Vanhemmuus Työ ja raha
17/06/2017

Lapsilisät heti käyttöön vai säästötilille? Äitibloggaaja Terhi ihmettelee: ”Joskus kuulee, että lapsilisillä eläisi herroiksi”

Kun perhekoko kasvaa, tuntuu se myös kukkarossa. Raha ja sen riittäminen mietityttävät monia, ja hiljattain Kaksplussan sivuilla on pohdittu lapsilisien käyttöä. Kuuluvatko lisät perheen elämiseen vai lapsen säästötilille?

Terhin perheessä lapsilisät kuluvat pääasiassa arkisiin menoihin, kuten ruokaan, vaippoihin ja harrastuksiin.

Lapsilisät heti käyttöön vai säästötilille? Äitibloggaaja Terhi ihmettelee: ”Joskus kuulee, että lapsilisillä eläisi herroiksi”

Kun perhekoko kasvaa, tuntuu se myös kukkarossa. Raha ja sen riittäminen mietityttävät monia, ja hiljattain Kaksplussan sivuilla on pohdittu lapsilisien käyttöä. Kuuluvatko lisät perheen elämiseen vai lapsen säästötilille?

Viiden lapsen äiti ja Äiti ja melukylän lapset -blogistaan tuttu Terhi kirjoitti viime viikolla blogissaan lapsilisistä ja niiden käytöstä. Aihe herätti vilkasta keskustelua niin blogin kommenttiboksissa kuin Kaksplussan Facebook-sivullakin.

Lapsilisä on Kelan maksamaa verotonta tuloa, jota maksetaan jokaisesta Suomessa vakituisesti asuvasta lapsesta sen kuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta.

Lapsilisäkeskustelussa tunnutaan olevan yhtä mieltä siitä, että lapsilisä on tarkoitettu lasten menoja varten, mutta käytännön järjestelyissä on eroja. Osa perheistä siirtää lisät suoraan lasten omille tileille, kun taas toisissa talouksissa raha uppoaa elämiskustannuksiin sekä lasten menoihin ja harrastuksiin.

– Muistan kerran kuulleeni, että viidestä lapsesta saa jo niin hyvin lapsilisää, että sillä eleleekin jo herroiksi. Noh, hän taisi unohtaa sen, että viisi lasta kuluttaa myös vaatetta ja kaikkea muutakin aika hyvin, joten eipä tuosta lapsilisästä sitä ylimääräistä oikeastaan jää, kirjoittaa Terhi postauksessaan.

Lapsilisät kuluvat tyypillisesti lasten menoihin.

Terhin mielestä olisi hienoa saada lapsilisät kokonaan lapsille säästöön, mutta toistaiseksi se ei ole taloudellisesti mahdollista.

Ensimmäisestä lapsesta Kela maksaa lapsilisää 94,88 euroa kuukaudessa, ja summa kasvaa lapsiluvun myötä. Viiden alle 17-vuotiaan lapsen perhe saa siis kuukausittain lapsilisätuloja 659,44 euroa. Lapsilisien määrät voit tarkistaa Kelan sivuilta.

Bloggaajan perheessä lapsilisät kuluvat pääasiassa lasten tarpeisiin, mutta osa tuesta pyritään laittamaan myös säästöön.

– Sillä (lapsilisällä) ostellaan vaippoja, vaatetta, maksetaan harrastuksia, osa menee ruokaan ja jonkin verran koitan laittaa myös säästöön. Olisihan se mahtavaa saada laitettua säästöön joka kuukausi lapsille tuo koko summa, mutta tällä hetkellä se on ainakin täysi mahdottomuus, Terhi kertoo.

Näin saat rahat riittämään äitiyslomalla: 10 vinkkiä

Äitiysvapaa alkaa – kuinka käy kukkarolle?

Lapsilisät puhuttavat somessa

Kaksplussan Facebook-sivulla lapsilisistä on käyty vilkasta keskustelua. Monet kommentoijat kertovat säästävänsä lisästä parhaansa mukaan, mutta usein taloudellinen tilanne ei tätä mahdollista. Moni on jopa sitä mieltä, että mikäli lapsilisälle ei ole akuuttia tarvetta, ei sitä tulisi nostaa ollenkaan.

Tämä postaus herätti kiivastakin keskustelua Kaksplussan Facebook-sivulla:

5€ menee lapsille, siis kummallekin, ja loppu käytetään sit elämiseen, ruokaan ja laskuihin. Taloudellinen tilanne kun ei ole paras mahdollinen, niin yleensä lapsilisäpäivänä tili on aika tyhjänä jo..

Lapsilisää odotan ku kuuta nousevaa kun ei vaan ole rahaa enää loppukuusta. Se on todella pelastava tekijä. Huomaavatko suurituloiset vanhemmat edes että lapsilisää heille maksetaan kun rahaa on tilillä aina?

Jos on niin paljon rahaa että saa laitettua säästöön, niin miksi valtio edes maksaa lisiä? kyllä itellä menee käyttöön..

Vaikka meillä ei penniäkään säästöön saada, en kyllä näe mitään järkeä siinä että hyvätuloisilta se tuki vietäisiin. Jos siis summan lapselle tulevaisuuteen säästää. Sehän on hienoa, että on pesämuna vaikka autoa tai opiskeluja varten. Tai vaikka asuntoa.

Käyttöön menee vaikka molemmat vanhemmat käy töissä. Ei oo paljon vaihtoehtoja. Ei auttanu lukio, amis eikä korkeakoulu, palkkaa tippuu tilille sen verran että justiinsa pärjää.

Meillä menee säästöön neidin tilille suoraan. En koe että se keltään muulta on pois jos toiset pystyy sen alle satasen säästämään kuukaudessa. En minäkään mene kenenkään muun rahankäyttöä kommentoimaan. Jokainen käyttää rahansa miten haluaa ja pystyy.

Verorahoista se (lapsilisä) nytkin saadaan, ei valtiolla ole mitään pohjatonta lapsilisäkassaa! Kaikki osallistuvat sen summan kerryttämiseen ja kaikki ovat näin ollen oikeutettuja saamaan oman osuutensa. Vai pitäisikö se kääntää toisinpäin? Saat takaisin sen verran, mitä tuot tähän yhteiseen pottiin?

Lue myös:

Näin lapsiperhe säästää – bloggaajien 9 vinkkiä

”Joudun lainaamaan joka kuukausi rahaa” – 4 tositarinaa pienituloisten äitien arjesta

Näin opetat lapselle rahan käyttöä ja arvoa

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.