäri, ja se on asennuksen jälkeen helppo ja varma ehkäisyväline. Se sisältää pelkkää keltarauhashormonia, joten siihen ei liity kohonnutta veritulppariskiä. Yleisimmät haittavaikutukset ovat kuitenkin samantapaisia kuin yhdistelmäehkäisytableteissa: turvotusta, painon nousua ja päänsärkyä.

Hormonikierukkaa käyttävät paljon etenkin yli 40-vuotiaat naiset, sillä kierukka vähentää vuotoja tehokkaasti, ja tässä vaiheessa runsaat kuukautisvuodot ovat tavallisia. Markkinoille on tullut myös uusi, entistä pienempi hormonikierukka, joka käy synnyttämättömillekin naisille. Hormonikierukan ehkäisyteho säilyy 3–5 vuotta.

Hormonikierukka on hormoniehkäisyvalmisteista käytössä matalahormonisin, seuraavana tulevat minipillerit ja muut keltarauhashormonia sisältävät ehkäisyvalmisteet. Korkeimmat veren hormonipitoisuudet mitataan yleensä yhdistelmäehkäisypillereiden käyttäjiltä.

Ehkäisyteho: 99,8 prosenttia. Hinta: 3–4,30 euroa kuukaudessa valmisteen käyttöajasta riippuen.

Lue myös: Kannattaako hormonikierukka? Voi aiheuttaa aknea, mutta kadottaa kuukautiset

Kondomi

Kondomi on ainoa seksitaudeilta suojaava ehkäisykeino. Se on kätevin ehkäisykeino vakiintumattomissa suhteissa tai kun halutaan välttää hormonaalista ehkäisyä. Ehkäisyteho on kuitenkin hormonaalisia ehkäisykeinoja huonompi.
Aiemmin markkinoilla oli spermisidejä eli spermaa tuhoavia aineita, joita saattoi käyttää yhdynnän aikana kondomin ehkäisytehon parantamiseksi. Spermisidit ärsyttävät kuitenkin limakalvoja, eikä näitä valmisteita enää myydä yleisesti apteekeissa.

Ehkäisyteho: 82 prosenttia. Viiden kappaleen hinta: noin 4 euroa.

Kuparikierukka

Kuparikierukka estää mekaanisesti hedelmöittymisen, ja se on hormoniton ehkäisyvaihtoehto. Kuparikierukka kuitenkin lisää kuukautisvuodon määrää, minkä takia sen käyttö on jäänyt varsin vähäiseksi.

Ehkäisyteho: 99,2 prosenttia. Hinta: noin 2,50 euroa kuukaudessa.

Lue myös: Kuparikierukka on tehokas ehkäisymenetelmä – Tästä syystä sitä suositellaan harvoin

Sterilointi

Jos lapsiluku on täynnä eikä voi tai halua käyttää hormonaalista ehkäisyä, voi miettiä myös sterilointia. Miehille toimenpide on paljon helpompi kuin naisille, mutta silti naisille tehdään Suomessa edelleen hieman enemmän sterilointeja kuin miehille. Steriloinnin on tarkoitus olla lopullinen.
Hormonikierukka on vähentänyt huomattavasti naisten sterilointeja.

Ehkäisyteho: miehellä 99,9 ja naisella 99,6 prosenttia.

Juttu perustuu Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkärin Dan Apterin haastatteluun sekä Fimean Lääketurvallisuus- ja lääkeinformaatioyksikön ylilääkärin Marja-Leena Nurmisen haastatteluun. Lähteenä on käytetty myös Fimean tiedotteita sekä lääkekulutustilastoja vuosilta 2010–14. Hintatiedot ovat Yliopiston Apteekista, ja ne ovat eri valmisteiden keskiarvohintoja.

Lue myös: Maaret Kallion vinkit: Näin säilytät intohimon pikkulapsiarjessa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X